Su kuo patiekti prancūzišką raguolį, kad būtų dar skaniau

Kaip rodo gyventojų apklausos, lietuviai – ne tik kiaulienos, bet ir saldžių kepinių valgytojų šalis. Jų bent kartą per savaitę skanauja net 43 proc. šalies gyventojų. Įdomu tai, kad dažniausiai lietuviai pirmenybę teikia sluoksniuotos tešlos kepiniams, tarp jų įvairioms bandelėms su uogiene ar šokoladu, taip pat sparčiai populiarėjantiems prancūziškiems raguoliams.

Prancūziški raguoliai puikiai tinka sumuštiniams gaminti.<br>123rf nuotr.
Prancūziški raguoliai puikiai tinka sumuštiniams gaminti.<br>123rf nuotr.
Tikri prancūziški raguoliai jau kepami ir „Maxima“ įsikūrusiose kepyklėlėse.<br>Organizatorių nuotr.
Tikri prancūziški raguoliai jau kepami ir „Maxima“ įsikūrusiose kepyklėlėse.<br>Organizatorių nuotr.
Tikri prancūziški raguoliai jau kepami ir „Maxima“ įsikūrusiose kepyklėlėse.<br>Organizatorių nuotr.
Tikri prancūziški raguoliai jau kepami ir „Maxima“ įsikūrusiose kepyklėlėse.<br>Organizatorių nuotr.
Prancūziški raguoliai puikiai tinka sumuštiniams gaminti.<br>123rf nuotr.
Prancūziški raguoliai puikiai tinka sumuštiniams gaminti.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Apr 13, 2016, 3:44 PM, atnaujinta May 29, 2017, 2:30 AM

Ar visi prancūziški raguoliai yra tai, ką prancūzai vadina „kruasanais“ ir kaip juos patiekti? Kalbamės su prekybos tinklo „Maxima“ vyriausiąja konditerijos technologe Danute Gaideliene.

„Įvairūs kepiniai, bandelės ant lietuvių stalo užima vis daugiau vietos. Nors didžioji dalis gyventojų vis dar linkę šiuos produktus rinktis kaip desertą, šiandien neretai jų rasime ir ant pusryčių stalo, greta tradicinių sumuštinių. Be to, plečiantis lietuvių kulinariniam akiračiui, keičiasi ir požiūris į tradicinius kepinius – šiandien jie vis dažniau derinami ne tik su saldžiais įdarais ar pagardais, bet ir įvairiomis daržovėmis ar mėsos gaminiais“, – sakė D.Gaidelienė.

Pastaruoju metu ant pusryčių stalo ar prie kavos puodelio dažnai patiekiama prancūziškų raguolių, tačiau D.Gaidelienė įspėjo, kad ne visi sluoksniuotos tešlos raguoliai gali būti vadinami raguoliais.

„Tikrą raguolį pažinsite iš gerai juntamo sviesto skonio, minkšto vidaus ir traškios plutelės. Jo recepto paslaptis – 27 ploni tešlos sluoksniai, pertepti natūraliu sviestu“, – atkreipė dėmesį vyriausioji technologė.

Nors Lietuvoje raguoliai dažniausiai gaminami be pagardų arba gardinti saldžiu įdaru, pasak D.Gaidelienės, tai nėra taisyklė. Natūraliai švelnaus skonio raguoliai puikiai dera tiek su saldžiais, tiek su sūriais ar net egzotiško skonio produktais.

Šiandien ypač populiaru raguolius naudoti vietoje įprastos bandelės sumuštiniams. Jie puikiai dera su įvairiais mėsos gaminiais – vytintu kumpiu, saliamio dešra, rūkyta antiena ir kitais. Tokį sumuštinį visada galima pagardinti šviežiomis salotomis, keliais griežinėliais šviežių pomidorų ar ridikėlių. Norintiems sočiau – ir riekele fermentinio sūrio.

Pasak technologės, tradiciniai raguoliai dera ir su kai kurių rūšių žuvimi. Dažniausiai jie patiekiami su sūdyta ar rūkyta lašiša, gardinami marinuotais kaparėliais ar šviežiais krapais. Taip pat puikiai dera ir su šviežiai pasūdytu ar konservuotu tunu.

Prancūziškus raguolius tinka patiekti ir su įvairiais sūriais. Dažniausiai – su švelnaus skonio „Brie“, tačiau puikiai tinka aitresnio skonio pelėsinis ar ožkų pieno sūris.

Tokį derinį siūloma papildomai pagardinti Provanso žolelių padažu ar šviežiomis gražgarstėmis. Taip pat ne itin saldžia uogiene – pavyzdžiui spanguolių ar bruknių.

Natūraliai švelnaus skonio purūs raguoliai puikiai tinka ir su įvairiais saldžiais pagardais. Pasak D.Gaidelienės, dažniausiai jie gardinami šviežios rikotos, migdolų ar šokolado įdaru, pabarstomi kepintomis migdolų drožlėmis ar apliejami lydytu šokoladu. Taip pat puikiai tinka gardinti ir varške bei medumi.

„Žinoma, puikiai tiks ir įvairios uogienės, džemas ar marmeladas. Juos kiekvienas gali rinktis pagal savo skonį, o papildomai pagardinti ir šviežiais vaisiais ar uogomis“, – patarė D.Gaidelienė.

Saldumynų mėgėjams ji pataria pasigaminti nesudėtingą desertą – ką tik iškeptus raguolius aplieti lydytu juoduoju ar pieniniu šokoladu, apibarstyti smulkintais riešutais, džiovintais vaisiais ar uogomis.

Pasak D.Gaidelienės, šį pavasarį originalios prancūziškos receptūros raguoliai pradėti kepti ir „Maxima“ tinklo parduotuvėse. Į jose veikiančias kepyklas kepti paruošti raguoliai atkeliauja iš vienos didžiausių Prancūzijos įmonių „Boulangerie Neuhauser“.

D.Gaidelienė pasidalijo saldžių prancūziškų pusryčių receptu.

2 porcijoms reikės:

2 pagal originalų prancūzišką receptą iškeptų raguolių,

2-3 šaukštų šviežio rikotos sūrio,

1 nulupto banano,

nedidelės saujos šviežių mėlynių,

žiupsnelio migdolų riešutų drožlių,

žiupsnelio šokolado drožlių,

2 kaušelių pasirinkto skonio ledų ar šerbeto.

Aštriu peiliu įpjaukite abu raguolius per visą jų ilgį, padarydami vietos įdarui. Vidines jų puses ištepkite šviežiu rikotos sūriu. Nuluptą bananą padalinkite perpus – po pusę banano kiekvienam raguoliui. Supjaustykite plonais griežinėliais ir sudėkite į prieš tai padarytas ir sūriu išteptas įpjovas. Taip pat sudėkite po pusę nedidelės saujos šviežių mėlynių. Kiekvieną raguolį apibarstykite žiupsneliu migdolų ir šokolado drožlių. Greta prie kiekvieno patiekite ir po kaušelį pasirinkto skonio ledų ar šerbeto.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.