Kad jūsų pagaminta vakarienė tikrai būtų aukščiausio lygio, TV3 laidoje „La maistas. Iššūkis“ apie jūrų gėrybes papasakojo Bocuse d’Or Lietuva prezidentas, maisto kritikas ir virtuvės šefas Darius Katinas, rašoma pranešime spaudai.
Su Prancūzijos, Belgijos bei kitų Europos pakrančių virtuvėmis glaudžiai siejamos midijos – subtilaus skonio jūrų gėrybės, jau tapusios ir itin geidžiamu lietuvių pasirinkimu. O štai Prancūzijoje netgi rengiami midijų festivaliai! Jos ten dažnai valgomos su skrudinta duonele, o belgai – kaip ir dažnas lietuvis – midijas ragauja su bulvytėmis.
O ar žinojote, kad krevetės savo populiarumu užima aukščiausią vietą jūrų gėrybių lentelėje visame pasaulyje? Dar Egipto faraonų valgytos krevetės šiais laikais tapo kulinarinio meistriškumo simboliu. Jas galima rasti tiek gurmaniškuose patiekaluose, tiek šeimos receptuose. Beje, krevetės – puikus jodo, seleno, kalcio ir vitaminų A bei D šaltinis.
O ir jų panaudojimas yra itin įvairus – nuo indiško kario iki ispaniškos paelijos. Dar kiti jas valgo vienas, kaip užkandį.
Kaip pasigaminti midijas tailandietiškame padaže atskleidė „Virtuvės N“ tinklaraščio autorė Nikoleta.
Midijos egzotiškame Tom Yum padaže
Ingredientai:
0,5 litro daržovių sultinio;
skardinė (400 g) kokosų pieno;
1–3 v. š. Tom Yum pastos (priklausomai nuo to, kiek aštrumo norėsite);
1 kg šaldytų virtų midijų;
didelė sauja šviežios kalendros;
čili pipirai.
Gaminimo eiga
Į keptuvę aukštais kraštais supilame kokosų aliejų bei Tom Yum pastą ir paverdame, kol pasta visiškai ištirps. Įpilame daržovių sultinio ir palaukiame, kol viskas susijungs į vientisą padažą. Jei norisi ryškesnės spalvos, galima papildomai įberti porą šaukštelių saldžiosios paprikos miltelių.
Midijas suberiame į padažą, ugnį primažiname iki vidutinės, uždengiame puodą ir verdame tol, kol midijos atsivers bei sušils. Jau virtoms, šaldytoms midijoms, pakaks poros minučių.
Paruoštas midijas pabarstome smulkinta šviežia kalendra ir čili pipirais. Valgome su česnakine skrudinta duona. Skanaus!
