Tad ar viską būtina virti sultinyje? Gal kartais jo naudoti nebūtina ir užtenka tik vandens?
Interneto portalas „Bon Appétit“ patarė, kuriais atvejais patiekalus reikėtų praturtini sultiniu, o kada jis visiškai nereikalingas.
Makaronai
Jiems užtenka tik vandens. Tikrai neverta eikvoti sultinio, verdant makaronus.
Makaronams pakankamai skonio suteiksite paprasčiausiai naudodami druską.
Verdamos pupelės į vandenį paskleidžia tiek daug krakmolingo gėrio, kad jos pačios savaime vandeniui suteikia skonio.
Sultinys padės, nebent jei iš pupelių gaminsite sriubą ar košę, nors ir šiuo atveju jis nebūtina.
Ryžiai ir kiti grūdai (miežiai ir pan.)
Grūdams virti verta naudoti sultinį. Didžiąją verdamo skysčio dalį grūdai sugeria, jis neišgaruoja. Tad sultinys įsismelks į grūdus.
Dar geriau naudoti obuolių sidrą. Kai neturite sultinio, skonį galite praturtinti džiovintu lauro lapu ar cinamono lazdele.
Kaip dar galima pagardinti verdamus grūdus kai po ranka neturite sultinio?
Prieš verdant ryžius, kviečius ar kitus grūdus, aliejuje arba svieste apkepkite smulkintus svogūnus ir česnakus. Vėliau į tai sudėkite grūdus, juos gerai pamaišykite, o tada pripilkite vandens.
Tai patiekalui pridės žemės skonio aromatinę natą.
Troškiniai
Tai yra arba-arba situacija. Žinoma, jeigu ruošdami kiaulieną ar šonkauliukus įdėsite ir stipraus jautienos sultinio, tai patiekalui suteiks daugiau skonio.
Tačiau jeigu tinkamai mėsą suprieskoniuosite, jums gali užtekti ją patroškinti paprasčiausiame vandenyje. Šioje situacijoje taip pat nepakenks ir truputis alaus ar vyno.
Trintos sriubos
Čia galima elgtis įvairiai.
Trintoms sriuboms sultinys tikrai pridės skonio, tačiau jis nebūtinas verdant daržoves.
Verdant daržovių sriubą užteks, jei nepamiršite jos pagardinti tam sezonui būdingais prieskoniais, taip pat su druska ir pipirais – tai suteiks jais puikų skonį.
Netrintos sriubos
Netrintos sriubos dėl sultinio tampa skanesnėmis. Verdami mėsos kukuliukai, dešros gabalėliai ar daržovės tikrai dera su sultiniu.
O dabar įsivaizduokite tas pačias sudedamąsias dalis, išvirtas paprastame vandenyje. Greičiausiai nebus taip skanu, ar ne?
Keptuvėje ruošiami padažai
Keptuvėje ruošdami padažą dažniausiai daug sudedamųjų dalių nenaudojame, todėl sultinys čia labai tiks. Tai jūsų padažui suteiks puikaus skonio.