Paprastas būdas, kaip šviežius krapus išsaugoti net savaitę

Daržuose jau želia krapai – viena populiariausių prieskoninių žolelių vasarą. Be jų neįsivaizduojame nei salotų, nei šaltibarščių, nei šviežių virtų bulvių ar šviežių marinuotų agurkėlių.

Krapai – greitai vystanti prieskoninė žolelė.<br>123rf nuotr.
Krapai – greitai vystanti prieskoninė žolelė.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 7, 2016, 12:10 PM, atnaujinta May 22, 2017, 6:18 PM

Gerai, jeigu daržas po langu, ir visuomet galite nusiskinti šviežių krapų. Ką daryti, jeigu juos perkate ar parsivežate iš sodo ar močiutės?

Visi žinome, kad šios gležnos žolelės labai greitai vysta. Ar yra būdų ilgiau išsaugoti jas šviežias?

Taip. Štai keletas patarimų, kurie padės išsaugoti krapus nenuvytusius net iki savaitės. Taip pat sužinokite, kaip juos užšaldyti, kad savo aromatu šios prieskoninės žolelės džiugintų jus ir žiemą.

Svarbiausia – sausa aplinka

Jei norite išlaikyti šviežius krapus keletą dienų, atminkite, kad sausoje aplinkoje jie ilgiau liks švieži. Tad jeigu įmanoma, venkite juos plauti. Jeigu krapai augo jums žinomoje vietoje, jie nebuvo apipurkšti chemikalais, o ant šakelių nėra vabzdžių ar purvo, nėra jokio reikalo juos plauti.

Bet jeigu nutarsite juos plauti, kuo geriau išdžiovinkite – nuplautus krapus dėkite tarp popierinio rankšluosčio lapų. Keiskite juos tol, kol ant šakelių neliks drėgmės, kuri trumpina krapų gyvavimo laiką.

Įsitikinę, kad krapai švarūs ir sausi, dėkite juos į sausą plastiko maišelį, sandarų indelį arba stiklainį. Įdėkite gabalėlį popierinio rankšluosčio, kuris sugers drėgmės perteklių, ir uždarykite indą arba maišelį.

Popierių kas keletą dienų pakeiskite. 

Taip šaldytuve laikomi krapai švieži išliks net iki savaitės. Idealu, jeigu temperatūra šaldytuve neviršija 4-5 laipsnių Celsijaus.

Kaip krapus paruošti laikymui šaldiklyje

Užšaldyti krapai taip pat puikiai kvepia. Šaldiklyje juos galima laikyti keletą mėnesių.

Suvyniokite pluošteliais į foliją ir užšaldykite. Taip pat galima užšaldyti ir supjaustytus krapus, tačiau atminkite: kuo smulkiau bus supjaustyti, tuo daugiau kvapo jie neteks. Pjaustytus krapus padalinkite porcijomis, kurių reikės vienam kartui ir suvyniokite į folijos lakštelius ar plastikinius maišelius.

Sriubos ir padažams krapus galite užšaldyti ledo formelėse: sukapotus krapus dėkite į formeles, užliekite šiek tiek vandens ir užšaldykite. Sušaldytus kubelius sudėkite į plastikinį indą ar maišelį ir laikykite šaldiklyje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.