Penki patarimai, kaip neapsirikti renkantis duoną

Vis didesnė maisto pasiūla parduotuvėse priverčia suabejoti, kaip pasirinkti tinkamą produktą. Neretas vadovaujasi tokiais kriterijais, kaip pakuotės patrauklumas, neseniai matyta reklama ar tiesiog emocijos.

Duona, kurios sudėtyje yra grūdų, apsaugos jus nuo cukraus pertekliaus.<br>123rf nuotr.
Duona, kurios sudėtyje yra grūdų, apsaugos jus nuo cukraus pertekliaus.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 29, 2016, 7:42 AM, atnaujinta May 27, 2017, 6:18 AM

Duonos lentynos tiesiog pribloškia savo produktų gausa, todėl pasirinkti tinkamą gaminį, kuris būtų naudingiausias mūsų sveikatai, – tikras iššūkis. Vis dėlto, specialistų teigimu, jam įveikti užtenka vos kelių svarbiausių taisyklių.

Duona yra labai svarbus kasdienis maisto produktas, todėl ją rinktis reikėtų atidžiai ir įvertinus visus jos ypatumus. Be abejo, visų pirma ji turi būti skani, tačiau skonis turėtų būti natūralus, todėl būtina skaityti ne tik informaciją apie duonos sudėtį, bet ir pasidomėti, kokios technologijos yra naudojamos jos gamyboje“, – teigė „Vilniaus duonos“ produktų vystymo vadovė Snieguolė Šoblinskienė.

Ji pateikė penkis patarimus, kaip teisingai išsirinkti duoną parduotuvėje.

Sužinokite duonos sudėtį. Nepasikliaukite tik neskaldytų grūdų pavadinimu ant pakuotės, tačiau paskaitykite informaciją, kokios dar žaliavos buvo naudojamos gamybos procese. Rekomenduočiau nesižavėti duona, kurios sudėtyje yra dirbtinių saldiklių, papildomų skonį ir spalvą gerinančių priedų, kurie dažniausiai gaminami iš naftos, sočiųjų rūgščių, monogliceridų, digliceridų, galinčių pakenkti sveikatai.

Dažniau rinkitės gaminius iš visadalių grūdų miltų. Visadalių grūdų miltai – tai rupiai malti miltai, išsaugoję visas grūduose esančias maistingąsias medžiagas: skaidulas, B grupės vitaminus, mineralus bei antioksidantus. Būtent todėl parduotuvėje reikėtų įdėmiai perskaityti ingredientų sąrašą ir ieškoti raktinių žodžių: neskaldyti grūdai, pilno grūdo kviečiai, pilno grūdo rugiai.

Tikėkite tuo, ką matote. Jei renkatės duoną su grūdais, būtinai apžiūrėkite ją iš arčiau. Tikrindami duonos kepalo pjūvius pamatysite, ar grūdų yra tik paviršiuje ir plutoje, ar ir pačiame gaminyje. Duona, kurios sudėtyje yra grūdų, apsaugos jus nuo cukraus pertekliaus.

Patikrinkite galiojimo terminą. Duona visuomet turėtų būti šviežia, o galiojimo laikas – skaičiuojamas dienomis. Duonos, kurios galiojimo terminas yra ilgesnis nei 9–10 dienų, sudėtyje greičiausiai yra konservantų. Jei turite galimybę, rekomenduotina rinktis duoną be jų.

Rinkitės patikimus gamintojus. Duonos gamintojai, kurie puoselėja duonos gamybos tradicijas jau ilgai, gali užtikrinti aukštą kokybę. Laikas ir patirtis leido jiems išbandyti teisingiausius technologinius sprendimus ir ištobulinti receptūrą, kuri būtų ne tik priimtina, bet ir tinkama visaverčiam vartojimui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.