- Sudėtingumas: Vidutinis
- Porcijų skaičius: 6–8
- Paruošimo laikas: 20 min
- Kepimo laikas: 1 val
- Džiovinimo laikas orkaitėje: 1 val po išjungimo
Ingredientai
Morengui:
- 4 kiaušinių baltymai (kambario temperatūros, ~130–140 g)
- 200 g cukraus (galima naudoti smulkų arba maltą)
- 1 a.š. kukurūzų krakmolo
- 1 a.š. baltojo acto arba šviežių citrinos sulčių
- 1 a.š. vanilinio cukraus (nebūtina, bet suteikia papildomo aromato)
Puošimui:
- 250 ml riebaus grietinėlės (≥ 30 % riebumo)
- 1–2 v.š. cukraus arba vanilinio cukraus
Šviežios uogos:
- braškės, avietės, mėlynės, kiviai, pasifloros ir kt.
- (Pasirinktinai) mėtų lapeliai, tarkuotas šokoladas, miltelinis cukrus pabarstymui
Įrankiai
- Elektrinis plakiklis arba planetinis maišytuvas
- Metalinis arba stiklinis dubuo
- Mentelė
- Svarstyklės
- Sietelis (cukrui sumalti, jei reikia)
- Kepimo skarda
- Kepimo popierius
- Orkaitė (su ar be ventiliatoriaus)
Pavlovos paruošimo būdas
1. Orkaitės paruošimas
- Įkaitinkite orkaitę iki 120 °C (jei su ventiliatoriumi – iki 100 °C).
- Kepimo skardoje ištieskite kepimo popierių.
- Ant popieriaus pieštuku apsibrėžkite 20 cm skersmens apskritimą – tai padės formuoti taisyklingą morengą. Apverskite popierių, kad pieštukas neliestų maisto.
2. Morengo plakimas
- Labai svarbu, kad baltymuose nebūtų nė lašo trynio, o indas – visiškai sausas ir nuriebintas!
- Baltymus supilkite į švarų dubenį.
- Pradėkite plakti vidutiniu greičiu, kol susiformuos švelnios putos (apie 1–2 min).
- Padidinkite greitį ir po šaukštą, lėtai ir palaipsniui berkite cukrų, kiekvieną kartą plakdami, kol cukrus įsimaišo.
- Kai sudėsite visą cukrų, plakite dar 5–7 minutes, kol gausite blizgią, standžią masę.
Testas: įkišus švarią mentelę – baltymai laikosi standžiai, o tarp pirštų nebesijaučia cukraus kristalų.
Švelniai įmaišykite kukurūzų krakmolą, actą arba citrinos sultis ir, jei naudojate – vanilinį cukrų. Naudokite mentelę, maišykite sukamaisiais judesiais nuo krašto į vidų, kad neišleisti oro.
3. Morengo formavimas ir kepimas
- Morengo masę sukrėskite į paruoštą skardą – pirma suformuokite pagrindą, tada šaukštu ar mentele formuokite lizdelį – su nedidele įduba centre.
- Dėkite į įkaitintą orkaitę.
- Kepkite 1 valandą be atidarinėjimo.
- Išjunkite orkaitę ir neatidarykite durelių dar 1 valandą – morengas lėtai atvės ir išdžius.
- Taip vidus liks purus, o išorė – traški.
4. Kremo ir puošimo paruošimas
- Grietinėlę (gerai atšaldytą) išplakite su cukrumi ar vaniliniu cukrumi, kol susiformuos standi, bet minkšta masė.
- Neperplakite – kitaip pavirs sviestu!
- Grietinėlę atsargiai paskleiskite ant visiškai atvėsusio morengo paviršiaus.
- Papuoškite norimomis uogomis, vaisiais, pasirinktinai – mėtų lapeliais, šokolado drožlėmis, cukraus pudra.
Patiekimas
- Puoškite tik prieš pat patiekdami, kad morengas neprarastų traškumo.
- Pjaustykite aštriu peiliu – morengas labai trapus.
- Tinka prie puodelio kavos ar taurės putojančio vyno.
Naudingi patarimai
- Cukrus: naudokite smulkų arba šiek tiek sumalkite į „beveik pudrą“. Nenaudokite cukraus pudros su krakmolu – jis keičia tekstūrą.
- Baltymai: geriausiai plakasi, kai kambario temperatūros.
- Oras: venkite ruošimo labai drėgną dieną – tai gali turėti įtakos morengo traškumui.
- Laikymas: be kremo – morengą galima laikyti sandarioje dėžėje iki 3 dienų. Su kremu – suvalgykite tą pačią dieną.
