Šaldytuvas ar kambarys? Kur laikyti sviestą ir kitus produktus

Vėsi temperatūra vieniems produktams – vienintelis būdas ilgiau išsaugoti juos kokybę ir pratęsti galiojimo laiką. Kitiems produktams šaldytuve tvyrantis šaltis ir drėgmė – priešas. Ką laikyti šaldytuve, o ko – ne?

Jeigu temperatūra kambaryje aukštesnė nei 21 laipsnis, sviestą būtina laikyti šaldytuve.<br>123rf nuotr.
Jeigu temperatūra kambaryje aukštesnė nei 21 laipsnis, sviestą būtina laikyti šaldytuve.<br>123rf nuotr.
Jeigu temperatūra kambaryje aukštesnė nei 21 laipsnis, sviestą būtina laikyti šaldytuve.<br>123rf nuotr.
Jeigu temperatūra kambaryje aukštesnė nei 21 laipsnis, sviestą būtina laikyti šaldytuve.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

lrytas.lt

Jul 24, 2015, 3:00 PM, atnaujinta Oct 24, 2017, 6:21 AM

Atsakymus siūlo food52.com ir foodrepublic.com

Sviestas. Daugelis sviestą laikome šaldytuve, bet ar visada tai būtina?

Kaip rašo food52.com, maždaug 80 proc. sviesto sudaro riebalai, dėl to jį mažiau veikia įvairūs mikroorganizmai, nei, tarkime, vandeningesnius produktus. Be to, sviestas paprastai gaminamas iš pasterizuoto pieno, o tai sumažina bakterijų dauginimosi tikimybę.

Sandariame inde uždarytas sviestas kambario temperatūroje gali būti dvi savaites, tačiau su sąlyga – kambaryje neturėtų būti daugiau kaip 21 laipsnis šilumos. Jeigu temperatūra aukštesnė, sviestą būtina laikyti šaldytuve.

Kaulavaisiai. Vėsi temperatūra sustabdo persikų, nektarinų, slyvų, abrikosų, avokadų ir kitų kaulavaisių nokimą, todėl vos tik jie išnoksta, šiuos vaisius laikykite šaldytuve. Taip jų šviežumą išsaugosite dar savaitę.

Riešutai. Riešutuose esantys aliejai kambario temperatūroje greičiau genda, todėl riešutai apkarsta. Kambario temperatūroje riešutai gali būti laikomi iki 4 mėnesių, o šaldytuve – iki metų.

Sojų padažas, žuvies padažas, aštrūs padažai. Neužkiškite šaldytuvo šiais padažais – nėra jokios būtinybės jų ten laikyti. Aštrus padažas šaltoje temperatūroje netgi gali prarasti aštrumą. Acto pagrindu pagaminti aštrūs padažai, kaip „Tabasco“, kambario temperatūroje nepraranda savybių net trejus metus.

Šviežios žolelės. Rozmarinus, raudonėlius, mairūną, čiobrelius įvyniokite į drėgną popierinį rankšluostį ir laikykite šaldytuve plastikiniame maišelyje.

Tokias trapias žoleles, kaip bazilikai, petražolės ar kalendra, geriausia laikyti pamerktas stiklinėje vandens. Vandenį keiskite kasdien. O bazilikams šaldytuvas – pats didžiausias priešas. Ten ši kvapni žolelė netenka visų savo kvapniųjų galių.

Bananai. Bananus laikyti šaldytuve – pats blogiausias sumanymas. Jų skonį ir tekstūrą kuo puikiausiai saugo stora banano žievelė.

Svogūnai. Svogūnams kur kas labiau tinka kambario temperatūra. Būdami šaldytuve svogūnai sugeria daug drėmės ir praranda traškumą.

Aliejus. Nėra jokio reikalo laikyti aliejų šaldytuve. Dėl vėsios temperatūros pasikeičia jo tekstūra.

Pomidorai. Jeigu norite išsaugoti jų kvapą ir skonį – nedėkite į šaldytuvą.

Medus. Šalta temperatūra ir drėgmė – medaus priešai. Šaldytuve cukrus ima kristalizuotis, ir jeigu nenorite medaus su cukraus kristalais, nelaikykite jo šaldytuve.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.