Kaip daiginti grūdus, sėklas ir išsaugoti jų energijos galias

Daigintos sėklos ir grūdai nėra šių dienų atradimas – į valgį jie buvo dedami dar prieš 5 tūkstančius metų.

Saulėgrąžų daigai padeda užkirsti kelią širdies ligoms, stiprinti nervų sistemą, regėjimą ir pagerinti odos būklę.<br>123rf nuotr.
Saulėgrąžų daigai padeda užkirsti kelią širdies ligoms, stiprinti nervų sistemą, regėjimą ir pagerinti odos būklę.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 15, 2015, 10:57 AM, atnaujinta Jan 3, 2018, 5:39 PM

Kokiomis savybėmis pasižymi daigintos sėklos ir grūdai? Daigai paspartina metabolizmą (medžiagų apykaitą), sustiprina imunitetą, valo organizmą nuo šlakų ir toksinų – šį sąrašą galima tęsti ir tęsti.

Tačiau kad organizmas gautų daugiau jėgų ir energijos, būtina teisingai sudaiginti grūdus. Kaip tai padaryti, moko takprosto.cc

Kviečiai

Kviečių daiguose yra daug naudingų medžiagų ir vitaminų. Jie aktyvina protinę veiklą, stiprina širdį, o taip pat reguliuoja žarnyno ir skrandžio darbą, pagerina odos būklę.

Norint sudaiginti kviečius juos reikia kruopščiai perrinkti grūdus, juos nuplauti, užpilti vandeniu ir palikti parai-pusantros, kartais juos perplaunant. Po to grūdus reikia dar kartą perplauti ir išdėlioti ant lėkštės, pridengti, tačiau visai neuždengti.  Palikti šiltai, o po pusės paros jau galima vartoti.

Grikiai

Sudaiginti grikių grūdai stiprina kraujagyslių sieneles, išvalo kepenis ir žarnyną. Taip pat normalizuoja medžiagų apykaitą, mažina  „blogojo“ cholesterolio kiekį.

Grikiams sudaiginti reikalingi tik žaliųjų nekepintų grikių grūdai. Rudi, kepinti grikiai nesudygs.

Grikius reikia perrinkti, perplauti, užpilti vandeniu ir palaikyti pusvalandį. Po to sudėti į sietelį ir palaikyti parą-pusantros, retkarčiais juos perplaunant. Kai išdygs  daigelius baltus, tada galite jau laikyti šaldytuve iki 3 parų arba išdžiovinti.

Lęšiai

Lęšių daiguose yra daug geležies. Ji padeda palaikyti normalų hemoglobino lygį. Be to, lęšių daiguose yra kalio, todėl juos rekomenduojama vartoti sergant širdies ligomis. Taip pat jie padeda palaikyti normalią medžiagų apykaitą ir gerą nervų sistemos darbą.

Sudaiginti lęšius reikia taip. Pirmiausia praplaukite ir 8-9 valandoms pamerkite į vandenį, rytą dar kartą praplaukite po tekančiu vandeniu. Išbrinkusius lęšius sudėkite į stiklainį, uždenkite jį marliniu audiniu ir užveržkite gumele. Stiklainį patatykite 45 laipsnių kampu, kad būtų kur nuvarvėti vandeniui.

Sezamai, linų sėmenys, saulėgrąžos ir moliūgų sėklos

Sezamo sėklos padeda atjauninti organizmą. Linų sėmenų daiguose yra daug karotinu ir angliavandenių, jos naudingos sergantiems skrandžio ir žarnyno ligomis, taip pat jos jos padeda sumažinti cholesterolio lygį.

Saulėgrąžų daigai padeda užkirsti kelią širdies ligoms, stiprinti nervų sistemą, regėjimą ir pagerinti odos būklę.

Moliūgų sėklos suaktyvina virškinimą ir žarnyno mikrofloros darbą. Jos naudingos vyrams prostatito profilaktikai ir gydymui.

Visos šios sėklos daiginamos taip pat, kaip ir grikių grūdai.

Parengė Ona Kacėnaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.