Virtuvės magija: išsivirkite kiaušinį be lukšto

Be lukšto virti kiaušiniai nustebins nuostabiu skoniu ir pradžiugins galimybe paruošti ką nors neįprasto.<br>123rf nuotr.
Be lukšto virti kiaušiniai nustebins nuostabiu skoniu ir pradžiugins galimybe paruošti ką nors neįprasto.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-05-10 07:49, atnaujinta 2017-05-26 02:39

Kiaušiniai – nesvarbu, virti ar kepti – dažnam yra neatsiejamas pusryčių patiekalas.

Jeigu esate vienas iš tų, kurie mielai per pusryčius išsikepa kiaušinienės ar omleto ar tiesiog išsiverdate kiaušinį, elgiatės teisingai.

Anot gydytojos dietologės Linos Barauskienės, kiaušinis yra vienas iš tų nuostabių produktų, kuriuos galima valgyti kasdien, nebent turite kokių nors sveikatos sutrikimų ar jums reikia riboti riebalų ar cholesterolio suvartojimą.

Tiek trynys, tiek ir baltymas yra labai maistingos ir vertingos kiaušinių dalys, kurios mums padeda apsirūpinti būtinomis maistinėmis medžiagomis ir vitaminais.

Tačiau ką daryti, kad dažnai valgomi kiaušiniai nepabostų? Pabandykite juos paruošti kitaip. Na, pavyzdžiui, išvirdami juos be lukštų.

Skamba sudėtingai? Aš irgi taip pamaniau. Bet, vaizdo įrašų platformoje „YouTube“ pažiūrėjus kulinarijos virtuozo Jamie Oliverio pamokas, kiaušinius be lukšto pavyko pagaminti teisingai. 

Pabandykite ir jūs. Pritaikę vos keletą gudrybių galėsite džiaugtis savo virtuvėje sukūrę mažytę magiją: išvirę kiaušinį minkštučiu, švelnaus skonio ir tekstūros baltymu, kurį vos prapjovus ištekės nepaprastai skanus vos sutirštėjęs trynys. O svarbiausia, kad tų kiaušinių nereikės lupti!

Tad kokios gi tos gudrybės? Štai ką patarė J.Oliveris:

1. Kiaušinis turi būti šviežias.

Kaip pastebėjo kulinarė Beata Nicholson šviežių kiaušinių baltymai tampresni ir nepasileidžia taip baisiai, kaip senesnių.

Kaip atskirti šviežią nuo nelabai šviežio kiaušinio, „Skonis“ rašė jau anksčiau.

Labai svarbu prisiminti, kad vanduo, į kurį įleisite kiaušinį, būtų užviręs, bet jau nebe verdantis, tai yra, be jokių burbuliukų.

Kiaušinį įmuškite ne tiesiai į puodą, bet į nedidelį dubenėlį ir tik iš jo įleiskite į vandenį.

Kiaušinį virkite ant lėtos ugnies (virti jis turi vos apie 3 minutes), galite lengvai pamaišyti vandenį sukamaisiais judesiais. Tai taip pat padės kiaušinio baltymui susivyti.  

Jeigu vis dėlto, abejojate turimų kiaušinių šviežumu, siūlome jums laikytis kitų dviejų gudrybių, kaip išvirti dailų kiaušinį be lukšto.

2. Prieš įleisdami į puodą kiaušinį, vandenį išmaišykite jį sukdami.

Kiaušinį įliekite tiesiai į išsukto vandens vidurį. Tada kartu su vandeniu besisukantis baltymas gražiai apsivys trynį.

Jeigu bijote, kad jums vis tiek gali nepavykti, išbandykite trečiąją gudrybę.

3. Dubenėlį, į kurį įmušite kiaušinį išklokite maistine plėvele.

Įpilkite šiek alyvuogių aliejaus, ir ištrinkite juo plėvelę. Įmuškite kiaušinį, galite įdėti patinkančių prieskonių ir, suėmę už kraštų, suriškite plėvelę mazgu.

Vėlgi plėvelę su kiaušiniu dėkite į karštą, bet ne verdantį vandenį, palaikykite apie 3 minutes, ištraukite, nuimkite plėvelę ir štai – kiaušinis išvirtas.

Užsidėkite šį mažą stebuklą ant skrebučio. Porciją pagardinkite salotomis ir mėgaukitės sveikais bei skaniais pusryčiais.

J.Oliverio pamokas, kaip išvirti kiašinį be lukšto galite pamatyti ir vaizdelyje apačioje. Eksperimentuokite ir jums pavyks.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.