Penki patarimai mėgstantiems keptus grybus

Jeigu miške prisirinkote įvairių grybų, vienus greičiausiai virsite, o kitus pakanka tik pačirškinti keptuvėje. Kokius grybus ir kaip kepti, kone geriausiai žino dzūkai, mat jiems grybavimo sezonas lyg atlaidai.

Daugiau nuotraukų (1)

Ligita Valonytė

Sep 13, 2014, 1:34 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 4:05 PM

Iš Dzūkijos kilusi buvusi Seimo narė Danutė Bekintienė savo sudarytoje receptų knygelėje „Danutės grybų valgiai“ pateikė penkis patarimus mėgstantiems keptus grybus.

1. Grybai, čirškinti lašinukų taukuose – gardu, bet ne kiekvienas gali sau tai leisti (dėl sveikatos ar dėl ekonominės padėties). Bet grybai bus skanūs ir kepti aliejuje.

2. Ūmėdes, vokietukus (dzūkai jų beveik nerenka ir nevalgo), kurių tikrasis pavadinimas – raukšlėtieji gudukai, makavykus, šilbaravykus reikėtų nuvirti (10-15 min.), nukošti per kiaurasamtį ir sumaišyti su keptais svogūnais.

D.Bekintienė iš patirties žino – jos šeima mėgsta, kai grybai būna gerokai pakepinti. Todėl ir keptų grybų mėgėjams siūlo jau paskrudintus grybus pabarstyti druska, pipirais, įdėti 2-3 šaukštus grietinės ir dar pakepinti. Valgoma su karštomis, krapais apibarstytomis bulvėmis.

3. Baravykus kepkite šviežius. Skirtumas yra tas, kad jie iš pradžių kepami be svogūnų, o tik baigus kepti sumaišomi su pakepintais svogūnais, pabarstomi druska, pipirais, dedama grietinės ir patroškinama.

4. Rudmėsės skaniausios keptos svieste. Jų nereikia ilgai plauti. Jei švarios, pakanka nušluostyti švariu drėgnu skudurėliu. Nereikia jų ilgai ir kepti.

5. „Mano mama ir močiutė didesnius baravykus ir raudonviršius kepdavo krosnyje, aš – orkaitėje“, – knygelėje rašo D.Bekintienė.

Sausai nušluostytus grybus keletą kartų perpjaukite skersai ir išilgai, pabarstykite druska ir pipirais, uždėkite ant viršaus pjaustytų lašinukų ir kepkite. Tai – tikras dzūkiškas grybų kepsnys.

Taip pat grybus galima čirškinti kepsninėje suvėrus ant iešmo tokia seka: grybas-lašinukas-grybas. Improvizuojant ant iešmo kartu su grybais galima suverti saldžiosios paprikos ar patisonų gabalėlius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.