Neskubėkite išmesti daržovių lukštų, žievių ar stiebų

Dauguma žmonių išmeta spalvingiausias daržovių ar vaisių dalis, dengiančias augalus iš išorės, o valgo tik tai, kas lieka viduje. Gerai, jei bent dalis to, ką išmetame į šiukšlių dėžę, panaudojama kaip kompostas.

Neskubėkite išmesti svogūnų lukštų ir kitų augalų žievės ar stiebų, o verčiau paskaitykite, kuo jie naudingi.<br>123rf nuotr.
Neskubėkite išmesti svogūnų lukštų ir kitų augalų žievės ar stiebų, o verčiau paskaitykite, kuo jie naudingi.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2015-08-28 07:15, atnaujinta 2017-10-18 13:53

Tačiau dar geriau, jeigu tai sumaniai panaudojama, gaminant maistą. Juk augalų pigmentuose yra antioksidantų, kurie yra labai naudingi žmonių sveikatai. Tad neskubėkite išmesti svogūnų lukštų ir kitų augalų žievės ar stiebų, o verčiau paskaitykite, kuo jie naudingi.

Įmeskite lukštų į sriubą

Svogūnų lukštai išties nėra valgomi, bet juose yra daug kvercetino – antioksidanto, sumažinančio kraujo spaudimą, apsaugančio nuo arteriosklerozės. Įmetus svogūnų lukštų į sriubą, troškinį ar juos paskrudinus jūsų patiekalas prisipildys šia ir kitomis vertingomis maisto medžiagomis.

Interneto svetainė „DailyHealthPost“ rašo, kad svogūnai turi ir antibakterinių savybių, taip pat yra labai sveikatai naudinga daržovė, kuri padeda sureguliuoti cukraus kiekį kraujyje, trukdo plėstis vėžio ląstelėms, padeda sustabdyti kraujavimą iš nosies ir aprūpina imuninę sistemą pakankamu kiekiu vitamino C.

Naudingos ir kitų daržovių dalys

Mes dažnai išmetame ir kitų daržovių dalis, kurios taip yra maistingos ir ne mažiau aromatingos už tas, kurias valgome. Elgiamės gana snobiškai, vertindami tik augalo išvaizdą.

Bet, pavyzdžiui, brokolių ir salierų lapa, turi netgi daugiau skaidulų ir vitaminų. nei tos augalų dalys, kurias valgome. Lapai yra ta augalo dalis, kuria augalas sugeria saulės šviesą fotosintezei.

Pagalvokite ir prieš išmesdami burokėlių ar morkų lapus. Truputį kartoki šių daržovių lapai gali taip pat labai paskaninti maistą.

O štai žiedinių kopūstų ir lapinių runkelių kotai yra kieti, kol jų nepatroškini. Pridėkite truputį česnako skoniui sustiprinti ir galėsite džiaugtis neįtikėtina nauda sveikatai, įskaitant sumažėjusią riziką susirgti vėžiu ir sureguliuotą cholesterolio bei cukraus kiekį kraujyje.

Žievelės – gėrimams gardinti

Vaisių žievelės dažnai taip pat tampa arba komposto krūva, arba atsiduria šiukšliadėžėse.

Bet panagrinėkime, pavyzdžiui, citrusinių vaisių žieveles. Jeigu receptas reikalauja citrinų ar apelsinų sulčių, kodėl patiekalo tiesiog nepagardinus citrusinių vaisių žievelėmis? Nors dažnai būna kartokos, jose tikrai gausu skonio ir naudingų augalinių pigmentų.

Galima apelsinų žievelių įmesti ir į vaisių kokteilius ar paprasčiausiai į stiklinę vandens, kurį išgėrus rekomenduojama suvalgyti ir jame mirkusias žieveles. Nuo to tik pagerės burnos kvapas.

Be to, gerdami taip pagardintą vandenį gausite didelę dozę naudingos ląstelienos, vitamino C ir fenolinių-atimikrobinių maisto medžiagų, kurios ne tik padeda sumažinti oksidacinį stresą, bet taip pat pašalina iš aplinkos į organizmą patenkančias nuodingas medžiagas. Vaisių žievelės taip pat išvalo vandenį nuo sunkiųjų metalų ir kitų toksinų.

Melionų žievėse gausu amino rūgšties citrulino, kuri labai naudinga gydant lengvą erekcinį sutrikimą. Gerai jas nušveiskite, tada įmeskite į kokteilinę ar sulčiaspaudę kartu su kitais vaisiais ir daržovėmis. Tai paskanins gėrimą ir praturtins jį skaidulomis.

Nauja pradžia

Daržovių galai, kuriuos paprastai nupjauname, tinka naujiems augalams išauginti: svogūnai ir porai pradės leisti šaknis, jei jų galus pamerksite į truputį vandens, imbierai ir bulvių ūgliai išaugs įsodinti į mažą žemės pripildytą vazoną.

Nugenėtieji ir išmestieji, prabilkit! Stiebai, lapai ir šaknys, kurias jūs galbūt nupjaunate, labiau nei manote yra verti atsidurti jūsų lėkštėje. Išvirkite juos ir įtraukite į įvairius patiekalus ir niekam niekada nesakykite, kad anksčiau juos išmesdavote.

Parengė Giedrė Balčiūtė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.