Keksiukai. Kuo jie panašūs ir kuo skiriasi?

Ko gero, dažnas smaližius, skaitydamas kurioje nors kavinėje išrikiuotų pyragėlių pavadinimus, suka galvą, kurį gi iš jų pasirinkti:  paprastą keksiuką, keksiuką su kepurėle („cupcake“) ar keksiuką primenantį kepinį, vadinamąjį „muffin“.

Daugiau nuotraukų (1)

Daiva Zimblienė

Mar 4, 2015, 11:49 AM, atnaujinta Jan 11, 2018, 3:46 PM

Atrodo, jie tokie visi panašūs, iš tos pačios keksų giminės. Nepaisant to, kad visi šie kepiniai ir gaminami iš tų pačių produktų: – miltų, sviesto (arba margarino), kiaušinių, cukraus ir kildinančios medžiagos, panašūs jie yra tik iš šalies.

Pasak specialistų, skiriasi ne tik kiekvieno jų tešlos paruošimas, bet pagrindinių produktų santykis.

Keksiukai

Tai purūs ir lengvi, šiek tiek lengvi ir burnoje tirpstantys pyragėliai, kepami popierinėse gofruotose formelėse.

Vieni istoriniai šaltiniai tvirtina, jog keksiukai yra kilę iš Prancūzijos – 1755 metais šiuos nedidelę kriauklę primenančius kepinius vienų Prancūzijos rūmų kambarinė pagamino Lenkijos karaliui Stanislovui Leščinskiui. Kitur gi rašoma, kad keksiukai buvo žinomi jau XVI – ajame amžiuje ar Senovės Romoje.

Tradicinių keksiukų tešla pradedama maišyti pirmiausia iki purios masės suplakus sviestą ir cukrų, po to palaipsniui yra supilami kiti ingredientai. Taip tešlos struktūra tampa porėta.

Maišant keksiukų tešlą rekomenduojama jos nepermaišyti. Kai kuriuose receptuose net rašoma, jog vietomis gali likti sausų miltų.

„Nesmagu būtų nusipirkti keksiuką su miltais vietoj įdaro. Bet kokia tešla turi būti gerai išmaišyta, vientisa, iš visų produktų turi gautis vienalytė masė.

Taip, keksiukų tešla turi būti maišoma trumpai. Ilgas ir intensyvus maišymas su miltais keičia tešlos struktūrą – intensyvaus maišymo metu oro burbuliukų sienelės plonėja, tešla silpnėja, ir tai turi įtakos gatavo gaminio purumui“, – sakė Larisa Jankienė, duonos ir konditerijos kepinių ingredientais bei margarinu prekiaujančios tarptautinės kompanijos „Zeelandia“ gamybos padalinio Klaipėdoje technologė.

Keksiukų tešla yra riebi. Pavyzdžiui, visiems gerai žinomo „Sostinės“ kekso tešloje sviestas sudaro daugiau nei 20 procentų visų sudedamųjų dalių.

„Muffins“

Pas mus jie atkeliavo iš Didžiosios Britanijos, šios šalies kulinarinėse knygose pirmą kartą buvo paminėti 1720 metais.

Jie yra panašūs į keksiukus – ir vieni, ir kiti nėra puošiami, nebent kartais būna glaistyti ar kuo nors apibarstyti.

O skiriasi jie tuo, jog šių kepinių („muffins“) tešla yra tankesnė, tvirtesnė, ne tokia puri, kaip keksiukų, be to, jų paviršius yra plokštesnis, o keksiukų – aukštai iškilęs ir įskilęs ( tai geras ženklas, kad tešla buvo puikiai išmaišyta).

Dažniausiai „muffins“ būna dviejų rūšių: angliški – kepami iš mielinės tešlos ir amerikietiški – jų tešlos kildinimui yra naudojami kepimo milteliai arba valgomoji soda.

„Kepant šiuos gaminius atskirai sumaišomi visi skysti ir atskirai – visi sausi produktai, ir tik po supilami į vieną masę, kuri jokiu būdu neplakama, o tik greitai ir gerai išmaišoma“, – teigė L.Jankienė.

Kepiniai, vadinamieji „muffins“, yra ne tokie saldūs kaip keksiukai. Paprastai į jų sudėtį neįeina tokie priedai, kaip uogos, vaisiai, riešutai, šokoladas ir kiti, taip pat dažnai pasitaiko ir pasūdytų,  su daržovėmis ar net mėsa.

Keksiukai-torčiukai 

Amerikietiškos kilmės keppiniai, vadinamieji „cupcake“, – tai miniatiūriniai torčiukai, papuošti aukšta kremine „kepuraite“.

„Cupcake“ pavadinimas pirmą kartą buvo paminėtas 1828 metais, kulinarinėje Elizos Leslie knygoje.

Anuomet tortai dažnai buvo kepami keraminiuose puodeliuose ar jų dydžio kepimo indeliuose, tad iš to ir kilęs jų pavadinimas. „Cup“ – išvertus iš anglų kalbos reiškia puodelį, o „cake“ – pyragėlis, tortas.

Šiuos gaminius galima iškepti beveik pagal bet kurį pyrago, torto ar kekso receptą. Jų tešla gali būti aromatizuota ar papildyta įvairiais priedais: razinomis, uogomis, šokolado drožlėmis, taip pat glaistyti ir kt.

„Jų tešla gali būti mažesnio riebumo, tačiau iškepę jie dažnai pripildomi įvairių kaloringų įdarų. Ši tešla, kaip ir „muffin“, yra tik maišoma“, – teigė L.Jankienė.

Paprastai kepuraite puošti pyragėliai visada būna saldūs, o jų pagrindinis aksesuaras – kreminė „kepuraitė“ būna ne tik aukšta, bet ir skirtingų spalvų.

Pastaruoju metu tai vieni populiariausių kepinių. Jų siūlo beveik visos madingos kavinės, restoranai, o daugybė įspūdingai ir skirtingai išpuoštų keksiukų su kepuraitėmis gana dažnai pakeičia gimtadienio ar net vestuvių tortą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.