Etiketo pamokos: kaip valgyti vaisius ir neapsijuokti

Namuose vaisius galite valgyti kaip tik patinka: godžiai graužti obuolį, laikyti rankose bananą, vynuoges raškyti dantimis tiesiai nuo stiebelių, nekreipti dėmesio į per skruostą tekančias vaisių sultis. Tačiau gyvenime pasitaiko situacijų, kai vis dėlto reikėtų laikytis valgymo etiketo.

Persiką reikėtų padalinti dalimis, o po to valgyti.<br>123rf nuotr.
Persiką reikėtų padalinti dalimis, o po to valgyti.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 8, 2015, 7:00 AM, atnaujinta Oct 27, 2017, 11:45 AM

Obuolio neapžiokite

Obuolį reikėtų supjaustyti. Tai galima padaryti dviem būdais. Galima nulupti žievelę spirale, paskui padalinti vaisių į dvi puseles, išimti sėklas ir supjaustyti dar smulkesniais gabalėliais. Taip pat galima padalinti obuolį į 4-8 dalis, po to nulupti jų žievelę ir išimti sėklas. Valgyti obuolį reikia imant jo gabalėlį šakute.

Nespjaudykite vynuogių kauliukų

Jei negalite valgyti vynuogių su kauliukais, būdami oficialiame susitikime geriau jų nelieskite visai. Išspjauti vynuogių kauliukų nedera. Kraštutiniu atveju reikėtų paimti desertinį šaukštelį ir aplinkiniams nematant liežuviu išstumti kauliukus ant jo ir padėti šaukštelį ant lėkštės krašto. Jeigu ant stalo patiektos besėklės vynuogės, šakute paimkite uogų kekę ir po vieną skindami dėkite į burną. Šakeles dėkite ant lėkštės krašto.

Nekąskite arbūzo

Vieni mėgsta arbūzus valgyti su šaukštu, iškabindami juo sultingą raudoną minkštimą, kiti ima rankomis už atpjautos arbūzo skilties ir atkanda minkštimo dideliais kąsniais, o po to lengvai išspauna kauliukus.

Iš tikrųjų, kaip ir daugelį kitų vaisių, arbūzą reikia valgyti su šakute ir peiliu. Padėkite atpjauto arbūzo gabalą išilgai lėkštės, žieve į save, ir pradėkite darbuotis stalo įrankiais. Jei sėklos pateks į burną, neprarykite jų, o atsargiai padėkite ant šakutės ir perkelkite ant lėkštės krašto.

Banano nelaikykite rankomis

Jeigu ant stalo pamatėte bananą ir užsinorėjote jo, paimkite vaisių į rankas, viršutinį galiuką nurėžkite peiliu ir nulupkite žievę. Minkštimą pasidėkite į savo lėkštę ir su šakute bei peiliu pjaukite jį gabaliukais ir valgykite. Jei peilio nėra, bananą galima valgyti su šakute ar desertiniu šaukšteliu.

Čiupkite vyšnią už „uodegos“

Vyšnios ar trešnės paprastai paduodamos su šakelėmis, kad žmogus galėtų lengvai paimti norimą kiekį uogų ir įsidėti į savo lėkštę. Po to jas turėtų valgyti po vieną. Jei uogos – be šakelių, jos valgomos su šaukšteliu. Abiem atvejais kauliukai nepastebimai išspjaunami ant šaukštelio ir dedami ant lėkštės krašto.

Persikus, slyvas, abrikosus dalinkite pusiau

Norėdami suvalgyti arbrikosą ar slyvą, pirmiausia pirštais padalinkite vaisių į dvi dalis, paskui išimkite iš jo kauliuką ir suvalgykite tas puseles. Persikai – stambesni, toliau juos reikia perpjauti išilgai peiliu, paskui padalinti į dvi dalis ir pašalinti kauliuką. Atkąsti tų puselių nederėtų, todėl padėkite minkštimą ant lėkštės ir supjaustykite jį nedideliais gabalėliais.

Аpelsinai ir mandarinai valgomi skirtingai

Маndarinų žievę galima nulupti rankomis, padalinti skiltelėmis ir valgyti. O su apelsinu reikalai kiek sudėtingesni. Pirmiausia nupjaukite peiliu jo viršų ir išilgai įpjaukite keliose vietose. Kuo tų įpjovimų-skiltelių bus daugiau, tuo lengviau nusilups žievė.

Paskui kiekvieną skiltelę padalinkite pusiau ir išimkite sėklas. O jei jų pateks į burną, atsargiai išimkite su šakute.

Kiviai ir mangai valgomi su šaukšteliu

Nereikėtų lupti kivių ir mangų žievės – išsitepsite rankas ir sumaigysite vaisių. Reikia perpjauti minkštą vaisių į dvi dalis, puseles padėti ant desertinės lėkštutės ir su šaukšteliu suvalgyti sultingą ir skanų minkštimą, palikus nepaliestą žievelę.

Ko nedėti ant stalo?

Ant stalo nereikėtų dėti nepjaustyto ananaso, nes svečias taip ir nepalies jo. Šis variantas tiktų tik norint papuošti stalą. Taip pat nereikėtų siūlyti granatų, mat rūgščių jo sėklų iš esmės neįmanoma gražiai pašalinti ir suvalgyti prie svečių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.