Pasirodę bobausiai džiugina gurmanus, bet baugina medikus

Prisiekusius grybautojus jau džiugina pirmieji grybai – bobausiai. Samanose pūpsantys tamsiai rudi raukšlėti grybai vertinami nevienareikšmiškai – gurmanai juos mėgsta, tačiau medikai įspėja: šiuos grybus galima vartoti tiktai tinkamai juos paruošus, kitaip galima apsinuodyti.

Bobausiai mėgsta kirtavietes, smėlėtą miško paklotę.<br>lrytas.lt nuotr.
Bobausiai mėgsta kirtavietes, smėlėtą miško paklotę.<br>lrytas.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 22, 2015, 8:00 AM, atnaujinta Jan 6, 2018, 5:56 AM

Švieži – nevalgomi

Valgomasis bobausis – pavasarinis grybas. Jis pasirodo balandžio-gegužės mėnesiais ir renkamas maždaug iki birželio vidurio.

Maždaug tuo pat metu gydytojai toksikologai sulaukia pirmųjų grybų aukų. Kaip įspėja Ekstremalių sveikatai situacijų centras, bobausiuose randamas nuodas giromitrinas gali sukelti sunkų apsinuodijimą.

Dėl dažnų ir sunkių apsinuodijimų komercinė prekyba bobausiais kai kuriose Europos šalyse netgi draudžiama.

Tačiau tinkiamai paruošti bobausiai nekelia grėsmės.

Šviežių bobausių negalima nei kepti, nei ruošti sriubos ar padažo iš jų nuoviro.

Giromitrinas yra tirpus vandenyje, atsparus karščiui, tačiau verdant ilgiau kaip 10 minučių didžioji dalis nuodų iš grybų pasišalina.

Ruošianti valgį, šias miško gėrybes reikia tris kartus po 10-15 minučių nuvirti, šį nuovirą būtina išpilti, o grybus perplauti šaltu vandeniu.  Net gaminant patiekalus iš džiovintų bobausių prieš tai juos reikėtų kelis kartus nuvirti.

Bobausius džiovinti reikia negyvenamoje ir gerai vėdinamoje patalpoje. Nuodai itin lakūs, jie sukelia malonų kvapą. Yra aprašyti ir apsinuodijimai jų įkvėpus, prisikvėpavus verdamų grybų garų).

Kodėl ne visi apsinuodija?

Giromitrinas ypatingas tuo, kad dozė, nesukelianti klinikinių reiškinių ir sukelianti sunkų apsinuodijimą, skiriasi labai nežymiai. Kadangi žmonių organizmas šią medžiagą  toleruoja nevienodai, apsinuodija ne visi – neretai būna, kad kažkas iš valgytojų kompanijos suserga, o kai kurie – ne.

Apsinuodijimas pasireiškia pykinimu, vėmimu, vandeningu viduriavimu, sunkiais atvejais išsivysto traukuliai, koma, kepenų nepakankamumas. Pirmieji simptomai atsiranda praėjus 5-12 val. po apsinuodijimo.

Blogai pasijutus nereikėtų gydytis patiems. Būtina kreiptis į medikus. Laiku nesuteikus tinkamos pagalbos gali išsivystyti ūminis kepenų nepakankamumas, dėl to kyla pavojus ligonio gyvybei.

Gydytoji toksikologai nepataria bobausių ragauti vyresnio amžiaus žmonėms, taip pat vaikams, nėščiosioms – net ir tinkamai paruošus juose lieka nuodo giromitrino.

Sezonas – iki birželio vidurio

Bobausiai mėgsta smėlingą dirvožemį, pušynus, kirtavietes, jie dažniau dygsta Dzūkijos ir Aukštaitijos miškuose.

Grybus tyrinėjantis vilnietis mokslininkas Ernestas Kutorga nepataria rinkti itin didelių bobausių – manoma, kad nuodų kiekį grybuose nulemia ir jų dydis.

Beje, jeigu bobausiai dygsta lietingu oru ir auga daug puvėsių turinčioje dirvoje, jie gali būti nuodingesni nei augantys smėlynuose ir per sausras bobausiai.

Ką gaminti iš bobausių?

Iš bobausių galima ruošti įvairius patiekalus, kiokius ruošiate su bet kokiais kitokiais grybais. Tad jeigu juos tinkamai apdorojote, pasigaminkite bobausių lazaniją – receptą rasite paspaudę šią nuorodą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.