Viskas, ko dar nežinojote apie lydytus sūrius: 6 mitai

Lengvi gardūs pusryčiai, išvykos gamtoje ar greitai paruošiami užkandžiai, kurie neabejotinai pirmiausia išgaruos nuo vaišių stalo, – lydyti sūriai ir sūreliai gelbėja visose situacijose.

Tepamieji sūreliai puikiai tinka lengviems ir sveikiems pusryčiams.<br>123rf nuotr.
Tepamieji sūreliai puikiai tinka lengviems ir sveikiems pusryčiams.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

lrytas.lt

May 19, 2015, 9:30 AM, atnaujinta Nov 28, 2017, 2:16 AM

Nors šių gardžių pieno produktų rasite kone kiekvienų namų šaldytuve, lydyti sūriai vis dar apipinti įvairiais mitais. Leiskite juos sugriauti!

1. Lydytas sūris yra netikras – tai mitas.

Lydyti sūriai nėra sūrio imitacija ir jie nėra gaminami iš kitų sūrių gaminimo atliekų. Lydyti sūriai gaminami iš kokybiškų įvairių rūšių nokintų sūrių.

Tiesa, lydytų sūrių gamyba specifinė. Sūriai išlydomi ir kruopščiai sumaišomi su kitomis sudedamosiomis dalimis – sviestu, druska, prieskoniais, tokiais priedais kaip kepinti svogūnai ar kumpis.

2. Lydytame sūryje yra konservantų ir skonio stipriklių – tai mitas.

Gaminant kokybiškus lydytus sūrius konservantų, augalinių riebalų, tirštiklių, skonio stipriklių nededama.

3. Lydytą sūrį valgyti nesveika – tai mitas.

Vis netyla diskusijos, kad pienas ir jo produktai nėra naudingi suaugusiems žmonėms. Tačiau tai netiesa. Piene ir pieno produktuose gausu vertingų baltymų, organizmui būtino kalcio, nepakeičiamųjų aminorūgščių ir kitokių mineralinių medžiagų bei biologiškai aktyvių junginių. Todėl pieno gaminius mitybos specialistai rekomenduoja valgyti ne tik vaikams, bet ir suaugusiesiems.

Visų piene ir jo produktuose esančių sveikam organizmui reikalingų medžiagų yra ir lydytuose sūriuose. Todėl į sveiką valgiaraštį galite drąsiai įtraukti ir lydytą sūrį.

Tad kai kitą kartą praalksite ir ranka tiesis užkandžių link, vietoj bulvių traškučių rinkitės sveikus sūrio užkandžius.

4. Lydytas sūris yra pigus pieno gaminys – tai mitas.

Taip, parduotuvių lentynose galima rasti išties nebrangių lydytų sūrių ir sūrelių. Jiems gaminti naudojamos pigios žaliavos. Kokybiški, natūralūs, sveiki, maistinę vertę turintys skanūs lydyto sūrio gaminiai kainuoja nepigiai.

5. Lydytas sūris niekuo nesiskiria iš kitų pieno gaminių – tai mitas.

Lydyti sūriai nuo kitų sūrių skiriasi švelniu maloniu skoniu ir kremine konsistencija. Jais mėgautis galima kasdien ir kiekvienam.

Lydyti sūriai puikiai tinka lydyti. Aukšta temperatūra nepaveikia jų skonio. Juos kaitinant neišsiskiria riebalų. Dėl šių priežasčių lydyti sūriai nepamainomi ruošiant karštus sumuštinius, sriubas ar troškinius.

Lietuviai mėgsta lydytus sūrius, todėl jų asortimentas itin didelis. Parduotuvių lentynose galite rasti įvairaus skonio ir net skirtingos formos lydyto sūrio gaminių.

Pavyzdžiui, skirtingo skonio lydyto rūkyto sūrio užkandžiai – patogus ir skanus pasirinkimas kelionėse, su draugais stebint sporto varžybas ar netikėtai užklupus svečiams. Tepamieji sūreliai puikiai tinka lengviems ir sveikiems pusryčiams. Raikytas lydytas sūris – gardus sumuštinių priedas vakarienei.

6. Lydytas sūris nėra kokybiškas pieno produktas – tai mitas.

Kiekvieno maisto produkto kokybė priklauso nuo jam gaminti naudojamų žaliavų, jų paruošimo ir gamybos proceso. Štai todėl labai svarbu rinktis maisto kokybę ir saugą garantuojančių įmonių produkciją.

Sumuštiniai su lydytu sūriu

Kai neturite laiko, bet svečius norite pavaišinti ir nustebinti įdomiu ir skaniu užkandžiu, išmėginkite šiuos vieno kąsnio sumuštinius su lydyto sūrio užkandžiu „Mildė“.

1 porcijai reikės:

sūrio dešrelės

vytinto kumpio

vyšninio pomidoro

raudonėlių

Paruošti labai paprasta! Visus produktus perverkite specialiu sumuštinių smeigtuku arba dantų krapštuku ir mėgaukitės.

Tinka prie vyno ir alaus.

Skanaus!

Įdomūs skaičiai apie pieną ir jo produktus

Iki 99 – tokį procentą sūrio baltymų pasisavina žmogaus organizmas.

Šiek tiek daugiau nei 20 – tiek kilogramų įvairių sūrių per metus vidutiniškai suvalgo lietuvis.

10 – maždaug tiek kilogramų kokybiško natūralaus pieno suvartojama vienam kilogramui lydyto sūrio.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.