Turite žinoti: kaip išsirinkti šviežią, šaldytą ar rūkytą žuvį

Žuvininkystės produktai, tiek

Šviežių atšaldytų žuvų oda turi būti blizganti ir stangri, pelekai ir uodega neapdžiūvę, akys skaidrios, žiaunos raudonos, kvapas – būdingas šviežiai žuviai.<br>123rf nuotr.
Šviežių atšaldytų žuvų oda turi būti blizganti ir stangri, pelekai ir uodega neapdžiūvę, akys skaidrios, žiaunos raudonos, kvapas – būdingas šviežiai žuviai.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2015-12-18 13:06, atnaujinta 2017-09-28 16:09

Iš viso atlikti 235 patikrinimai didžiuosiuose šalies prekybos centruose, parduotuvėse, turgavietėse, didmeninės prekybos sandėliuose, žuvų perdirbimo įmonėse. Patikrinta beveik 4 tūkstančiai partijų (daugiau nei 600 t) neperdirbtų (šviežių, sušaldytų) ir perdirbtų (sūdytų, rūkytų, konservuotų ir kt.) žuvininkystės produktų.

195 partijose (apie 5 proc.) nustatyta pažeidimų. Prekybos įmonėse dažniausiai nustatyti ženklinimo ir higienos reikalavimų neatitikimai, pasitaikė netinkamo produktų laikymo atvejų. Turgavietėse vyravę pažeidimai – prekyba neženklintais, nefasuotais žuvininkystės produktais. Nacionaliniame maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institute ištyrus 175 žuvų ir jų produktų mėginius, 4 neatitiko nustatytų reikalavimų – juose rasta negyvų Anisakidae šeimos parazitų lervų (atlantinėse silkėse ir sušaldytose jūrinėse lydekose). Šių produktų realizavimas sustabdytas.

Dėl didelės taršos dioksinais nuo 2011 m. Lietuvoje uždrausta maistui ar pašarams naudoti Baltijos menkių kepenis. Tikrinant, kaip Lietuvos gamintojai laikosi šio draudimo, atlikti patikrinimai žvejybos laivuose, gaudančiuose menkes, ir žuvų perdirbimo įmonėse, gaminančiose menkių kepenų konservus. Pažeidimų nenustatyta.

Gyvos žuvys parduotuvėse turi būti laikomos švariame, prisotintame deguonies vandenyje. Jos turi būti sveikos ir normaliai plaukioti.

Šviežios žuvys ir jų produktai greitai genda, todėl dažnai parduodami atšaldyti. Šviežių atšaldytų žuvų oda turi būti blizganti ir stangri, pelekai ir uodega neapdžiūvę, akys skaidrios, žiaunos raudonos, kvapas – būdingas šviežiai žuviai.

Sušaldytos žuvys, jų filė ar kiti panašūs produktai turi būti natūralios spalvos, kietos konsistencijos. Apdžiūvę krašteliai, išblukusi ar pageltusi spalva rodo, kad žuvis pasenusi. Perkant sušaldytus žuvų produktus, reikia atkreipti dėmesį į jų laikymo sąlygas – nereikėtų pirkti produktų iš perpildytų šaldymo įrenginių. Būtina apžiūrėti, kad nebūtų pažeista pakuotė, nes tokie produktai greičiau genda. Jei šaldytų žuvų pakuotėje daug šerkšno, produktas galėjo būti šaldomas nepakankamai.

Šaltai rūkytos žuvys turi būti aukso spalvos, jų paviršius švarus, sausas, kvapas malonus, būdingas rūkytiems gaminiams. Pradedančios gesti žuvys būna drėgnos, lipnios, gali būti juntamas pelėsių kvapas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.