Konservuojate daržoves? Kuo mažiau pjaustysite – tuo geriau

Sandėliukų ir šaldiklių lentynos vis pilnėja: vasarai baigiantis šeimininkės suskumba ruošti atsargas žiemai. Sodo, daržo ar miško gėrybės gali puikuotis ant mūsų stalo visus metus, tačiau kurį konservavimo būdą pasirinkti, kad jos būtų ne tik skanios, bet ir maistingos, išsaugojusios vertingas medžiagas?

Kuo mažiau pjaustysite daržoves, tuo daugiau maistingųjų medžiagų jose bus išsaugota.<br>123rf nuotr.
Kuo mažiau pjaustysite daržoves, tuo daugiau maistingųjų medžiagų jose bus išsaugota.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 13, 2015, 7:55 PM, atnaujinta Oct 20, 2017, 4:54 PM

Konservavimas – tai ne tik atsargų saugojimas marinatuose. Tai ir šaldymas, ir džiovinimas, ir rauginimas. Bet nesvarbu, kurį konservavimo būdą pasirinktumėte, vaisių ar daržovių maistinė vertė visuomet sumažėja. Tad ką daryti, kad kuo geriau išsaugotume vasaros gėrybes? 

Mažiausiai vertės daržovės ir vaisiai netenka užšaldant. Šaldymas patrauklus ir tuo, kad užšaldyti galima beveik viską. Tačiau svarbu: užšaldyti ir atšildyti reikia tinkamai – tuomet didžioji dalis produkto vertingųjų medžiagų lieka nepakitusi.

Jeigu užšaldyti produktai vėliau atrodo nepatraukliai, ir atšildyti pažliunga, tai – šeimininkės kaltė. Svarbiausia sėkmingo užšaldymo taisyklė – produktai užšalti turi kuo greičiau.

Kaip tai padaryti? Uogas reikia nuplauti ir nusausinti, paskleisti šaldiklyje plonu sluoksniu, o po 30 min. suberti į saugojimui skirtą dėžutę ar maišelį. Kada uogos užšaldomos plonu sluoksniu, vanduo ledu virsta lėtai, ląstelės nesuyra, ir atšildyti produktai lieka sveiki.

Nepatariama uogas iškart sudėti į dėžutes ar maišelius, – kol sušals, praeis para, ir jos sustings į gumulą.

Kitas konservavimo būdas – rauginimas. Rauginti agurkai ir kopūstai dažniausiai puikuojasi ant lietuvių stalo.

Ypač naudingi rauginti kopūstai, kurie vadinami pagrindiniu vitaminų šaltiniu žiemą. Rauginti produktai naudingi ir tuo, kad juose esančios probiotinės bakterijos gerina virškinimą.

Renkantis marinavimo būdą reikėtų atkreipti dėmesį ne tik į acto, bet ir į druskos kiekį bei rinktis receptus, kuriuose jos reikia kuo mažiau.

Taip pat pravartu pirmenybę teikti receptūroms, kuriose vaisiai ir daržovės paruošiami greičiau –  jie kuo mažiau pjaustomi, tarkuojami, kuo mažiau marinato pylimo ir nupylimo, užvirinimo ir atvėsinimo, nes vitaminų ir kitų aktyvių medžiagų pradeda mažėti daržoves skutant, lupant ir pjaustant, o labiausiai sumažėja veikiant aukštai temperatūrai, kaitinant.

Nors daugelis mano, kad uogienės yra sveikas produktas, iš tiesų jose beveik nebelieka vitaminų, skaidulų. Ilgai verdamos ir veikiamos aukštos temperatūros uogos netenka maistingųjų medžiagų.

Siekiant kuo daugiau naudos reikėtų rinktis receptūras, kuriose nurodytas mažesnis cukraus kiekis ir trumpesnis virimo procesas. Specialistai pataria uogienes virti iš rūgštesnių uogų

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.