To dar nebuvo. „Virtuvės mitų griovėjų“ (VMG) idėjinis lyderis, kulinarinių laidų ir knygų autorius, prodiuseris ir skonių ieškotojas A.Ivanauskas su „Michelin“ rekomenduojamo „Grand Hotel Vilnius, Curio Collection by Hilton“ restorano „Telegrafas“ virtuvės šefu D.Šatkausku sukūrė unikalių miego užkandžių meniu, kurį pristatė dvidešimčiai Lietuvoje gerai žinomų žmonių: sveikatos specialistų, sveikos gyvensenos ir ilgaamžiškumo ekspertų, sportininkų, pramogų pasaulio atstovų. Visiems, susirinkusiems į visiškai naujo formato vakarėlį... pailsėti.
Alfas atviras – ne kartą ir jis girdėjo mintį, kad prieš miegą negalima pasilepinti maistu. Tačiau, juokėsi vyras, jis pats prieš užmigdamas jau svajoja apie pusryčius. Virtuvės šefo ir ką tik išleistos miego mokslininkės Lauros Bojarskaitės knygos „300 klausimų ir atsakymų apie miegą“ prodiuserio A.Ivanausko nuomonę šiuo klausimu pakeitė būtent ši knyga.
„Skaitydamas Lauros knygos rankraštį sužinojau, kad yra miegui palankių maisto produktų, ir tai įkvėpė mane sukurti miego pavakarių meniu. Idėja pasidalijau su Donatu ir mes tai padarėme“, – džiaugėsi jis.
Alfo ir Donato kurtame meniu vyrauja lengvai virškinami produktai, kurių sudėtyje gausu triptofano – medžiagos, reikalingos miego hormono serotonino ir melatonino gamybai, taip pat nervų sistemą raminamai veikiančio magnio, sveikųjų kompleksinių angliavandenių, padedančių palaikyti stabilią gliukozės ir insulino pusiausvyrą per visą naktį. Prie patiekalų buvo priderintas nealkoholinis rožinis putojantis vynas, nes labai svarbu prieš miegą nevartoti jokių gėrimų su alkoholiu.
„Kurti miego meniu buvo smagus ir įdomus iššūkis. Aš visą parą rūpinuosi viešbučio svečių maitinimu – jų pusryčiais, pietumis ir vakarienėmis, bet niekada nesusimąsčiau apie migdančius užkandžius. Man pačiam buvo labai įdomu.
O dar maloniau, kad mūsų debiutą labai gerais atsiliepimais įvertino pirmieji svečiai – džiaugiuosi, kad priėmiau Alfo iššūkį!“ – pasakojo „Telegrafo“ restorano vadovas Donatas.
Šefai pasidalino, kad, pavyzdžiui, varškėje yra triptofano, būtino laimės ir miego hormono gamybai, taip pat kalcio, kuris padeda triptofanui virsti melatoninu.
Avokadas turi magnio, kuris ramina nervų sistemą, mažina kortizolio (streso hormono) kiekį, atpalaiduoja raumenis ir padeda palaikyti geram miegui reikalingą melatonino kiekį. 2025-aisiais atliktas mokslinis tyrimas įrodė, kad žmonės, kurie šešis mėnesius kasdien valgė po avokadą, miegojo geriau.
Bananas (kaip ir avokadas) yra turtingas nervų sistemai naudingo magnio, taip pat sveikųjų angliavandenių, kurių padedamas triptofanas greičiau pasiekia smegenis, kur ir yra gaminami miego hormonai.
Kiviai padeda užmigti. Šie vaisiai turi serotonino, kuris, vos pradėjus temti, virsta miego hormonu melatoninu.
Klinikiniai tyrimai rodo, kad bent keletą savaičių kasdien valgant po du kivius likus porai valandų iki miego užmiegama lengviau, naktį prabundama rečiau, ilgiau miegama ir lengviau atsikeliama.
Avižos – magnio ir triptofano šaltinis. Pistacijos pilnos melatonino ir triptofano, todėl yra supermaistas miegui.
Moliūgų sėklose taip pat yra triptofano ir magnio, kurie atpalaiduoja raumenis, mažina nerimą.
Vyšniose gausu triptofano, o uogose esantys sveikieji angliavandeniai padeda triptofanui efektyviau patekti į smegenis.
