Maistą ruošiate folijoje? Ne visuomet tai geriausias sprendimas

Ar aliuminio folijoje paruoštas maistas tikrai yra pavojingas sveikatai? Apie tyrimą, kuris sukėlė abejonių dėl aliuminio folijos naudojimo maistui ruošti esame rašę anksčiau. 

Jei mėsą, daržoves, vaisius, žuvį planuojate kepti ant atviros ugnies, grilio, aliuminio foliją geriau naudokite – produktai neapdegs, nesusidarys kancerogenai.<br>123rf nuotr.
Jei mėsą, daržoves, vaisius, žuvį planuojate kepti ant atviros ugnies, grilio, aliuminio foliją geriau naudokite – produktai neapdegs, nesusidarys kancerogenai.<br>123rf nuotr.
A.Kranausko teigimu, aliuminis labai greitai oksiduojasi ir tampa neaktyvus, dėl to žmogaus organizmas beveik nepasisavina metalinio aliuminio
A.Kranausko teigimu, aliuminis labai greitai oksiduojasi ir tampa neaktyvus, dėl to žmogaus organizmas beveik nepasisavina metalinio aliuminio
R.Bogušienės teigimu, maisto ruošimas folijoje turi ir pranašumų, ir trūkumų.
R.Bogušienės teigimu, maisto ruošimas folijoje turi ir pranašumų, ir trūkumų.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Sep 9, 2016, 8:20 AM, atnaujinta May 13, 2017, 4:38 PM

Šį straipsnį galite perskaityti čia.

Savo nuomonę šiuo klausimu išdėstė Sveikatos apsaugos ministerijos atstovas Almantas Kranauskas ir maisto technologė Raminta Bogušienė.

Kaip ruošti maistą, kad būtų kuo saugesnis?

Maisto technologės R.Bogušienės teigimu, maisto ruošimas folijoje turi ir pranašumų, ir trūkumų. 

Taip gaminamas patiekalas būna sultingesnis, išlieka malonus skonis ir kvapas. Nereikia naudoti papildomų riebalų, maistas nepridega, neapskrunda, yra apsaugomas nuo tiesioginės ugnies. Dėl to nesusidaro kancerogeninės medžiagos. Be to, folijoje maistas gaminamas trumpiau, nes temperatūra viduje būna daug aukštesnė. 

Tačiau folijoje yra cheminio elemento – aliuminio. Jo gali patekti į maistą. Gaminant rūgštų ar aštrų patiekalą vyksta cheminės reakcijos ir susidaro aliuminio druskos. Šios medžiagos galime gauti ne tik su maistu, pagamintu folijoje, bet ir verdamu ar kepamu aliuminiuose induose, gerdami filtruotą vandenį. 

Visiškai išvengti šio elemento nėra galimybių. Tačiau nėra ir mokslinių įrodymų, kad aliuminio folija būtų tokia žalinga, jog reikėtų ją visiškai pašalinti iš maisto ruošimo proceso. 

Jei maistą gaminame orkaitėje, pirmenybę turėtume teikti konvekciniam režimui, ne vynioti produktus į foliją, bet dėti į stiklinius indus ar ant kepimo popieriumi išklotos skardos. 

Bet jei mėsą, daržoves, vaisius, žuvį planuojate kepti ant atviros ugnies, grilio, aliuminio foliją geriau naudokite – tuomet produktai neapdegs. 

Taip maistas ruošiamas ne kiekvieną dieną, todėl minimalus folijos naudojimas yra naudingas ir neturėtų sukelti sveikatos problemų.

Pasisavina labai nedaug aliuminio

Sveikatos apsaugos ministerijos Visuomenės sveikatos priežiūros departamento Mitybos ir fizinio aktyvumo skyriaus vedėjas A.Kranauskas teigia, kad žmogaus kūne yra iki 35 mg aliuminio.

Apie 50 proc. jo yra plaučiuose, taip pat nemaža dalis susikaupusi skelete. Biologinė šio metalo reikšmė nėra žinoma. Aliuminis labai greitai oksiduojasi ir tampa neaktyvus, dėl to žmogaus organizmas beveik nepasisavina metalinio aliuminio – pasisavinimas neviršija 0,001 proc.

Aliuminio junginiai su organinėmis medžiagomis pasisavinami geriau, tačiau tai, kas patenka į organizmą, greitai pašalinama su šlapimu.

Smegenys yra jautrios aliuminio, kaip ir kitų metalų, poveikiui. Tačiau kraujo ir smegenų barjeras trukdo aliuminiui patekti į smegenis ir apsaugo nuo žalingo jo poveikio. Sveiko žmogaus organizme aliuminis nesikaupia.

Esant aliuminio pertekliui, mažėja hemoglobino lygis kraujyje, didėja kraujo krešumas, sunkėja fosfatų asimiliavimas. Literatūroje buvo keliama hipotezė, kad aliuminio sankaupos smegenyse yra viena iš galimų Alzheimerio ligos priežasčių, tačiau yra ir tai paneigiančių mokslinių tyrimų.

Su maistu per parą gaunama nuo 2,5 iki 13 mg aliuminio. Pagrindiniai šaltiniai – aliuminio turintys maisto priedai, aliuminio įranga žemės ūkyje bei maisto pramonėje, aliuminiai indai, kepimo folija.

Lietuvos gyventojų maiste aliuminio yra labai mažai, nes valgiui ruošti naudojami indai ir priemonės yra pagaminti iš specialaus aliuminio. Tik labai nedideli šio metalo kiekiai patenka į produktus. Didesniame maisto tūryje aliuminis stipriai prasiskiedžia ir jo aptikti beveik neįmanoma.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.