Kulinaras patarė, kaip išsirinkti geriausią mėsą kepsniui

Šiltas oras, sužaliavusi gamta ir čirškančios mėsos kvapas – taip, kalbėsime apie prasidėjusį grilio sezoną. Jau dabar svajojate apie šašlyką ar ant žarijų keptus kepsnius? Tada šie patarimai kaip tik jums.

Kaip išsirinkti tinkamą mėsą, kaip ją marinuoti ir kuo pagardinti, kad kiekvienas kąsnis taptu malonumu?<br>123rf nuotr.
Kaip išsirinkti tinkamą mėsą, kaip ją marinuoti ir kuo pagardinti, kad kiekvienas kąsnis taptu malonumu?<br>123rf nuotr.
Kaip išsirinkti tinkamą mėsą, kaip ją marinuoti ir kuo pagardinti, kad kiekvienas kąsnis taptu malonumu?<br>123rf nuotr.
Kaip išsirinkti tinkamą mėsą, kaip ją marinuoti ir kuo pagardinti, kad kiekvienas kąsnis taptu malonumu?<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jun 3, 2016, 9:11 AM, atnaujinta May 23, 2017, 5:04 AM

Kaip išsirinkti tinkamą mėsą, kaip ją marinuoti ir kuo pagardinti, kad kiekvienas kąsnis taptu malonumu? Kaip teigia kulinaras Ruslanas Bolgovas: „Viskas labai paprasta – reikia paisyti tik kelių paprastų taisyklių“.

Kaip išsirinkti tinkamą mėsą?

„Jei esate paukštienos mėgėjas, išsirinkti mėsą nebus sunku. Kepti ant žarijų tinka visos dalys.

Kad mėsa iškeptų tolygiai, atminkite, kad atskiroms dalims reikia skirtingo karščio. Todėl neskubėkite sumesti visko ant grotelių ir palikti. Paukštieną geriausia kepti palaipsniui – tuomet skonis bus geresnis, o mėsa nebus tokia sausa“, – kalbėjo kulinaras.

Renkantis jautieną jis pataria atkreipti dėmesį į mėsos kvapą ir riebalų juosteles viduje. Kuo jų daugiau – tuo geriau. Taip galime sužinoti, ar mėsa yra jauno jautuko.

„Be to, jei pauostę jaučiate pieno kvapą – drąsiai ją pirkite. Ji šviežia ir tinkama kepsniams ar šašlykui. Mėsa nebus „guminė“, o atvirkščiai – minkšta ir biri.

Tinkamiausia mėsa kepimui – sprandinė, išpjova, antrekotas. Nugarinė puikiai tiks kepsniams“, – aiškino R.Bolgovas.

Na, o labiausiai lietuvių mėgstamą kiaulieną jis pataria rinktis panašiai kaip jautieną, tik ši neturi būti riebi. Jei mėsa kvepia pienu – ji bus minkšta ir skani.

„Nepamirškite – priekinė kiaulės dalis yra kietesnė. Tad kepsniams, šašlykui verčiau rinkitės sprandinę, mėsą esančią prie stuburo. Riebalai šioje mėsoje pasiskirstę tolygiai. Rinkdamiesi kiaulieną atkreipkite dėmesį, kad mėsa būtų rožinės spalvos – tai šviežumo rodiklis.

Atminkite, jog šviežia mėsa yra tankesnė – duobutė, atsirandanti paspaudus, greitai išsilygina“, – patarimais dalijosi kulinaras.

Koks marinatas geriausias?

„Marinatų yra tikra gausybė. Kiekvienam patiekalui siūlau išbandyti vis kitą virtuvę. Tarkime kepsniams – azijietišką marinatą, šašlykui – gruzinišką ar armėnišką. Be to, jei marinuojate vištieną, nepamirškite, jog ši skonį įgauna kur kas greičiau, tad su prieskoniais būtinai naudokite aliejų. Skanių akimirkų!“, – palinkėjo R.Bolgovas.

Pateikiame kubietiško jautienos marinato receptą.

Reikės:

1,5 kg jautienos;

80 ml šviežiai spaustų laimo sulčių;

60 ml alyvuogių aliejaus; 1 arb.š. grūstų kmynų;

1 arb.š. džiovintų raudonėlių;

1 arb.š. džiovintų svogūnų miltelių;

1 arb.š. džiovintų česnakų granulių;

1 valg. šaukšto sojos padažo;

½ arb.š. čili paprikos miltelių.

Rekomenduojama marinuoti iki 24 val.

Skanaus!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.