Kodėl kai kurie produktai vadinami supermaistu?

Kodėl kai kurie produktai vadinami supermaistu? Ne, tai nėra vien mados ar reklamos reikalas. Mitybos specialistai ir medikai sutinka, kad supermaistu vadinami produktai yra sveikatos ir grožio šaltinis. Jų sudėtyje gausu vitaminų, mineralų, antioksidantų, todėl jų rekomenduojama valgyti kiekvienam, norinčiam būti sveikam ir gražiam.

Speltos padeda mažinti cholesterolio kiekį kraujyje.<br>123rf nuotr.
Speltos padeda mažinti cholesterolio kiekį kraujyje.<br>123rf nuotr.
Speltų grūdai ir jų gaminiai išsiskiria ypatingu maistingumu ir vitaminų bei mineralų gausa.<br>123rf nuotr.
Speltų grūdai ir jų gaminiai išsiskiria ypatingu maistingumu ir vitaminų bei mineralų gausa.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Mar 24, 2016, 10:02 AM, atnaujinta May 31, 2017, 6:11 PM

Kai kurių vadinamųjų superproduktų pavadinimus sunku net ištarti, ką jau kalbėti apie tai, kad sunku rasti mūsų parduotuvių lentynose. Tačiau geriau pasidairę tikrai rasite speltų grūdų ir jų produktų. Šie vieni seniausių pasaulyje žinomų grūdų supermaistu vadinami neatsitiktinai.

Speltų grūdai ir jų gaminiai išsiskiria ypatingu maistingumu ir vitaminų bei mineralų gausa. Šioje grūdinėje kultūroje daug baltymų, angliavandenių, tirpių ir netirpių skaidulinių medžiagų, amino rūgščių, nesočiųjų riebalų rūgščių, taip pat, mineralų: niacino, magnio, tiamino, vario, mangano ir B grupės vitaminų, kurie padeda kontroliuoti medžiagų apykaitą.

Speltose gausu mukopolisacharidų, kurie gerina kraujotakos funkcijas ir stiprina imuninę sistemą, felinanalino, atsakingo už hormono adrenalino gamybą, ir triptofano, kuris skatina serotonino – geros nuotaikos hormono – gamybą organizme.

Speltos turi puikiai subalansuotą riebalų ir polinesočiųjų riebalų rūgščių kiekį. Jos kartu su vertingomis skaidulinėmis medžiagomis padeda mažinti cholesterolio kiekį kraujyje. Riebalų rūgštys yra būtinos žmogaus organizmo nervinei sistemai – jos padeda užkirsti kelią stresui, depresijai, išsekimui.

Kitaip nei paprastuose kviečiuose, speltų grūduose maistinės medžiagos pasiskirsčiusios tolygiai visuose speltų grūdų sluoksniuose, todėl jos išlieka ir po malimo net ir smulkiai sumaltuose miltuose bei iš jų pagamintuose produktuose.

Dar svarbu žinoti, kad kitaip nei kitų veislių kviečių, speltų grūdai padengti žiedažvyniais, kurie apsaugo juos nuo ligų, kenkėjų ir aplinkos taršos. Speltos neįsisavina ir mineralinių trąšų, todėl jos beveik neauginamos pramoniniu būdu ir yra laikomi vieni genetiškai sveikiausių grūdų.

Net ir speltų grūdų glitimo struktūra yra kitokia nei kitų kviečių. Kitoks jo ir poveikis žmogaus organizmui. Speltų produktuose esantis glitimas lengviau virškinamas, nesukelia sunkumo jausmo po valgio. Įvairūs tyrimai skelbia, kad speltų glitimas nesukelia alerginės reakcijos daliai tiriamųjų, jautrių kitų veislių kviečių glitimui. Tačiau nepamirškite, kad speltų grūdai nėra laikomi produktais, neturinčiais alergenų.

Dėl visų savo teigiamų savybių speltų grūdai ir jų produktai pastaruoju metu itin išpopuliarėjo Jungtinėse Amerikos Valstijose, kur vis daugiau žmonių iš naujo atranda ir susidomi sveikos mitybos ir gyvensenos principais.

Populiariausiuose maisto tinklaraščiuose gausu receptų su speltų grūdais ir miltais, o juos išbandžiusieji vieningai giria naujai atrastą seną produktą. Tai, kas dar prieš kelerius metus buvo bandoma vien iš smalsumo, dabar tapo visų sveikuolių privalomu produktu virtuvėje. Užsisakyti skanėstų, iškeptų iš speltų miltų, galima ir kavinėse bei restoranuose.

Kad ir kokios būtų gerosios supermaisto savybės, besisukinėjantiems virtuvėje labai svarbu, kad gaminti būtų paprasta, o rezultatas džiugintų visus valgytojus. Ir čia speltų grūdai gauna didelį pliusą. Jau akmens amžiuje naudota grūdinė kultūra skaniems kepiniams tinka ne ką mažiau nei jos giminaitis – įprastas kvietys.

Kepti iš speltų miltų tikrai nesudėtinga. Svarbu tik į speltų miltų tešlą pilti šiek tiek mažiau vandens ir nepermaišyti. Iš speltų miltų iškepta duona, sausainiai, bandelės, blynai ir pyragai pasižymi skaniu, šiek tiek salstelėjusiu riešutų poskoniu. Iš speltų miltų galima iškepti ir gardžią picą.

O speltų makaronai – tikras išsigelbėjimas tiems, kas mėgsta makaronų patiekalus, bet jų vengia dėl žalos liaunam liemeniui.

Daili išvaizda ir energija – savybės, kurių trokšta visi. O ypač – pramogų pasaulio žvaigdžės. Dėl puikiųjų speltų grūdų savybių jų gaminius yra pamėgusi garsi JAV dainininkė Carrie Underwood (30 m.) Amerikiečių itin mylima kantri muzikos atstovė labai daug koncertuoja. Todėl dažnai įprastą sočią vakarienę jai pakeičia sumuštinis.

Kad neprarastų savo dailių formų, gražuolė blondinė renkasi ne įprastą baltą sumuštinių duoną, o keptą iš visagrūdžių grūdų – speltų, miežių, sorų, kviečių mišinio. Dainininkė tvirtina, kad pripratus prie tokios sveikuoliškos duonos, kitokios valgyti nė nebesinori.

Speltų miltų blyneliais save lepina ir kitas garsus muzikos pasaulio atstovas – elektroninės muzikos kūrėjas Moby (50 m.). Amerikietis jau kurį laiką yra užkietėjęs veganas ir atidžiai renkasi, ką deda į burną.

Išbandykite ir jūs garsiuosius sveikuoliškus Moby speltų miltų blynelius su mėlynėmis.

Jums reikės:

1 ½ puodelio visagrūdžių speltų miltų; ½ puodelio avižų sėlenų;

½ puodelio kviečių sėlenų;

1 šaukštelio sodos;

½ šaukštelio smulkios druskos; 2 puodelių sojų pieno; aliejaus kepimui; 1 puodelio mėlynių (gali būti ir šaldytos);

bei ½ puodelio šviežių mėlynių ar braškių patiekimui; klevų sirupo.

Gaminimo eiga Vidutinio dydžio inde sumaišykite speltų miltus, sėlenas, sodą ir druską. Supilkite sojų pieną ir viską gerai išmaišykite.

Šluotele patepkite didelę keptuvę aliejumi. Įkaitinkite ant vidutinio karštumo. Pilkite tešlą į keptuvę ir ant viršaus uždėkite mėlynių (maždaug 12-15 uogų). Kepkite 3-4 minutes, kol tešla pradės burbuliuoti, o blynų kraštai įgaus aukso spalvą. Tada apverskite blynus ir leiskite jiems kepti toliau, kol sukietės ir įgaus auksinę spalvą.

Uogomis į viršų dėkite į lėkštę ir uždenkite, kad neatšaltų. Iškepkite visus likusius blynus. Patiekite su šviežiomis uogomis ir klevų sirupu.

Speltų grūdų produktų – speltų miltų ir jų mišinių – nesunku rasti mūsų šalies prekybos centruose. Lietuvoje speltų miltai malami tik iš labai kruopščiai atrinktų, sveikų ir geros kokybės grūdų.

Viena stambiausių ir pažangiausių grūdų perdirbimo pramonės įmonių Lietuvoje „Malsena“ speltų miltus mala pagal autentišką metodą. Grūdai malami specialiai tokių produktų gamybai įsigytu rankų darbo dideliu akmeniniu girnų malūnu, pagal visas senovines tokių miltų gamybos tradicijas.

Jei mylite save ir savo kūną, palepinkite jį sveikais ir skaniais patiekalais, pagamintais iš speltų grūdų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.