Žinovės patarimai, kaip žiemai išsaugoti mėlynes be cukraus

Maisto tinklaraštininkės ir receptų knygų autorės Renatos Ničajienės (40 m.) virtuvėje nerasite baltųjų miltų, baltojo cukraus ar baltųjų ryžių. Virtuvėje dažnai šeimininkaujanti moteris ne tiktai išsiverčia be jų, tačiau ir parduotuvėje renkasi kuo mažiau apdorotus, grynus produktus. Kodėl?

Šiemet miškai dovanoja daug mėlynių – žiemai galima pasiruošti nemažai jų atsargų.<br>123rf nuotr.
Šiemet miškai dovanoja daug mėlynių – žiemai galima pasiruošti nemažai jų atsargų.<br>123rf nuotr.
R.Ničajienė siūlo sveikas mėlynes šaldyti su trintomis braškėmis.
R.Ničajienė siūlo sveikas mėlynes šaldyti su trintomis braškėmis.
Sveikas mėlynes šaldykite su trintomis braškėmis.
Sveikas mėlynes šaldykite su trintomis braškėmis.
Daugiau nuotraukų (3)

lrytas.lt

Aug 2, 2015, 7:00 AM, atnaujinta Oct 22, 2017, 8:53 AM

Sezoninę mitybą populiarinanti vilnietė baltąjį cukrų keičia nerafinuotu ruduoju, įprastus miltus – rupiais visos dalies, baltuosius ryžius – sveikesniais rudaisiais, rafinuotą druską – natūralia jūros druska.

„Taip maitindamasi jaučiuosi kur kas geriau, o valgydama mažiau mėsos ir ją pakeisdama žuvimi ir ankštinėmis daržovėmis – lengviau“, – sakė R.Ničajienė.

Jos virtuvėje natūraliai prigijo vadinamoji švari mityba, kuri sparčiai populiarėja Vakarų šalyse, ypač JAV.

Vis daugiau žmonių nori gyventi sveikiau, jaustis geriau nesilaikydami griežtų dietų ir nekeisdami gyvenimo ir mitybos būdo – tik rinkdamiesi kuo mažiau apdorotus produktus be priedų ir iš jų gamindami sveikus patiekalus.

Viena aktyviausių šios mitybos šalininkių – politikė, prezidento Baracko Obamos rėmėja Debbie Wasserman-Schultz. Ji pati stojo prie puodų ir ėmė skleisti žinias apie tai, kad namuose pagamintas maistas daug sveikesnis, švaresnis, be priedų. Politikė gamina ne tik šeimos nariams, draugams, bet ir Kongrese veikiančio priešpiečių klubo nariams, o patiekalų nuotraukomis dalijasi viešojoje erdvėje.

Dvi receptų knygas išleidusi R.Ničajienė šiuo metu rengia „Gero maisto dienoraštį“, kuriame dalysis patarimais apie mitybą ir sveikesnių patiekalų receptais kiekvienai metų dienai, iš viso – 365 receptais.

Ir amerikietė D.Wasserman-Schultz, ir lietuvė R.Ničajienė šia mityba susidomėjo vedamos siekio gerai jaustis, o tai reiškia – būti sveikoms, gražiai atrodyti.

Amerikietė politikė priaugo svorio gydydamasi krūties vėžį, be to, norėjo būti pavyzdys savo trims vaikams.

Lietuvė R.Ničajienė sveiką mitybą atrado tobulindama žinias apie ne vienus metus propaguojamą sezoninį maistą.  Pateikiame jos patarimus, kaip žiemai pasiruošti mėlynių atsargų.

Kaip paruošti mėlynių žiemai be cukraus?

Mėlynės – vienos skaniausių ir sveikiausių vasaros uogų. Tradiciškai iš šių uogų verdamos uogienės, džemai, o tam reikia didelio cukraus kiekio. Vietoj tradicinių mėlynių uogienių R.Ničajienė siūlo išbandyti šiuos uogų paruošimo žiemai būdus.

Džiovinimas. Jeigu turite specialią elektrinę džiovyklę, joje paberkite švarias uogas vienu sluoksniu ir lėtai džiovinkite. Jei tokio prietaiso neturite, mėlynes geriausiai išdžiovinsite šiltoje palėpėje, į kurią nepatenka tiesioginiai saulės spinduliai. Uogas plonu sluoksniu paberkite ant popierinio rankšluosčio ar drobelės. Visiškai išdžiūvusias uogas suberkite į užsukamus stiklinius indelius ir palikite žiemai. Tokiomis uogomis labai skanu gardinti verdamą avižų košę. Tokiu pat būdu galite pasidžiovinti ir žemuogių.

Šaldymas. Kai šaldomos sveikos mėlynės, dažniausiai jos sušąla į vieną ledo gabalą, o atšilusios būna tinkamos tik trinti. O jei šaldomos jau sutrintos uogos, jos praranda dalį savo skonio.

Todėl pabandykite šaldyti sveikas mėlynes užpylę jas trintomis braškėmis. Jomis aplietos mėlynės gražiai sušąla ir išlaiko savo formą ir skonį. Žiemą tai pats skaniausias uogų gardumynas su įvairiausiais desertais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.