Kaip saugoti žalumynus, kad jie neprarastų naudingųjų savybių

Petražoles, bazilikus, rozmarinus ir kitas prieskonines žoleles naudojame daug kur – jomis skaniname patiekalus, iš jų gaminame padažus, užtepėles ar kvapnųjį aliejų. Tačiau sertifikuota mitybos specialistė Vaida Kurpienė ragina atkreipti dėmesį ne tik į skonines, bet ir organizmui naudingas žalumynų savybes.

Džiovinti žalumynai – taip pat puiki alternatyva šviežiems prieskoniams.<br>123rf nuotr.
Džiovinti žalumynai – taip pat puiki alternatyva šviežiems prieskoniams.<br>123rf nuotr.
Žolelių sviestas.<br>123rf nuotr.
Žolelių sviestas.<br>123rf nuotr.
Bazilikų aliejus.<br>123rf nuotr.
Bazilikų aliejus.<br>123rf nuotr.
V.Kurpienės teigimu, mitybos racione dėl skirtingų skonio bei gydomųjų savybių turėtų figūruoti įvairūs augalai.<br>R.Daškevičiaus nuotr.
V.Kurpienės teigimu, mitybos racione dėl skirtingų skonio bei gydomųjų savybių turėtų figūruoti įvairūs augalai.<br>R.Daškevičiaus nuotr.
Krapai.<br>123rf nuotr.
Krapai.<br>123rf nuotr.
Petražolės.<br>123rf nuotr.
Petražolės.<br>123rf nuotr.
Bazilikai.<br>123rf nuotr.
Bazilikai.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Sep 17, 2016, 5:07 PM, atnaujinta May 12, 2017, 7:14 PM

„Žalumynuose gausu chlorofilo, kuris turi stiprių antioksidacinių savybių, gali padėti išvengti mažakraujystės, sumažinti nesveiko maisto įtaką organizmui. Taip pat chlorofilas mažina blogą burnos kvapą, padeda išgyti žaizdoms, – sakė studijos „Sulieknėk sveikai“ įkūrėja V. Kurpienė. – Įvairios žolelės pasižymi skirtingomis naudingosiomis savybėmis, todėl jų reikėtų vartoti ne tik vasarą, bet visus metus. Net jei ir neturite nuosavo daržo, ant palangės visada atsiras vietos bazilikų ar čiobrelių vazonėliui.“

Anot V.Kurpienės, mitybos racione dėl skirtingų skonio bei gydomųjų savybių turėtų figūruoti įvairūs augalai.

Penki dažniausiai vartojami žalumynai ir jų nauda organizmui

1. Petražolės. Jose gausu mineralų (geležies, cinko, fluoro, kalio, fosforo) bei A, B ir E grupės, C vitaminų. Yra inulino – keturis kartus mažiau kaloringo angliavandenio, didinančio kalcio ir magnio įsisavinimą, skatinančio žarnyno mikrofloros augimą bei padedančio mažinti vėžio riziką.

Petražolės padeda normalizuoti cukraus kiekį kraujyje, todėl rekomenduojama sergantiems diabetu. Šis žalumynas taip pat padeda mažinti aukštą kraujospūdį, gerina regėjimą. Vartojama šlapimo išskyrimui skatinti, nuo prostatos uždegimo bei vidurių pūtimo.

2. Bazilikai. Jų eteriniame aliejuje gausu bakterijas ir virusus naikinančių medžiagų, todėl šis prieskonis vartojamas peršalus, mažinant karščiavimą.

Taip pat bazilikai mažina kraujospūdį, gydo žaizdas, opas, egzemas, dezinfekuoja burnos ertmę, padeda išvengti dantų ėduonies, gelbsti kovojant su depresija ar nemiga. Bazilikais gydomas reumatas, pykinimas, vėmimas, galvos skausmai.

3. Krapai. Pasižymi tokia pačia mineralų ir vitaminų gausa, kaip ir petražolės, tačiau papildomai turi vitamino P, kuris stiprina kraujagyslių bei kapiliarų sieneles ir mažina jų pralaidumą.

Krapai šalina šlakus, skatina šlapimo išskyrimą, padeda normalizuoti kraujospūdį, šalina meteorizmą (dujų susidarymą žarnyne), gerina virškinimą, juose gausu antioksidantų.

Ši žolelė naudojama gydant tulžies akmenligę, hepatitą bei kelių opas.

4. Kalendros. Itin kvapnaus žalumyno eteriniame aliejuje yra net 11 aktyviųjų medžiagų o lapuose ir sėklose – daug mineralų ir vitaminų.

Kalendros gerina širdies veiklą, padeda virškinimui, mažina trigliceridų kiekį kraujyje, cholesterolio lygį, skrandžio rūgštingumą. Kalendros ekstraktas turi atpalaiduojančios, į insuliną panašios medžiagos.

5. Rozmarinai. Rozmarinų ekstraktas padeda apsaugoti DNR nuo žalingo laisvųjų radikalų poveikio, jame gausu antioksidantų bei vitamino E. Pasižymi organizmą išvalančiu poveikiu, gerina apetitą ir virškinimą, stiprina organizmą, gerina kraujotaką mažina reumatinius skausmus.

Rozmarinai naudojami ir kosmetikos pramonėje, nes padeda stabdyti odos senėjimo procesą, lėtina raukšlių atsiradimą.

Kaip išsaugoti gerąsias žolelių savybes?

„Jeigu prieskoninių augalų neauginate vazonėliuose ar nuosavame darže, greičiausiai susiduriate su dažna problema – kaip išsaugoti jų šviežumą, – sako buities technikos gamintojo „Bosch“ rinkodaros vadovė Baltijos šalims Jovita Liutvinaitė. – Nuskinti ir šaldytuve laikomi žalumynai įprastai nuvysta per savaitę, o kai kurie – dar greičiau.

Tačiau kai kurie technologiniai sprendimai leidžia produktų šviežumą išsaugoti iki 3 kartų ilgiau. Specialiame stalčiuje palaikoma žalumynams, vaisiams ir daržovėms optimali 0 °C temperatūra bei drėgmė, kuri nuolat cirkuliuodama pailgina maisto produktų gyvavimo ciklą ir išsaugo apie 30 proc. daugiau vitamino C.“ Tiems, kurie žalumynų teikiama nauda nori mėgautis ir žiemą, V.Kurpienė turi kelis patarimus – šaldyti arba džiovinti.

Užšaldyti mėgstamas prieskonines žoleles, joms neprarandant gerųjų savybių, – paprasta. Susmulkintus ir ant skardos plonu sluoksniu paskleistus žalumynus dėkite į šaldiklį su greito šaldymo funkcija.

Šaldant rekomenduojama pasinaudoti tokiomis sistemomis, kaip „LowFrost“, kuri 25 proc. sumažina šerkšną, atsirandantį ant produktų ir 15 proc. sumažina atitirpinimo laiką.

Pasak V.Kurpienės, džiovinti žalumynai taip pat puiki alternatyva šviežiems prieskoniams. Ant skardos bei kepimo popieriaus patieskite žoleles ir džiovinkite ne aukštesnėje nei 37 °C temperatūroje.

3 idėjos – ką pagaminti iš žalumynų?

Bazilikų ir žaliųjų pipirų sėklų aliejus 

Jums reikės: 200 g ypač tyro alyvuogių aliejaus, 3 v. š. žaliųjų pipirų sėklų, 25 baziliko lapelių.

Žaliųjų pipirų sėklas sumalkite malūnėliu, baziliko lapelius susmulkinkite. Sumaišykite alyvuogių aliejų su bazilikais ir pipirais, gerai išmaišykite mediniu šaukštu ir palikite pastovėti 2 valandas kambario temperatūroje, kad aliejus įsigertų pipirų ir baziliko skonio. Aliejų perkoškite per sietelį ir, supylę į indelius, užsukite bei laikykite šaldytuve. Suvartoti aliejų reikėtų per dvi savaites.

Sumuštinis su žolelių sviestu 

Jums reikės: 35 g pilno grūdo bemielės duonos, 10 g sviesto, 10 g česnako, 2 g druskos, 1 g čiobrelių, 2 g baziliko, 1 g raudonėlio. Kambario temperatūros sviestą sumaišykite su žolelėmis, išspaustu česnaku ir druska, sutrinkite iki vienalytės masės. Sviestą tepkite ant duonos.

Špinatų užtepėlė

Jums reikės: 100 g špinatų, 100 g raugintų agurkų, poros skiltelių česnako, 1 a. š. medaus, 1 a. š. „Dižono“ garstyčių, 1 a. š. balzaminio acto. Visus ingredientus sudėkite į maišyklę ir sutrinkite, kol gausite vienalytę tirštą masę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.