Kruopose radote netikėtų „dovanėlių“? Štai ką reikia daryti

Jei prieš dešimt ir daugiau metų turbūt kiekvienas buto gyventojas turėjo savo išbandytą būdą kovai su tarakonais, taip šiandien atrodo, kad dauguma ieško kuo įvairesnių metodų kovai su nauju iššūkiu – maistinėmis kandimis.

Jeigu kruopose įsiveisia kandžių, jos būna tarsi sukibusios voratinkliu, tarp jų galima įžiūrėti netgi vikšriukų, į mažas kruopytes panašių kiaušinėlių.<br>123rf nuotr.
Jeigu kruopose įsiveisia kandžių, jos būna tarsi sukibusios voratinkliu, tarp jų galima įžiūrėti netgi vikšriukų, į mažas kruopytes panašių kiaušinėlių.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Dalia Kitavičienė, Alytaus rajono visuomenės sveikatos biuro direktorė (alytusplius.lt)

Sep 4, 2016, 8:23 AM, atnaujinta May 14, 2017, 2:57 AM

Suvokimas, kad virtuvėje apsigyveno šie drugiai daugumai susijęs su itin nemaloniais pojūčiais, kuriuos sukelia aptiktas vaizdas.

Nemalonu akiai

Jeigu šiuos skraidančius gyvius daugelis palaiko pro langą įskridusiomis naktinėmis plaštakėmis ir jų netgi neskuba vyti iš namų, tai aptikę jų įsikūrimo ženklų kruopose, miltuose, džiovintuose vaisiuose, riešutuose ar kituose panašiuose produktuose mažų mažiausiai pasibjauri ir supyksta.

Girdėti daug vaizdingų šeimininkių pasakojimų apie šiuos radinius birių produktų spintelėse ir pakuotėse. Kruopos, miltai būna tarsi sukibę voratinkliu, tarp jų galima įžiūrėti netgi vikšriukų, į mažas kruopytes panašių kiaušinėlių.

Atidarius spintelę arba praplėšus pakuotę iš jos išskrenda jau galintys skirsti drugiai, o ant sienų galima aptikti pirminių vystymosi stadijų: vikšrų, lėliukių.

Drugelis – ženklas pradėti veikti

Jeigu namuose pamatėte bent vieną skraidančią maistinę kandį, tai ženklas, kad turite pradėti veikti. Būtina nuosekliai apžiūrėti vietas, kuriose laikomi birūs produktai – kruopos, miltai, atidaryti talpas ir pakuotes. Svarbu suprasti, kad šie gyviai gali daugintis ir vystytis net uždarytoje pakuotėje, todėl nereiktų pamiršti apžiūrėti produktų, kurių pakuotės dar nėra atidarytos.

Didžiausios bėdos dėl lervų

Maistinės kandys, dar vadinamos ugniukais, daugiausiai žalos padaro būdamos ne brandžioje drugelio vystymosi fazėje, bet lervos (vikšro). Iš kiaušinių, kurių kandis gali padėti kelis šimtus, išsiritusios lervos puikiai jaučiasi biriuose produktuose. Jos gadina šiuos produktus, graužia, teršia savo išmatomis, išnaromis, išskiriamais siūlais, kurie atrodo kaip voratinklis.

Parsinešame patys

Manoma, kad kandys į namus dažniausiai atkeliauja produktų pakuotėse, kur jau būna sudėti kiaušinėliai, tačiau gali patekti ir pro atvirą langą. Suaugusiųjų kandžių vienintelis tikslas – daugintis, t. y. dėti kiaušinėlius.

Kaip jau minėta, žalą daro lervos (vikšrai), kurie maitinasi maistu, palikdami savo apykaitos produktus ir taip sugadindami maistą. Jie gali pragraužti net plastikinius maišelius, kartonines pakuotes, todėl parsinešus užkrėstą pakuotę, po kurio laiko virtuvėje mes sutiksime jau skraidančias brandžias kandis. Vikšrai, pragraužę pakuotes, ropoja spintelės sienelėmis ir suradę saugų kampą, įsikuria, kad išsivystytų į brandų drugį.

Ką daryti?

Svarbiausia – rasti židinį ir jį kruopščiai išvalyti.

Lentynas, spinteles, patalpas geriausia išsivalyti skiestu acto tirpalu.

Užterštus maisto produktus būtina nedelsiant išmesti.

Suaugusius vabzdžius galima gaudyti lipniomis specialiomis gaudyklėmis.

Birius maisto produktus laikyti sandariuose stikliniuose, plastikiniuose ar metaliniuose induose.

Yra duomenų, kad šios kandys bijo levandų, kėnių kvapo, tad šių džiovintų augalų maišeliai arba skudurėlis, suvilgytas jų eteriniais aliejais, gali atbaidyti šiuos gyvius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.