Gudrybės, kurias apie speltų miltus privalo žinoti šeimininkės

Su spelta gaminti tikrai paprasta ir patogu! Juk ne šiaip sau būtent iš speltų grūdų patiekalus mūsų protėviai gamino jau prieš tūkstančius metų. Šiuo metu dėl savo teigiamų maistinių savybių vėl išpopuliarėjusius speltų miltus galite drąsiai naudoti kepdami duoną, pyragus, vaflius, picas, bandeles, blynelius, virtinukus ar makaronus.

UAB „Malsena Plius“ nuotr.
UAB „Malsena Plius“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 29, 2016, 8:55 AM, atnaujinta Jun 11, 2018, 6:32 PM

Tiesa, tam kad džiaugtumėtės geriausiais rezultatais virtuvėje, prisiminkite keletą gudrybių. Tuomet jūsų speltų miltų kepiniai ar speltų grūdų makaronai bus ir labai maistingi, ir labai gardūs. Pasiruoškite tam, kad namiškiai prašys dar ir dar.

Naudokite mažiau vandens.

Gaminant su speltų miltais rekomenduojama naudoti ketvirčiu mažiau vandens nei gaminant su įprastais kvietiniais miltais. Įpylus per daug vandens tešla taps limpanti ir skystoka, bet jei pagailėsite vandens, tešla bus per sausa ir per kieta.

Tešlą maišykite kruopščiau ir atidžiau.

Speltų miltų tešlai reikia skirti daugiau dėmesio nei maišant įprastą kviečių miltų tešlą. Neišmaišius tešlos pakankamai gerai, joje liks gumulėlių, ir tešlos nepavyks tinkamai paskirstyti. Tačiau dėl ypatingos speltų glitimo struktūros tešlos jokiu būdu negalima ir permaišyti.

Visada prisiminkite, kad svarbiausios yra pirmos maišymo minutės. Nuo tos akimirkos, kai supilate vandenį, tešlą maišykite ne ilgiau nei 4-5 minutes. Permaišius tešlą jos strukūrą laikantys baltymai suirs, ir tešla tiesiog subyrės.

Venkite aukštos temperatūros.

Speltų miltai „nemėgsta“ aukštos temperatūros, tad jei gaminate padažus su šiais miltais, neplikykite jų verdančiu vandeniu. Verčiau naudokite kiek atvėsintą.

Berkite daugiau kepimo miltelių.

Kepiniai iš speltų miltų nekyla taip gerai, kaip kepiniai iš įprastų kviečių miltų. Tam, kad jūsų pyragai būtų tikrai purūs ir iškilę, naudodami speltų miltus, berkite šiek tiek daugiau kepimo miltelių nei nurodyta recepte. Mieliniams speltų kepiniams naudokite šiek tiek daugiau mielių. Rezultatas tikrai nenuvils.

Virkite trumpesnį laiką.

Speltų grūdų makaronus virkite perpus trumpiau nei įprastus kviečių makaronus. Po to, kai vanduo užverda, speltų makaronus virkite vos 5-7 minutes. Jei verdate visų grūdo dalių speltų makaronus, prie virimo laiko pridėkite dar minutę. Makaronai išlaikys savo formą ir puikiai derės su įvairiais padažais. Taip, tik kelios minutės ir jūs galėsite gardžiuotis tikrai sveiku ir gardžiu makaronų patiekalu.

Ar žinojote, kad: 

speltos – viena seniausių grūdinių kultūrų, žinoma jau nuo akmens amžiaus;

speltos – genetiškai sveiki grūdai, atsparūs aplinkos užterštumui;

speltų grūduose ir miltuose galima rasti beveik visas organzimui reikalingas medžiagas ir vitaminus;

speltų grūduose esančios maisto medžiagos puikiai tirpsta, todėl organizmas jas lengvai įsisavina;

kepiniai iš speltų miltų pasižymi savo minkšta puria tekstūra ir ypatingu pikantišku riešutų poskoniu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.