„Iki“ šefai siūlo prisiminti keletą pagrindinių taisyklių, kad rezultatas nenuviltų.
Birias kruopas bei grūdines kultūras nuplaukite – bet ne visas
Kruopas prieš ruošimą rekomenduojama nuplauti ir peržiūrėti, nes gamybos procese gali atsirasti priemaišų ar pažeistų grūdų. Galite jas supilti į dubenį, užpilti šaltu vandeniu 1 cm virš kruopų paviršiaus, išmaišyti ir palaukti, kol kruopos nusės į dugną. Surinkite ir išmeskite viską, kas plūduriuoja. Geriausia tokiu būdu kruopas nuplauti 2–3 kartus. Tačiau manų, kuskuso kruopų, avižinių dribsnių nereikia skalauti.
„Nuplovimas turi ir kitų privalumų. Plaunant soras taip pat sumažinamas natūralus jų kartumas. Ryžiai, grikiai, bus biresni, puresni, nes nuskalavimas padės pašalinti krakmolo perteklių. O jeigu kruopas, pavyzdžiui, perlines, dar ir pamirkysite – sutrumpinsite jų ruošimo laiką. Tad jei žinote, kad pusryčiams valgysite kruopas, galite jas išmirkyti vakare ir sutaupyti laiko ryte“, – pažymi prekybos centro šefai.
Atsiminkite, kad jos išbrinks. Verdant kruopos padidėja nuo 2 (grikiai) iki 3 kartų (miežinės kruopos). Tai derėtų įvertinant ir renkantis puodą jų virimui, ir planuojamą porcijų skaičių.
Per dažnai nemaišykite
Būkite atsargūs ir verdant kruopas per dažnai nemaišykite. Pernelyg intensyvus maišymas gali lemti, kad išvirusios jos bus per minkštos, gali pasižymėti gumine konsistencija, sulipti.
Paeksperimentuokite. Kad kruopos įgautų daugiau skonio, jas galite virti ne tik vandenyje, bet ir sultinyje, o, pavyzdžiui, sorų kruopas – ir piene. Dar daugiau, kruopas galima ir kepti.
„Jeigu prieš tai jas išvirsite, kepimas nereikalaus daug laiko, o taip paruoštos jos pasižymės kitokia tekstūra – pavyzdžiui, apkeptos košės paviršius tampa traškus, o vidus išlieka minkštas ir švelnus. Taip gali būti lengviau įtikinti pusryčių košę valgyti net ir vaikus. Naudinga ir tai, kad kepant išvirtas kruopas galima puikiai panaudoti jų likučius iš ankstesnių valgymų. Tai tausoja resursus ir sumažina maisto švaistymą“, – atkreipia dėmesį tinklo maisto žinovai.
3 naujos idėjos pusryčiams
Yra daugybė priežasčių, kodėl verta rinktis kruopas – jos pigios, maistingos, sočios ir atveria be galo plačius kulinarinius horizontus. Viena iš priežasčių ypač svarbi: kruopose yra daug tirpių skaidulų, kurios yra maistas mūsų žarnyne gyvenantiems mikrobams. O gera mikroflora reiškia gerą imunitetą.
„Be to, kruopos yra produktas, kuriame gausu sudėtinių angliavandenių. Gliukozė iš jų išsiskiria palaipsniui, o tai leidžia palaikyti pastovų cukraus kiekį kraujyje. Tai, savo ruožtu, leidžia pradėti dieną su pilnomis „baterijomis“. Dėl to kruopos puikiai tinka pirmajam dienos valgymui“, – sako šefai ir dalijasi trimis naujomis idėjomis sočiam, lengvai pagaminamam ir taupiam pusryčių patiekalui.
Kepta avižinė košė su bananais
Porcijos: 4
Gaminimo laikas: 35 min.
Reikės:
- 150 g avižinių dribsnių,
- 2 bananų,
- 400 ml įprasto pieno arba augalinio gėrimo,
- 50 g razinų arba džiovintų spanguolių,
- 2 šaukštų medaus,
- 1 šaukšto sviesto,
- 1 šaukštelio cukraus.
Keptos avižinės košės gaminimas:
Į kepimo indą supilkite avižinius dribsnius. Įkaitinti orkaitę iki 180 laipsnių.
Į nedidelį puodą supilkite pieną, įdėkite šaukštą sviesto, razinas ir šaukštą medaus. Viską kelias minutes kaitinkite, kol sviestas ištirps. Pienas neturi užvirti – jis tiesiog turi būti karštas. Jeigu norite, galite įmaišyti šaukštelį kakavos ar žiupsnelį cinamono.
Visą puodo turinį supilkite į indą su dribsniais ir lengvai sumaišykite.
Nulupkite ir supjaustykite prinokusį bananą. Tolygiai paskirstykite gabalėlius kepimo inde su dribsniais, kurie jau bus išbrinkę nuo šilto pieno. Nulupkite antrą bananą ir perpjaukite jį išilgai pusiau. Uždėkite jį ant viršaus. Banano viršų patepkite likusiu medumi. Jeigu norite, kartu su bananais galite įdėti ir smulkintų graikinių riešutų arba kapoto šokolado.
Įdėkite indą ant vidurinės lentynos į orkaitę ir kepkite apie 25 minutes. Likus 2 minutėms atsargiai išimkite indą ir apibarstykite košės viršų šaukšteliu cukraus. Jei reikia, iš viršaus trumpam įjunkite grilinimo funkciją, kad bananai paruduotų. Košė skaniausia bus šilta.
Kepti grikiai su kiaušiniais
Porcijos: 4
Gaminimo laikas: 30 min.
Reikės:
- 100 g grikių kruopų,
- 1 saldžiosios paprikos,
- 1 nedidelio svogūno,
- 2 skiltelių česnako,
- 2 šaukštų aliejaus,
- 4 kiaušinių,
- šviežių gražgarsčių,
- 3 šaukštų tarkuoto kietojo sūrio,
- 6 vyšninių pomidoriukų,
- druskos, pipirų.
Keptų grikių gaminimas:
Kruopas išvirkite lengvai pasūdytame vandenyje pagal nurodymus ant pakuotės, nusausinkite. Papriką smulkiai supjaustykite.
Susmulkinkite svogūną ir česnaką, juos kartu pakepinkite nedideliame kiekyje aliejaus. Sudėkite papriką, kepkite, kol suminkštės. Tuomet sudėkite kruopas, maišydami kepkite apie 3 minutes, pagardinkite druska, pipirais, jei norite – ir itališkų žolelių mišiniu.
Padarykite 4 duobeles ir į kiekvieną įmuškite po kiaušinį. Palaikykite ant ugnies, kol tryniai sustings, bet liks pusiau skysti. Ant viršaus užbarstykite tarkuotą sūrį, pjaustytus pomidoriukus ir gražgarstes. Patiekite iš karto, geriausia tiesiai iš keptuvės.
Keptos perlinės kruopos su daržovėmis ir feta
Porcijos: 4
Gaminimo laikas: 40 min.
Reikės:
- 200 g perlinių kruopų,
- 1 cukinijos,
- 60 g šparaginių pupelių,
- 1/3 poro,
- 100 g fetos sūrio,
- 2 šaukštų nesūdytų žemės riešutų,
- 1 šaukšto sojų padažo,
- druskos, pipirų, aliejaus.
Keptų perlinių kruopų gaminimas:
Išvirkite perlines kruopas lengvai pasūdytame vandenyje pagal nurodymus ant pakuotės ir nusausinkite. Šparagines pupeles virkite pasūdytame vandenyje apie 10 minučių.
Kepimo indo dugną ištepkite alyvuogių aliejumi. Į indą sudėkite virtas kruopas, virtas šparagines pupeles, griežinėliais supjaustytą cukiniją ir porą. Viską apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir sojų padažu. Ant viršaus sutrupinkite fetos sūrį.
Kepkite apie 20 min. iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje. Iškepus apibarstykite žemės riešutais.
