Kelios gudrybės, kaip paruošti sultingą ir minkštą mėsą

„Net tirpsta burnoje“, – dažnai sakome apie skanų maistą. Tas pats posakis tinka ir mėsai apibūdinti, kai jos kąsnelis tiesiog suyra burnoje, suteikdamas gomuriui didžiulę palaimą.

Minkštutėlis, sultingas, prieskoniais pagardintas mėsos gabalėlis tinka ne tik kasdienai, bet ir švenčių stalui – tereikia žinoti kelias gudrybes, kurios jūsų patiekalus pakylės į kitas aukštumas.<br>123rf.com
Minkštutėlis, sultingas, prieskoniais pagardintas mėsos gabalėlis tinka ne tik kasdienai, bet ir švenčių stalui – tereikia žinoti kelias gudrybes, kurios jūsų patiekalus pakylės į kitas aukštumas.<br>123rf.com
Patarimais dalinasi D.Lažauninkas.
Patarimais dalinasi D.Lažauninkas.
Daugiau nuotraukų (2)

lrytas.lt

Aug 27, 2015, 8:00 AM, atnaujinta Oct 18, 2017, 5:13 PM

Minkštutėlis, sultingas, prieskoniais pagardintas mėsos gabalėlis tinka ne tik kasdienai, bet ir švenčių stalui – tereikia žinoti kelias gudrybes, kurios jūsų patiekalus pakylės į kitas aukštumas.

Net ir geriausią, jauno gyvulio mėsos gabalą galima sugadinti netinkamai jį ruošiant. Jau nekalbant apie gabalėlį senesnio gyvulio mėsos. „Kuo gyvulys senesnis, tuo mėsa kietesnė“, – paaiškino „Maxima“ mėsos meistras Darius Lažauninkas.

Kaip padidinti mėsos sultingumą ir minkštumą? Patarimais dalinasi D.Lažauninkas. „Mėsos kietumas priklauso nuo riebalų ir kolageninių skaidulų kiekio. Kolageninės skaidulos didina mėsos kietumą, riebalai – mažina. Kaitinami jie tirpsta ir tokiu būdu „drėkina“ raumeninį audinį“, – patarimą, kaip išsirinkti mėsą, kuri pagaminta bus minkštesnė ir sultingesnė, davė mėsos meistras.

Dabar ypač populiari vadinamojo lėto virimo arba kepimo technologija, kai mėsa ilgai apdorojama gana neaukštoje temperatūroje.

Verdant „lėtuoju virimu“ reikia supjaustyti mėsą smulkiau – taip baltymas kolagenas greičiau skyla į molekules, sudarytas iš amino rūgščių. Tai taip pat padidina mėsos minkštumą.

Jeigu mėsą paprasčiausiai verdate, išvirusi ji bus minkštesnė, jeigu ją dėsite į verdantį, o ne į šaltą vandenį.

O jeigu turite smulkintos mėsos, jos sultingumą padidins įpiltas šlakelis šalto vandens arba aliejaus su nedideliu kiekiu druskos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.