Ar tikrai žinote, kur reikėtų laikyti sviestą?

Dauguma mūsų mėgstame sviestą, bet dažną erzina, kai sušalusio ir dėl to sustingusio sviesto nepasiseka tolygiai užtepti ant duonos riekės. Todėl neretai kyla klausimas, ar verta sviestą laikyti šaldytuve. O gal užtenka palikti sviestinėje ant stalo?

Kur laikyti sviestą priklauso nuo to, kaip dažnai jį vartojate.<br>123rf nuotr.
Kur laikyti sviestą priklauso nuo to, kaip dažnai jį vartojate.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 16, 2016, 7:50 AM, atnaujinta May 28, 2017, 6:11 PM

Iš tiesų sviestas puikiai išsilaiko ir tuomet, kai jį laikome ne šaldytuve. Tačiau ne ilgiau nei savaitę ir ne aukštesnėje nei 21 laipsnis Celsijaus temperatūroje, rašo interneto portalas „The Huffington Post“.

Sviestas gaminamas iš pieno, o pieną paprastai reikia laikyti žemoje temperatūroje. Tačiau svieste gausu riebalų, o pasūdytame svieste yra ir druskos. Visa tai pristabdo bakterijų plitimą, teigiama portale „Food52“.

Todėl sviestą galima laikyti kambario temperatūroje, jeigu kambarys nėra labai prikaitęs.

Amerikos maisto ir vaistų asociacija (FDA) teigia, kad daugelį sviesto rūšių galima laikyti „kambario temperatūroje“. Ekspertai iš portalų „The Kitchn“ ir „Food52“ paaiškino, kad „kambario temperatūra“ laikoma ta, kuri yra ne aukštesnė nei 21 laipsnis Celsijaus.

Jeigu kambario temperatūra pasidaro aukštesnė nei 21 laipsnis, tuomet sviestą reikia įdėti į šaldytuvą. Ir prisiminkite – sviestą ne šaldytuve galima laikyti ne ilgiau kaip savaitę.

Pasūdytas sviestas vidutiniškoje kambario temperatūroje gali būti laikomas savaitę. Jeigu jis laikomas sandariame inde, į kurį nepatenka oras, ne šaldytuve jis gali stovėti net iki 2 savaičių.

Jeigu nežinote, ar sviestas nesugedo, prieš vartodami visad jį pauostykite ar paragaukite. Mažas gabalėlis jūsų nenužudys, bet taip įsitikinsite, kad sviestas nepasenęs.

Na, o jeigu sviesto dažnai nevartojate, geriau laikykite jį šaldytuve. Ten sviestą galima išlaikyti iki 4 mėnesių, arba maždaug mėnesiu ilgiau nei parašyta ant pakuotės.

Šaldiklyje sviestą galima laikyti iki metų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.