8 priežastys, kodėl speltų miltus išbandę žmonės nebenori kitų

Vertingų mineralų ir vitaminų šaltinis, senovinė laukinių kviečių veislė – taip trumpai galima pristatyti šiuo metu vis labiau populiarėjančius speltų grūdus. Skeptikams, kurie teigia, kad tai tik dar viena madinga naujovė, privalu pasakyti, kad speltų grūdai – viena seniausiai žmonijos naudojamų grūdinių kultūrų. Jau mūsų protėviai vertino ypatingas ir išskirtines speltų savybes.

123rf nuotr.
123rf nuotr.
Speltų grūdai.<br>UAB „Malsena Plius“ nuotr.
Speltų grūdai.<br>UAB „Malsena Plius“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2016-02-29 09:33, atnaujinta 2017-06-06 03:37

Pastaruoju metu ir mitybos specialistai vis dažniau ragina rinktis speltų miltų produktus – juose gausu maistingųjų medžiagų ir jie yra lengviau virškinami. Speltų grūdai – neabejotinai sveikesnė paprastųjų kviečių alternatyva.

Jei vis dar svarstote, ar verta išbandyti speltų grūdų miltus ir jų produktus, pateikiame jums aštuonias priežastis, kodėl tai turite daryti.

1. Speltų grūdai itin maistingi.

Migdolų formos grūduose galima rasti beveik visas organizmui reikalingas sveikas medžiagas ir vitaminus. Juose ypač gausu baltymų, virškinimą gerinančių tirpių ir netirpų skaidulinių medžiagų, amino rūgščių, nesočiųjų riebalų rūgščių. Taip pat ir mūsų nervų, imuninei sistemai, širdžiai ir kraujagyslėms bei kaulams gyvybiškai reikalingų mineralų: magnio, tiamino, vario, geležies, cinko mangano, niacino. Pastarasis ypač svarbus, jei norite būti sveiki ir žvalūs.

2. Speltų grūdų produktai lengviau virškinami nei įprasti kvietiniai.

Speltų grūduose esančios maistinės medžiagos gerai tirpsta vandenyje, todėl organizmas jas įsisavina lengviau ir geriau nei medžiagas, esančias įprastuose kviečiuose. Dėl tirpiųjų skaidulų, kurių gausu speltų miltuose, juos rekomenduojama naudoti norintiems sumažinti blogojo cholesterolio kiekį ir sureguliuoti cukraus kiekį kraujyje. Speltų grūduose esančios tirpiosios skaidulos yra viena iš priežasčių, kodėl speltų miltai gali tapti puikiu pasirinkimu ieškantiems sveikesnių produktų.

3. Speltų produktai – alternatyva vengiantiems paprastųjų kviečių.

Speltų grūdų produktams pirmenybę dažnai teikia tie, kuriems rūpi subalansuota mityba ar kūno svorio kontrolė, taip pat vengiantys paprastųjų kviečių produktuose esančio glitimo. Speltų glitimo molekulinė struktūra visai kitokia, todėl visai kitoks ir jo poveikis žmogaus organizmui.

Speltų grūdų produktuose esantis glitimas dažnai nesukelia alerginių reakcijų net ir tiems žmonėms, kurie yra alergiški įprastų kviečių glitimui. Be to, šie grūdai yra lengviau virškinami, todėl po valgio nejusite sunkumo jausmo. Tiesa, speltų produktai nėra laikomi be alergenų. Todėl sergantiesiems celiakija – alergija kviečiams –, speltų grūdų produktus derėtų vartoti atsargiai.

4. Tai genetiškai sveiki grūdai.

Spelta yra viena seniausių kviečių rūšių, nepakitusi nuo Biblijos laikų ir plačiai žinoma dėl savo sveikatą puoselėjančių savybių.

Prieš 5000 metų Mesopotamijoje auginta speltų kviečių rūšis iki šių dienų yra beveik nepaliesta industrinio žemės ūkio verslo, veislių kryžminimo, hibridizavimo, genetinės modifikacijos, todėl ši kultūra ne tik archaiška, tačiau ir sveikesnė nei išvestinės paprasčiau, pigiau ir greičiau užauginamos veislės. Kadangi tiek tręšiamų, tiek netręšiamų speltų laukų derlingumas yra panašus, ši grūdinė kultūra paprastai yra visai netręšiama. Dėl savo žiedažvnynių šie grūdai yra atsparūs aplinkos užterštumui, ligų, vabzdžių ir kitų kenkėjų poveikiui. Grūdo žiedažvnyniai taip pat padeda išsaugoti daugiau grūdo maistinių medžiagų kūlimo, transportavimo ir sandėliavimo metu.

5. Speltų miltai – idealus kviečių ar įprastų baltų miltų pakaitalas.

Kadangi speltų miltuose yra glitimo, kepdami kepinius su jais galėsite tikėtis ne ką prastesnių rezultatų nei kepant įprastais tradiciniais kviečių miltais. Tačiau speltų miltai kur kas vertingesni maistiniu požiūriu nei iš tolimo pusbrolio – kviečių – sumalti miltai. Speltų grūdus ir jų produktus galima gaminti greitai ir paprastai. Speltų miltai ir makaronai gali kuo puikiausiai pakeisti įprastų kviečių miltus ir makaronus kepant įvairius kepinius, duonas, ruošiant garnyrus, salotas ar troškinius. Iš speltų grūdų netgi galite paruošti rizotą ar pateikti kartu su įvairiomis dažovėmis ir žalumynais. Idealiai dera su ožkų sūriu, migdolais, šparagais.

6. Speltų grūdus ir jų patiekalus lengva paruošti.

Su speltų miltais gaminti taip pat paprasta. Gamindami su speltų miltais geriausią kepinių skonį išgausite, jei naudosite šiek tiek mažiau vandens (maždaug ketvirtadaliu) nei gaminant su įprastais kvietiniais miltais, tešlą minkysite kruopščiau ir atidžiau, bet jos nepermaišysite. Tešlos nereikėtų minkyti ilgiau nei 4-5 minutes. Permaišius tešlą jos struktūrą laikantys baltymai suyra, ir jūsų tešla tiesiog subyrės.

7. Speltų grūdai „gamina“ gerą nuotaiką ir suteikia energijos.

Speltose gausu kraujotakos funkcijas ir imuninę sistemą gerinančių mukopolisacharidų. Grūduose gausu ir už hormono adrenalino gamybą atsakingo felinanalino bei triptofano, kuris skatina serotonino – geros nuotaikos ir energijos hormono – gamybą organizme.

8. Speltų grūdų produktai tikrai skanūs.

Geriausias to įrodymas – faktas, kad dauguma išbandžiųsiųjų speltų miltus kitų nebenaudoja. Kepiniai iš speltų miltų yra ypatingo skonio – šiek tiek salstelėjusio, išraiškingo riešutų poskonio. Kepiniai iš šių miltų yra minkšti ir purūs. O speltų grūdų makaronai net ir išvirti idealiai išlaiko formą. Iš speltų miltų galite iškepti labai gardžią duoną, riestainius, sausainius, pyragus, keksiukus, picas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.