Pagrindinės klaidos, kurias daro kiekvienas, patiekdamas sūrį

Vakarėliui su draugais, romantiškam pasisėdėjimui dviese ar užklupus netikėtiems svečiams geresnio užkandžio kaip sūrių lėkštė kažin ar rasite.

Kiekvienas skirtingos rūšies sūris turėtų būti pjaustomas ne tik skirtingais peiliais, bet ir ant skirtingų pjaustymo lentelių.<br>123 rtf nuotr.
Kiekvienas skirtingos rūšies sūris turėtų būti pjaustomas ne tik skirtingais peiliais, bet ir ant skirtingų pjaustymo lentelių.<br>123 rtf nuotr.
Vilkyškių pieninės vyriausioji technologė Inga Norkienė.<br>R.Malycho nuotr.
Vilkyškių pieninės vyriausioji technologė Inga Norkienė.<br>R.Malycho nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Dec 7, 2015, 8:31 AM, atnaujinta Sep 30, 2017, 11:19 PM

Atrodo, tinkamai patiekti sūrį labai paprasta. Papjaustai kvadratėliais čederį, gabalėliais parmidžaną ir paįvairinimui sūrio su mėlynuoju pelėsiu. Labai klystate. Jei norite, kad jūsų sūrio lėkštė būtų tobula, jums reikės pasistengti išvengti šių dažniausiai daromų sūrio patiekimo klaidų.

1. Neskubėkite griebti įprasto peilio.

Ne visus sūrius galima pjaustyti peiliu. Minkštiems ir trapiems sūriams, pavyzdžiui, sūriui su pelėsiu ar ožkos pieno sūriui, naudokite specialią sūrių pjaustymo vielą. Taip sūris nesulips ir atrodys tvarkingiau.

Kietą sūrį pjaustykite juostelėmis ar gabalėliais, kuriuos galima suvalgyti dviem kąsniais. Per plonai supjaustyti sūrio gabalėliai greitai išsausėja, praranda skonį ir gražią išvaizdą. Tačiau venkite kubelių formos. Ji tinka tik vaikams.

Itin kietus sūrius, pavyzdžiui, parmidžaną ,supjaustyti gali būti labai sudėtinga, tad juos geriau skaldykite gabalėliais. Lengviausia tai padaryti įkišant aštraus peilio galą į sūrio galvos paviršių ir pasukant į vieną pusę. Rezultatas – žavūs netolygios formos kieto sūrio gabalėliai.

Geriausia sūrius pjaustyti pagal jų formą. Taigi, bri sūrį pjaukite kaip pyrago gabalėlį, o sūrį su mėlynuoju pelėsiu – per visą ilgį.

Jei neturite specialių sūriui pjaustyti įrankių, kietiems sūriams pjaustyti naudokite itin aštrų peilį, minkštiems – sviestui tepti skirtą peilį.

Taip pat nepamirškite, kad kiekvienas skirtingos rūšies sūris turėtų būti pjaustomas ne tik skirtingais peiliais, bet ir ant skirtingų pjaustymo lentelių.

2. Prieš patiekdami sūrius kurį laiką palaikykite juos išėmę iš šaldytuvo.

Kambario temperatūros sūriai kur kas geriau atskleidžia savo skonines savybes ir aromatą nei šalti, ką tik išimti iš šaldytuvo. Be to, mėgautis šaltais sūriais – nemalonu.

„Sūrius šaldytuve laikykite 0–6 °C temperatūroje iki ant pakuotės nurodytos tinkamumo vartoti datos“, – pataria Vilkyškių pieninės vyriausioji technologė Inga Norkienė.

Pelėsinius sūrius šaldytuve laikykite atskirai nuo kitų sūrių bei kitų produktų, kad nepasklistų pelėsio sporos. Bet jei tokiu atveju pastebėsite pelėsį ant kito tipo sūrio, neišsigąskite. Jis nėra žalingas sveikatai. Tačiau jis gali neigiamai paveikti sūrio skonines savybes, kvapą ir išvaizdą.

Ta pati taisyklė galioja ir stiprų kvapą turintiems sūriams. Juos reikėtų laikyti atskirai nuo švelnesnio kvapo sūrių. I.Noreikienė rekomenduoja sūrių nedėti šalia ir kitų stiprų kvapą turinčių maisto produktų – sūriai linkę perimti jų kvapą.

3. Į vieną lėkštę neprikraukite daugiau nei penkių rūšių sūrių.

Optimalus skaičius – keturi skirtingi sūriai. Rinkitės skirtingos tekstūros sūrius – minkštą, sūrį su pelėsio plutele, puskietį ir kietą, ilgai brandintą.

Jei norite išraiškingo skonio sūrių, rinkitės iš skirtingų gyvulių pieno pagamintus sūrius – ožkos, karvės, avies pieno.

4. Šalia nedėkite itin švelnių ir labai aštraus skonio bei kvapo sūrių. Jie gali paveikti švelniųjų skonį.

I.Noreikienė patarė sūrius patiekti ant tinkamo pagrindo. Idealiausia – medinio.

Tinka ir marmurinis pagrindas ar specialiai sūriui pritaikytos lėkštės.

Metalinis ar plastikinis pagrindas sūriams visiškai netinka. Jie gali neigiamai paveikti sūrio skonines savybes.

5. Niekada nedėkite džemo ar čatnio ant sūrių.

Ragaudami sūrį norite justi jo, o ne kurio nors kito produkto skonį. Tik taip galėsite pajusti kiekvieno sūrio skonio subtilybes.

6. Neapkraukite stalo užkandžiais prie sūrio.

Vienos rūšies duonelė ar krekeriai, vienos rūšies vaisius ar džemas ir vienas du sūrūs užkandukai, pavyzdžiui, plonai pjaustyto kumpio juostelės.

7. Tinkamai suplanuokite, kiek paruošti sūrio užkandžių.

Planuodami, kiek sūrio užkandžių paruošti savo svečiams, galite vadovautis šiais skaičiais – vienas žmogus suvalgo maždaug 55–110 gramų sūrio (priklauso nuo to, ar jis bus patiekiamas tik kaip aperityvas, ar kaip pagrindinis užkandis).

8. Jokiu būdu neuždenkite savo sūrių lėkštės plastikine plėvele.

Sūris turi „kvėpuoti“. Todėl jei vyniojate sūrį, darykite tai pergamentu ar sviestiniu popieriumi.

Pasak Vilkyškių pieninės vyriausiosios technologės I.Norkienės, geriausia sūrius laikyti jiems specialiai skirtuose „kvėpuojančiuose“ induose.

Tegul jūsų sūrių lėkštė atrodo kaip tikras meno kūrinys!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: G. Nausėda Seimo komisijos reikalauja įrodymų