Medinė ar plastikinė pjaustymo lentelė? Atsakymas nustebins

Paklauskite bet kurio virtuvės šefo ar namų virtuvėje šeimininkaujančio žmogaus, koks įrankis jiems svarbiausias, ir išgirsite atsakymą - peilis. Tačiau niekas nepaminės svarbiausio peilio partnerio – pjaustymo lentelės.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 10, 2014, 3:05 PM, atnaujinta Jan 19, 2018, 12:35 PM

Pjaustymo lentelei dažnai neskiriama dėmesio, kurio ji iš tikrųjų nusipelno. Žmonėms atrodo, kad visos pjaustymo lentelės yra vienodos, ir nekreipia dėmesio nei į jų dydį, nei į medžiagą, iš kurios ji pagaminta.

Ant tos pačios lentelės pjaustote visus produktus iš eilės ir nematote skirtumo tarp plastikinės ir medinės lentelės? Tuomet sužinokite, kodėl tai svarbu.

Daugelis tiki, kad plastikinės lentelės yra saugesnės – į jų paviršių, skirtingai nei į medinių, niekas neįsigeria, tad jos atsparesnės bakterijoms. Tačiau šį tikėjimą gali sugriauti Deano O. Cliverio iš Kalifornijos universiteto atliktas tyrimas. Mokslininkas nustatė, kad ant medinių pjaustymo lentelių paviršiaus buvo mažiau salmonelės bakterijų nei ant plastikinių lentelių. Paaiškėjo, kad ant medinės lentelės patekusios salmonelės įsigeria gilyn, tarsi nuskęsta gilesniuose sluoksniuose, kur negali daugintis ir žūva.

Plastikinėse lentelėse bakterijos apsigyvena įpjovose, kurias palieka peilis. Jeigu plaunamos tiktai ranka ar indaplovėse, jos ten ir lieka – prisipažinkite, juk tikrai nedezinfekuojate lentelių. Taigi, jeigu jūsų lentelė – ką tik iš parduotuvės, ji yra saugi, bet jeigu ją jau pažeidė peilis, ji tampa bakterijų saugykla.

Apie tai, kurios pjaustymo lentelės yra saugesnės, vis dar daug diskutuojama, o JAV Maisto ir vaistų administracija laikosi tokios nuomonės – tiek medinės, tiek plastikinės pjaustymo lentelės yra tol saugios, kol gerai prižiūrimos, kruopščiai plaunamos ir dažnai keičiamos.

Tiesa, medinės lentelės taip pat viena kitai nelygios. Kuo kietesnė mediena, tuo geriau. Be to, tokios lentelės draugiškesnės ir peiliams.

Ir dar vienas patarimas – nesvarbu, kokią lentelę naudojate, geriausias būdas užtikrinti saugumą – naudoti skirtingas lenteles žaliai mėsai ir paukštienai, daržovėms, vaisiams ir gataviems maisto produktams.

Taigi, o dabar atsigręžkite į savo lentyną - kokią lentelę jūs naudojate ir kiek jai metų?

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.