VASAROK SU

žiniomis ir žvaigždėmis

Vasarą prenumeruok Lrytas
PREMIUM vos už 12,99 Eur metams
ir gauk bilietą į pasirinktą koncertą
Taujėnų dvare dovanų

Prasidėjus grilio sezonui pirmiausia gamina šį patiekalą: taps pačiu mėgstamiausiu

2025 m. birželio 17 d. 16:53
Julija „Sumac Spice“
Moutabal (dar vadinamas mutabbal) – grilyje keptų baklažanų užtepėlė iš Artimųjų Rytų virtuvės.
Daugiau nuotraukų (3)
Jis panašus į baba ghanoush, bet į moutabal dedama daugiau tahini pastos, jogurto ir jis šiek tiek kreminis.
Mano mėgstamiausia užtepėlė! Joks humusas neprilygsta, o kai prasideda grilio sezonas, tai pirmas dalykas ką darom, kepam baklažanus ir gaminam.
Moutabal tradiciškai patiekiamas:
• kaip mezze dalis (užkandžių stalas Artimuosiuose Rytuose),
• su pita ar daržovių lazdelėmis,
• šalia grilio patiekalų (vištienos, avienos),
• įvyniojamas į lavašą ar be gliuteno tortiliją,
• kartais naudojamas net kaip sumuštinių užtepas.
Moutabal (baklažanų užtepėlė) receptas
Ingredientai:
  • 2 vidutinio dydžio baklažanai
  • 2–3 šaukštai tahini (sezamų pastos)
  • 2 šaukštai graikiško jogurto
  • 1–2 skiltelės česnako (susmulkintos arba sutrintos)
  • 2 šaukštai šviežiai spaustų citrinos sulčių
  • 1–2 šaukštai alyvuogių aliejaus pagardinimui
  • Druska pagal skonį
  • (Pasirinktinai) truputis kumino,
  • maltos rūkytos paprikos (naudojau Santa Maria),
  • granatų sėklų ar smulkintų petražolių papuošimui.

Moutabal užtepėlei naudosime keptus baklažanus, štai tikslus būdas kaip juos paruošti:

1. Paruošimas:
Pasirenkame tvirtą, blizgų baklažaną be minkštų dėmių.
Nuplauname, nusausiname.
Nepjaustome ir nepraduriame – svarbu, kad vidus iškeptų garuose.
Jei norisi daugiau dūmo – galime labai lengvai įtrinti alyvuogių aliejumi, bet tai nebūtina.
2. Kepimas:
Įkaitiname grilį iki aukštos temperatūros (~230–250°C). Jei naudojame anglies grilį – leidžiame anglims gerai įkaisti, kad būtų karštos ir žėrinčios.
Dedame visą baklažaną tiesiai ant grotelių (dar geriau – virš žarijų be liepsnos).
Kepame, nuolat vartydami, kas 5–7 minutes, kad visas paviršius vienodai apdegtų/apanglėtų.
Kepimo laikas: apie 35–45 min, priklausomai nuo dydžio. Jis bus paruoštas, kai: oda juoda, apanglėjusi; baklažanas visai suglebęs, minkštas; įsmeigus peilį – jokių kliūčių, eina kaip per sviestą.
Baklažanus kepame ant grilio arba orkaitėje, kol žievė apanglėja, o vidus tampa švelnus ir rūkytas.
Iškepus baklažanams leidžiame kiek atvėsti, tada nulupame žievelę ir nusausiname baklažanų minkštimą (galima trumpai padėti ant sietelio ar popierinio rankšluosčio). Į dubenėlį supilame tahini, citrinos sultis, graikišką jogurtą, česnaką, kuminą, druską. Viską gerai išmaišome. Galime naudoti virtuvinį kombainą sutrynimui. Paragaujame ir koreguojame rūgštingumą ar druską, jei reikia, pagal skonį.
Patiekimas:
Dedame į patiekimui skirtą indą, apšlakstome alyvuogių aliejumi, papuošiame malta rūkyta paprika, granatų sėklomis ir petražolėmis.
Patiekimo idėjos:
• Su lavašų, pita duona (naudojau pitą be gliuteno) ar daržovių lazdelėmis.
• Kaip garnyras prie keptos mėsos ar falafelių.
• Puikiai tinka šaltas!
Noriu paminėti, kad moutabal paprastai yra be gliuteno, tačiau jei patiekiate svečiams, kurie moutabal valgys su lavašu ar duona, kurioje yra gliuteno, privalote naudoti atskirus indus (patiekti atskiras porcijas tiems, kurie laikosi beglitiminės dietos ir tiems, kurie valgo įprastai), kad išvengtumėte kryžminės taršos.
Turite skaniausią ir mėgstamiausią savo grilio receptą? Būtinai juo pasidalinkite ir įkvėpkite gaminti kitus! Atsiųskite mums recepto aprašymą skonis@lrytas.lt su patiekalo nuotrauka ir gaukite puikių dovanų!
humusasužtepėlėbaklažanas
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2025 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.