Tvarkingos šeimininkės siaubas – maistinės kandys. Ką daryti?

Neatsispiriate pagundai akcijų metu prisipirkti ilgai negendančių maisto produktų – miltų, makaronų, kruopų, dribsnių? Parsinešę naują pakuotę supilate ją į indą, kuriame buvo seniau pirktų produktų?

Pagrindiniai požymiai, bylojantys, kad maisto produktai yra užkrėsti kenkėjais yra tarsi voratinkliu sukibusios, sulipusios tų produktų dalelės.<br>123rf nuotr.
Pagrindiniai požymiai, bylojantys, kad maisto produktai yra užkrėsti kenkėjais yra tarsi voratinkliu sukibusios, sulipusios tų produktų dalelės.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2015-07-13 10:00, atnaujinta 2017-10-26 14:26

Nedarykite to, nes neilgai trukus viską gali tekti išmesti. Didelė tikimybė, jog kartu su maisto produktais iš parduotuvės ar turgaus į namus parsinešite ir įvairių nepageidaujamų kenkėjų. Kaip jų atsikratyti?

Plastiko pakuotė – ne kliūtis

Maisto produktų pakuotėse kenkėjai atsiranda dėl netinkamai apdorotos ir sufasuotos produkcijos. Pakuotėse maistinių kandžių vikšrams visko pakanka – net ir oro.

Pasisotinęs vikšras lengvai prasigraužia pakuotę – tiek popierinę, tiek polietileno bei iššliaužia iš spintelės. Per sienas jis keliauja į palubę, ieškodamas kokio kampo, kur suverpia aplink save kokoną, o po kelių savaičių virsta skraidančia suaugusia kandimi.

Jų patelės paprastai pasyviai kur nors tūno, o aktyviai skraido patinėliai, ieškodami patelės, kurią galėtų apvaisinti.

Skirtingai nei manoma, skraidančios maistinės kandys nieko negraužia ir nesimaitina – tik deda kiaušinėlius maisto produktuose. Viena patelė prie maisto produkto šaltinio gali padėti net iki kelių šimtų kiaušinėlių, per metus vienoje virtuvėje gali išsiristi net keturios jų kartos.

Mažyčiai vikšriukai iš kiaušinėlių išsirita per dvi savaites ir besimaitindami, augdami bei besivystydami padaro didžiausią žalą – sugadina, savo ekskrementais užteršia maisto produktus, formuoja voratinklius.

Maistinės kandys nėra migruojantys kenkėjai, tad tikimybė, kad jos atkeliaus iš kaimynų, labai menka. Namuose maistinės kandys dažniausiai atsiranda su maisto produktais, net ir tais, kurie įsigyjami parduotuvėje.

Laukia ilgas ir sunkus darbas

Daugelis šeimininkių, radusios savo namuose maistinių kandžių, mano, kad taip atsitiko dėl apsileidimo – daugeliui gėda ir nepatogu dėl šių „įnamių“. Iš tikrųjų maistinės kandys gali lengvai įsikurti net ir labai kruopščiai tvarkomoje virtuvėje.

Šie kenkėjai gali į namus atkeliauti ir su pakuote namų augintiniams skirtų pašarų, ir su vaistažolių maišeliu, ir net su šokoladinių saldainių dėžute.

Patartina nedelsiant išmesti maisto produktus, kuriuose aptikote kenkėjų, o po to kruopščiai drėgnu skudurėliu, naudojant ūkinį muilą ar maistinio acto tirpalą išvalyti spinteles, lentynas, plyšius tarp jų.

Nereikėtų namuose atsiradusių grūdinių kenkėjų naikinti įvairiais cheminiais purškalais, nes taip galima labai pakenkti savo sveikatai.

Derėtų atminti, kad kandžių kiaušinėliai nesivysto gerai vėdinamose, vėsiose patalpose, nepakenčia tiesioginių saulės spindulių.

Birius produktus laikyti reikėtų sandariuose stiklo ar storesnės plastmasės induose ir nemaišyti senos produkcijos likučių su naujai įsigytais, taip pat spintelių aklinai neužkrauti – reikalinga bent minimali ventiliacija.

Rekomenduojama vietą, kurioje laikomi dažniausiai kandžių gadinami produktai, laikyti švarią – kad nebūtų pribarstyta produkto dalelių spintelėse, nes net ir mažas atvirai padėtų kruopų, miltų, prieskonių kiekis – puiki terpė veistis kenkėjams.

Užteršia ir kruopas, ir net arbatžoles

Pagrindiniai požymiai, bylojantys, kad maisto produktai yra užkrėsti kenkėjais yra tarsi voratinkliu sukibusios, sulipusios tų produktų dalelės.

Dažniausiai namuose sutinkamos maistinės kandys. Jų lervos maitinasi bei savo ekskrementais užteršia miltus, kruopas, sėlenas, makaronus, dribsnius ir kitus grūdinius gaminius, taip pat sėklas, džiovintus vaisius ir grybus, riešutus, prieskonius, arbatžoles ir net sausainius bei šokoladą.

Kitas panašus rimtas kenkėjas – miltinės erkės. Jų maistas yra augalinės kilmės produktai – džiovinti vaisiai ir produktai, turintys daug cukraus.

Dar vienas namuose sutinkamas maisto produktų kenkėjas – aruodiniai (javų) straubliukai. Jie ir jų lervos maitinasi nesumaltų grūdų ir sėklų branduoliais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.