Teigiama, kad šaltomis sriubomis mėgavosi jau senovės romėnai, kurie karštuoju metų laiku gardžiavosi vandeniu, actu ir aliejumi užpiltais duonos gabaliukais. Tai laikoma „gazpacho“ sriubos pirmtaku.
Tuo tarpu šiandien gaspačo receptų – nesuskaičiuojama galybė: nuo baltųjų iki žaliųjų, ar net vaisinių, kur pomidorus keičia arbūzai ar braškės!
Tačiau pagrindinis šios sriubos principas išlieka tas pats – pomidorai, agurkai, paprika, svogūnai, česnakai ir alyvuogių aliejus, susijungiantys į rūgštelę turinčią, tačiau švelnią sriubą.
Ispaniška „Gazpacho“ sriuba
Ingredientai:
500 g pomidorų;
1 raudonoji paprika;
pusė ilgavaisio agurko;
raudonasis svogūnas;
padžiūvusios ciabatta duonos riekelė;
1–2 skiltelės česnako;
raudonojo vyno actas;
alyvuogių aliejus;
švieži bazilikai;
jūros druska;
pipirai.
Gaminimo eiga
Nedideliais gabalėliais supjaustome duoną, pomidorus, agurkus, papriką ir svogūną. Viską suberiame į didelį indą. Dedame smulkintą česnaką bei šviežią baziliką. Pagardiname druska ir pipirais, raudonojo vyno actu, gerai išmaišome ir statome į šaldytuvą per naktį arba kelioms valandoms. Kai masė atšąla, sutriname maisto smulkintuvu iki norimos konsistencijos. Papuošiame šviežiu baziliku ir valgome su ciabatta duonele. Skanaus!