Klasikinė Pavlova – uogomis ir kremu puoštas morengų stebuklas

2025 m. birželio 18 d. 15:35
Lrytas.lt
Pavlova – tai elegantiškas desertas, pavadintas balerinos Annos Pavlovos garbei. Išorėje – traškus morengas, o viduje – švelni, zefyrą primenanti tekstūra. Puošiama plakta grietinėle ir šviežiomis uogomis.
Daugiau nuotraukų (1)
  • Sudėtingumas: Vidutinis
  • Porcijų skaičius: 6–8
  • Paruošimo laikas: 20 min
  • Kepimo laikas: 1 val
  • Džiovinimo laikas orkaitėje: 1 val po išjungimo
Ingredientai
Morengui:
  • 4 kiaušinių baltymai (kambario temperatūros, ~130–140 g)
  • 200 g cukraus (galima naudoti smulkų arba maltą)
  • 1 a.š. kukurūzų krakmolo
  • 1 a.š. baltojo acto arba šviežių citrinos sulčių
  • 1 a.š. vanilinio cukraus (nebūtina, bet suteikia papildomo aromato)
Puošimui:
  • 250 ml riebaus grietinėlės (≥ 30 % riebumo)
  • 1–2 v.š. cukraus arba vanilinio cukraus
Šviežios uogos:
  • braškės, avietės, mėlynės, kiviai, pasifloros ir kt.
  • (Pasirinktinai) mėtų lapeliai, tarkuotas šokoladas, miltelinis cukrus pabarstymui
Įrankiai
  • Elektrinis plakiklis arba planetinis maišytuvas
  • Metalinis arba stiklinis dubuo
  • Mentelė
  • Svarstyklės
  • Sietelis (cukrui sumalti, jei reikia)
  • Kepimo skarda
  • Kepimo popierius
  • Orkaitė (su ar be ventiliatoriaus)

Pavlovos paruošimo būdas

1. Orkaitės paruošimas
  • Įkaitinkite orkaitę iki 120 °C (jei su ventiliatoriumi – iki 100 °C).
  • Kepimo skardoje ištieskite kepimo popierių.
  • Ant popieriaus pieštuku apsibrėžkite 20 cm skersmens apskritimą – tai padės formuoti taisyklingą morengą. Apverskite popierių, kad pieštukas neliestų maisto.
2. Morengo plakimas
  • Labai svarbu, kad baltymuose nebūtų nė lašo trynio, o indas – visiškai sausas ir nuriebintas!
  • Baltymus supilkite į švarų dubenį.
  • Pradėkite plakti vidutiniu greičiu, kol susiformuos švelnios putos (apie 1–2 min).
  • Padidinkite greitį ir po šaukštą, lėtai ir palaipsniui berkite cukrų, kiekvieną kartą plakdami, kol cukrus įsimaišo.
  • Kai sudėsite visą cukrų, plakite dar 5–7 minutes, kol gausite blizgią, standžią masę.
Testas: įkišus švarią mentelę – baltymai laikosi standžiai, o tarp pirštų nebesijaučia cukraus kristalų.
Švelniai įmaišykite kukurūzų krakmolą, actą arba citrinos sultis ir, jei naudojate – vanilinį cukrų. Naudokite mentelę, maišykite sukamaisiais judesiais nuo krašto į vidų, kad neišleisti oro.
3. Morengo formavimas ir kepimas
  • Morengo masę sukrėskite į paruoštą skardą – pirma suformuokite pagrindą, tada šaukštu ar mentele formuokite lizdelį – su nedidele įduba centre.
  • Dėkite į įkaitintą orkaitę.
  • Kepkite 1 valandą be atidarinėjimo.
  • Išjunkite orkaitę ir neatidarykite durelių dar 1 valandą – morengas lėtai atvės ir išdžius.
  • Taip vidus liks purus, o išorė – traški.
4. Kremo ir puošimo paruošimas
  • Grietinėlę (gerai atšaldytą) išplakite su cukrumi ar vaniliniu cukrumi, kol susiformuos standi, bet minkšta masė.
  • Neperplakite – kitaip pavirs sviestu!
  • Grietinėlę atsargiai paskleiskite ant visiškai atvėsusio morengo paviršiaus.
  • Papuoškite norimomis uogomis, vaisiais, pasirinktinai – mėtų lapeliais, šokolado drožlėmis, cukraus pudra.
Patiekimas
  • Puoškite tik prieš pat patiekdami, kad morengas neprarastų traškumo.
  • Pjaustykite aštriu peiliu – morengas labai trapus.
  • Tinka prie puodelio kavos ar taurės putojančio vyno.
Naudingi patarimai
  • Cukrus: naudokite smulkų arba šiek tiek sumalkite į „beveik pudrą“. Nenaudokite cukraus pudros su krakmolu – jis keičia tekstūrą.
  • Baltymai: geriausiai plakasi, kai kambario temperatūros.
  • Oras: venkite ruošimo labai drėgną dieną – tai gali turėti įtakos morengo traškumui.
  • Laikymas: be kremo – morengą galima laikyti sandarioje dėžėje iki 3 dienų. Su kremu – suvalgykite tą pačią dieną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2025 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.