Kaip šaldyti uogas, kad jos neprarastų gerųjų savybių

Uogos – gardus ir sveikas, tačiau sezoninis valgis, kurį išlaikyti šviežią iki pat žiemos patogiausia šaldant. Tinkamai užšaldžius uogas, jos visą šaltąjį sezoną išlaikys ne tik naudingąsias medžiagas, bet ir patrauklią išvaizdą.

Tinkamai užšaldytos uogos gerųjų savybių nepraranda net pusę metų.<br>123rf nuotr.
Tinkamai užšaldytos uogos gerųjų savybių nepraranda net pusę metų.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Violeta Breivaitė, Ieva Balsiūnaitė, lrt.lt

Jul 11, 2015, 7:42 AM, atnaujinta Oct 26, 2017, 9:30 PM

„Galima šaldyti įvairias uogas. Štai dabar – braškių sezonas. Kaip jas taisyklingai šaldyti? Svarbiausia nuskinti šviežias, sveikas uogas, kad būtų su visais koteliais. Perrinkti jas, kad nebūtų nei įskilusių, nei labai ištižusių uogų – jos nėra tinkamos šaldymui“, – aiškino augalinės mitybos ekspertė Gintarė Jonaitytė.

Pirmas etapas – uogas nuplauti ir nusausinti. Nusausinti galima paprasčiausiu popieriniu rankšluosčiu ar tiesiog pabėrus jas ant virtuvinio rankšluosčio.

Kai uogos tampa sausos, reikia pašalinti kotelius ir sudėti jas į šaldymui tinkančius indelius ar maišelius. Pridėjus pilną indelį jį dėti į šaldiklį, kuriame būtų minus 18-23 laipsniai.Tokioje temperatūroje uogos gali laikytis iki pusės metų.

Jeigu šaldiklyje temperatūra tik iki minus 8 laipsnių, uogos mitybinę vertę praras maždaug po trijų mėnesių.

Uogas galima šaldyti ir sandariai uždaromuose maišeliuose.

Kietesnes uogas – vyšnias, agrastus – geriausia šaldyti indeliuose. O minkštesnes, tokias, kaip braškės, – polietileno maišeliuose.

Jeigu norite žiemą turėti šaldytų ir formą išlaikiusių braškių uogų, jas reikia šaldyti taip atskirai: padėti ant padėklo ar į platesnį indą, o praėjus parai sudėti į indelius.

„Žiemą galėsite mėgautis kvapniomis, sveikomis uogomis – tai tūkstantį kartų geriau nei uogienė su cukrumi“, – teigė G. Jonaitytė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.