Iš ko kepami blynai: nuo grikių miltų iki nuodingo augalo

Ar kada nors įsivaizdavote, kad pasaulyje yra vieta, kur blynai gaminami iš nuodingų augalų miltų? O ar jums teko girdėti, kad vienas pagrindinių Pirmo pasaulinio karo provokuotojų mėgo blynus ne mažiau nei juos mėgsta vaikai? Kviečiame pasižvalgyti po egzotišką pasaulio virtuvę ir susipažinti su įdomiausiais blynų receptais.

Saldūs ir riebaluose kepti „malpua“ blyneliai labiausiai paplitę Šiaurės ir Rytų Indijoje.<br>AOP nuotr.
Saldūs ir riebaluose kepti „malpua“ blyneliai labiausiai paplitę Šiaurės ir Rytų Indijoje.<br>AOP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Vaida Alionytė

Feb 11, 2015, 11:36 AM, atnaujinta Jan 13, 2018, 12:43 PM

1. Malaizijoje populiarūs „Apam Balik“

„Apam balik“ – Malaizijoje gaminami blyneliai iš žemės riešutų miltų. Blynas paprastai užpildomas skrudintais riešutais, saldintais džiovintais kokosais, kukurūzais ir bananais. Šis saldus kepinys gali būti gaminamas naudojant storą arba ploną blyną, tačiau tik viena jo pusė turi būti iškepta. Šis skanėstas patiekiamas sulenkus per pusę. Tokie blynai dažniausiai gaminami tiesiog gatvėje.

2. Indiški „Malpua“ blynai

Saldūs ir riebaluose kepti „malpua“ blyneliai labiausiai paplitę Šiaurės ir Rytų Indijoje. Tai populiarus šventinis patiekalas, valgomas tradicinio indų spalvų festivalio „Holi“ metu. Ši šventė – pavasario pradžią simbolizuojantis festivalis, kurį švenčia išpažįstantys hinduizmą bei sikhizmą pirmąją pavasario pilnatį. Nors blynelių paruošimas skiriasi įvairiose Indijos srityse, dažniausiai „malpua“ blynų tešla gaminama iš saldinto sutirštinto pieno, miltų, kruopų, pankolių sėklų ir kardamono mišinio. Blynai kepami riebaluose ir patiekiami su paprastu vandens ir cukraus sirupu.

3. Austriški blyneliai „Kaiserschmarrn“

Istoriniai šaltiniai byloja, kad 20 a. pradžioje „kaiserschmarrn“ blyneliai pirmą kartą buvo patiekti Austrijos imperatoriui, kuris buvo vienas pagrindinių I pasaulinio karo provokuotojų – Pranciškui Juozapui I. Dėl šios priežasties kepinys net pradėtas vadinti „imperatoriškais blyneliais“. Blynų tešla gaminama iš kiaušinių trynių, pieno, kremo ir miltų. Tešla turi būti labai stora ir kieta, nes vėliau ją reikia suplėšyti vieno kąsnio gabalėliais, kurie galiausiai kepami svieste. Šis skanėstas patiekiamas su šviežiais ar konservuotais vaisiais arba pagardinamas paprasčiausia cukraus pudra.

4. Prancūziški blynai „Crêpes“

Prancūziški blyneliai „crepes“ yra tokie pat rafinuoti, kaip ir viskas šioje šalyje. Jiems gaminti naudojami kvietiniai, kaštonų arba grikių miltai – priklausomai nuo įdaro. Prancūziški blynai kepami specialioje didelėje keptuvėje be rankenos, pilamas labai plonas tešlos sluoksnis. Tokiu būdu išgaunami praktiškai šilko plonumo blyneliai (lietiniai).

Tai labai universalus patiekalas, todėl šiandien yra galybė skirtingų šių blynelių tešlos ir įdaro variantų visame pasaulyje. Tačiau įdomu yra tai, kad pikantiškas posakis: „ji jį varto“ kilęs iš Prancūzijos, būtent, taip prancūzai kalba apie moterį, žaidžiančią su vyru taip pat apsukriai, kaip ir vartančią blynus keptuvėje.

5. JAV „pasukų“ blynai

Tradiciniai amerikietiški „pasukų“ blynai – populiariausia blynų versija pasaulyje. Slaptas šio patiekalo ginklas yra pasukos, dėl kurių blyneliai tampa ypatingai purūs ir stori. Tereikia pasukų įmaišyti į kiaušinius, cukrų ir miltus. Patiekalui gardinti naudojamos įvairios uogos, tačiau pagrindinis šių blynelių pagardas – lėkštėje plaukiantis klevų sirupas. Tai deginto cukraus skonį primenantis sirupas, pasižymintis įvairiaspalve poskonių gama, kitaip dar vadinamas – „skystuoju gintaru“.

6. Graikiški blyneliai „Tiganites“

Šis kepinys kilęs iš senovės Graikijos, žinomas nuo 6 a. prieš Kristų, tačiau iki šių dienų laikomas populiariu patiekalu pusryčiams. Blyneliai ypatingi tuo, kad į jų tešlą pilamas natūralus alyvuogių aliejus, kuris turi žmogaus organizmui vertingų savybių. Patiekalas valgomas su medumi, cinamonu ar minkštu ožkos pieno sūriu.

7. Daniški „Aebleskiver“ blyneliai

„Aebleskiver“ yra tradiciniai danų blyneliai, kurie išsiskiria savo neįprasta forma – jie atrodo tarytum maži kamuoliukai. Šiam patiekalui paruošti reikalinga speciali keptuvė su keliomis pusrutulio formos išpjovomis. Nors blynai atrodo išties neįprastai, jų receptas paprastas ir nesudėtingas: reikia sumaišyti kiaušinius, miltus, sviestą, pieną ir cukrų. Šį patiekalą galima vadinti šventiniu, nes danai jį ruošia gruodį, artėjant gražiausioms metų šventėms, o patiekia kartu su skandinavišku karštu vynu. Šie danų blyneliai gaminami ir parduodami JAV, šioje šalyje jie vadinami – „pūkiniais blynais“ (ang. pancakes puffs).

8. Afrikietiški blynai „Kabalagala“

Pietų Afrikos Respublikoje šis patiekalas vadinamas bananų blynais. Tai saldus gaminys, ruošiamas iš prinokusių bananų košės ir egzotiškojo augalo – manijoko – šakniagumbių miltų. Minėtas augalas yra nuodingas, todėl privalo būti tinkamai apdorotas prieš valgant. Siekiant, kad pasišalintų nuodingos medžiagos, manijokas verdamas, mirkomas, spaudžiamas, keletą kartų džiovinamas. Egzotiški blyneliai kepami karštame aliejuje, o paruošus, nenaudojami jokie papildomi pagardai.

9. Meksikietiški blynai „Karšti papločiai“

„Karšti papločiai“ gaminami iš kukurūzų arba kvietinių miltų. Tradiciškai blyneliai pagardinami šviežių vaisių uogiene ir saldžiu ožkos pienu. Tai populiariausias pusryčių patiekalas Meksikoje, kurį galima rasti beveik visuose šalies restoranuose. Taip pat, šį skanėstą prekeiviai kepa, tiesiog, gatvėje, dažniausiai mugėse ar miesto švenčių metu.

10. Olandiški „Pannenkoeken“ blyneliai

Olandiški „pannenkoeken“ blynai visoje Europoje garsėja dėl savo dydžio (labai dideli arba labai maži) ir traškumo. Šio skanėsto galima sočiai prisivalgyti specializuotuose blynelių restoranuose, nors šie blynai Olandijos sostinėje Amsterdame pardavinėjami praktiškai visur.

Tai dar ne viskas – gatvės prekeiviai susižavėjusiems turistams rengia tikrus šou – blynus profesionaliai kepa ir įdarinėja jų akivaizdoje. Vienas svarbesnių patiekalo tešlos ingredientų yra riešutų sviestas, dėl kurio blyneliai tampa labai traškūs. Olandai juokauja, kad šių blynų įdarui naudoja visa tai, kas liko nuo vakarienės – pradedant žuvimi ir baigiant vaisiais.

Blynai Lietuvoje

Lietuvos virtuvė nėra labai egzotiška. Dzūkijoje visuomet gaminta daugybė valgių iš grybų, Suvalkijos ir Žemaitijos regionai gali puikuotis pagal seną receptūrą gaminamais mėsos gaminiais. O štai Aukštaitija visuomet garsėjo miltiniais patiekalais, iš kurių vienas populiariausių – blynai, kurie buvo patiekiami su įvairiais saldžiais ir nesaldžiais padažais.

Bene mėgstamiausi tiek vaikų, tiek suaugusiųjų blyneliai Lietuvoje – „čirviniai“, kuriems iškepti reikalinga speciali keptuvė. Nors egzotikos čia mažai, kartu tai patiekalas, daugeliui primenantis vaikystę.

Tiesa, šiais laikais blynų gaminimas išties supaprastėjo. Norint pasigaminti paprastus purius blynelius, užtenka namuose turėti specialų miltų mišinį blynams, kuris maišomas su pienu arba vandeniu. Blynelius pagaminsite greitai, o pagardinus juos įvairiomis uogienėmis, skanėstu pradžiuginsite visą šeimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.