Klasikinė čili sriuba – soti, aštri ir lengvai pagaminama namuose

2025 m. birželio 2 d. 14:29
Lrytas.lt
Klasikinė čili sriuba – tai intensyvaus skonio, šildantis ir sotus patiekalas, tobulai tinkantis vėsesniems vakarams. Maloniai aštri, su sodria pomidorų baze, pupelėmis ir gardžia malta mėsa – ši sriuba ne tik paprasta pagaminti, bet ir labai lengvai pritaikoma pagal norimus skonius, aštrumą ar papildomus ingredientus.
Daugiau nuotraukų (1)
  • Sudėtingumas: Lengvas
  • Porcijos: 6–8
  • Paruošimo laikas: 15 minučių
  • Virimo laikas: 45–60 minučių
Būtini ingredientai
  • 500 g maltos jautienos (arba mišrios jautienos ir kiaulienos)
  • 1 didelis svogūnas (smulkiai pjaustytas)
  • 3 skiltelės česnako (smulkiai pjaustytos arba sutrintos)
  • 400 g konservuotų kapotų pomidorų
  • 400 g raudonųjų pupelių (virtų arba konservuotų, nuskalautų)
  • 1 raudonoji paprika (nedideliais kubeliais)
  • 750 ml jautienos arba daržovių sultinio
  • 2 šaukštai pomidorų pastos
  • 2 arbatiniai šaukšteliai saldžiosios paprikos miltelių
  • 1 arbatinis šaukštelis čili miltelių (arba pagal skonį)
  • 1 arbatinis šaukštelis maltų kmynų
  • 1 arbatinis šaukštelis džiovinto raudonėlio
  • Druska ir juodieji pipirai pagal skonį
  • 2 šaukštai alyvuogių aliejaus (kepimui)
Rekomendaciniai ingredientai
  • 1 šaukštelis rūkytos paprikos miltelių (gilesniam, dūminiam skoniui)
  • 1–2 aitriosios paprikos (jei mėgstate labai aštriai, supjaustytos be sėklų)
  • 100 g konservuotų kukurūzų
  • 1 mažas žaliasis čili pipiras (švelnesniam papildomam aštrumui)
  • 1–2 šaukštai kakavos miltelių (skonio gilumui)
  • Tarkuotas čederio sūris (pabarstymui patiekiant)
  • Grietinė ar natūralus jogurtas (švelnesniam patiekimui)
  • Švieži kalendros lapai (dekoravimui)
  • Traškūs tortilijų traškučiai arba skrudinta duona (priedui)

Klasikinės čili sriubos paruošimo būdas

1. Daržovių paruošimas
Svogūną ir česnaką nulupkite ir smulkiai supjaustykite.
Raudonąją papriką perpjaukite pusiau, pašalinkite sėklas ir supjaustykite mažais kubeliais.
2. Mėsos apkepimas
  • Dideliame puode ar troškintuvėje įkaitinkite alyvuogių aliejų.
  • Sudėkite svogūnus ir kepkite ant vidutinės ugnies 3–4 minutes, kol jie taps permatomi.
  • Tuomet sudėkite česnaką ir kepkite dar 30 sekundžių, kol pasklis aromatas.
  • Suberkite maltą mėsą ir kepkite, nuolat maišydami ir skaldydami gumulėlius, kol mėsa taps visiškai ruda. Patarimas: Jei išsiskiria daug riebalų – dalį jų nupilkite, kad sriuba nebūtų per riebi.
3. Prieskonių apkepimas
  • Kai mėsa paruduoja, suberkite saldžiąją papriką, čili miltelius, kmynus ir raudonėlį.
  • Gerai išmaišykite ir kepkite dar 1 minutę, kad prieskoniai paskleistų kvapą ir šiek tiek „atsivertų“.
4. Sriubos pagrindo sujungimas
  • Sudėkite pomidorų pastą, konservuotus kapotus pomidorus ir sultinį.
  • Įmaišykite paprikos kubelius ir nuskalautas pupeles.
  • Viską gerai išmaišykite ir užvirkite.
5. Troškinimas
  • Sumažinkite kaitrą iki mažos ir uždenkite puodą.
  • Leiskite sriubai lengvai troškintis 45–60 minučių, retkarčiais pamaišant.
  • Sriuba sutirštės ir prieskoniai puikiai persipins.
  • Papildomas variantas: jei norite, šiuo metu galima įmaišyti kukurūzus ar aitriąsias paprikas.
6. Skonio koregavimas
  • Pabaigoje paragaukite sriubą.
  • Pagardinkite papildoma druska, pipirais arba jei norite, šiek tiek daugiau čili.
  • Jei naudojate, įmaišykite šaukštelį kakavos miltelių – tai suteiks sodresnį skonį.
7. Patiekimas
  • Patiekite sriubą karštą, dubenėliuose.
  • Papuoškite šaukštu grietinės, tarkuotu čederio sūriu, kalendros lapeliais ir patiekite su tortilijų traškučiais arba šviežiai skrudinta duona.
Pastabos
  • Laikymas: Ši sriuba puikiai išlaiko skonį 2–3 dienas šaldytuve – skoniai netgi sustiprėja.
  • Šaldymas: Čili sriubą tinka šaldyti iki 2 mėnesių sandariame inde.
  • Skonio variacijos: Į sriubą galite įmaišyti pupelių miksą, juodąsias pupeles arba net virtus avinžirnius.
Profesionalo patarimas: Pirmąją dieną sriuba bus šiek tiek skystesnė – tačiau pastovėjus per naktį šaldytuve, ji taps tirštesnė, aromatingesnė ir dar skanesnė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2025 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.