Praverčia ruošiant kietai virtus kiaušinius. Kartais sunku gražiai nulupti kiaušinių lukštus, tuo nemaloniau, jeigu kiaušinius ruošiate vaišių stalui. Kai kitą kartą juos virsite, į vandenį įberkite sodos – pusę arbatinio šaukštelio litrui vandens. Pamatysite, kaip lengva bus juos nulupti. Tačiau atsargiai – nepadauginkite sodos. Ji gali pakeisti kiaušinio kvapą.
Padeda pašalinti chemikalus nuo vaisių ar daržovių. Parduotuvėse parduodami vaisiai ir uogos, ypač atvežti iš tolimų kraštų, būna apipurkšti chemikalais, saugančiais nuo gedimo. Pamerkite vaisius ir daržoves 15 minučių į sodos tirpalą – ji ištirpdys chemikalus. Po to nuplaukite gėrybes po tekančiu vandeniu.
Paspartina virimo procesą. Kad žirniai ar pupelės išvirtų greičiau, pamirkykite juos vandenyje, kuriame ištirpintas žiupsnelis sodos.
Pagreitina svogūnų kepimo procesą. Karamelizuoti svogūnai – skanu, tačiau jų kepimas atima nemažai laiko. Svogūnų karamelizavimosi procesą pagreitinsite, jei įbersite sodos (kilogramui svogūnų – vos ketvirtį šaukštelio). Pamatysite, kad svogūnai ruduoja daug greičiau.
Pašalina nemalonų rankų kvapą. Česnakai ar svogūnai patiekalams suteikia geresnio skonio, tačiau po jų pjaustymo dar ilgai nesinori kišti rankų arčiau nosies. Paimkite šaukštelį sodos ir patrinkite rankomis, nuplaukite – kvapo kaip nebuvę.
Padeda išnaikinti kvapus virtuvėje. Jeigu ką nors kepėte ar ilgai virėte, soda padės greičiau išnaikinti nemalonius kvapus. Į lėkštelę įberkite kelis šaukštelius sodos ir padėkite virtuvėje.
Nepraleiskite naujienų – lankykitės lrytas.lt svetainėje „Skonis“ arba tapkite mūsų draugu „Facebook“.