Pirkti prekybos centre susmulkintą mėsą ar malti patiems?

Kotletai, balandėliai, sriuba su kukulaičiais, mėsa įdarytos daržovės – be patiekalų iš faršo lietuviai neįsivaizduoja savo mitybos. Daugiau nei du trečdaliai šalies gyventojų mažiausiai kartą per savaitę valgo patiekalus iš mėsos faršo ar maltos mėsos.

Rankinę mėsos malimo mašinėlę galima rasti ne kiekvienuose namuose.<br>123rf nuotr.
Rankinę mėsos malimo mašinėlę galima rasti ne kiekvienuose namuose.<br>123rf nuotr.
Faršas populiarus tuo, kad iš jo galima greitai pagaminti patiekalą – mėsa greitai iškepa arba išverda.<br>123rf nuotr.
Faršas populiarus tuo, kad iš jo galima greitai pagaminti patiekalą – mėsa greitai iškepa arba išverda.<br>123rf nuotr.
„Maxima“ mėsos meistro D. Lažauninko teigimu,faršas nuo smulkintos mėsos skiriasi tuo, kad jis priskiriamas mėsos pusgaminių (mėsos ruošinių) grupei, o smulkinta mėsa – šviežiai mėsai.
„Maxima“ mėsos meistro D. Lažauninko teigimu,faršas nuo smulkintos mėsos skiriasi tuo, kad jis priskiriamas mėsos pusgaminių (mėsos ruošinių) grupei, o smulkinta mėsa – šviežiai mėsai.
Daugiau nuotraukų (3)

lrytas.lt

Aug 10, 2015, 2:36 PM, atnaujinta Oct 21, 2017, 5:46 AM

Faršas populiarus tuo, kad iš jo galima greitai pagaminti patiekalą – mėsa greitai iškepa arba išverda. Tokia mėsa vertingesnė – joje išsaugoma daugiau vertingų maistinių medžiagų, jos lengviau pasisavinamos, patiekalai yra lengviau ir greičiau virškinami.

Be to, maltą mėsą lengva pagardinti prieskoniais, praturtinti ją daržovėmis, vaisiais, riešutais ar kitais pagardais – sukurti kitokį skonį nei ruošiant valgius iš nemaltos mėsos ir paįvairinti mitybos racioną.

O kur šeimininkės įsigyja faršo? Mūsų mamos ir močiutės nė girdėti negirdėjo apie galimybę nusipirkti maltos mėsos parduotuvėje – ji buvo malama tik namuose. O jaunosios šeimininkės, ypač taupančios laiką, jau nebežino, ką reiškia malti mėsą namuose – maltą mėsą ar faršą visuomet įsigyja parduotuvėje.

Kas geriau – pirkti prekybos centre sumaltą mėsą ar susimalti namuose? Jei perkame parduotuvėje – kas geriau: smulkinta mėsa ar faršas?

Atsakymus į šiuos klausimus pateikė „Maxima“ mėsos meistras Darius Lažauninkas.

Pasak jo, faršas nuo smulkintos mėsos skiriasi tuo, kad jis priskiriamas mėsos pusgaminių (mėsos ruošinių) grupei, o smulkinta mėsa – šviežiai mėsai.

Faršas – tai šviežia smulkinta mėsa, kurioje yra daugiau nei 1 proc. druskos. Į faršą gali būti įdėta ir kitų maisto produktų ar maisto priedų – faršo sudėtines dalis pirkėjai gali sužinoti perskaitę ženklinimo etiketę.

Atšaldyto faršo vidaus temperatūra turi būti ne aukštesnė kaip + 4 °C.

Smulkinta mėsa – tai malta ar kitaip smulkinta mėsa be kaulų, kurioje gali būti mažiau nei 1 proc. druskos. Atšaldytos smulkintos mėsos vidaus temperatūra turi būti ne aukštesnė kaip + 2 °C.

„Nėra jokio skirtumo – ar pirksite susmulkintą mėsą prekybos centre, ar ją susimalsite patys – abiem atvejais turėsite kokybišką ir šviežią smulkintą mėsą“, – patikino D. Lažauninkas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.