Kulinaras pataria, kaip nuobodžius bulvių valgius paversti ypatingais

Jeigu vyktų nuobodžiausių daržovių rinkimai, juos, tikėtina, be konkurencijos laimėtų bulvės. Šeimininkės jų paprastai griebiasi tada, kai šaldytuve nebelieka jokių kitų produktų.

Įdarytos bulvės.<br>123rf nuotr.
Įdarytos bulvės.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 24, 2016, 11:31 AM, atnaujinta May 12, 2017, 3:48 AM

Tačiau kulinarai neskuba šios daržovės nurašyti. Pasak jų, yra daug bulvių paruošimo būdų bei nemažai pagardų, kuriais paskanintos bulvės nustebins netikėtu skoniu. Kokie jie?

Bulvių patiekalams ruošti ruduo yra tinkamiausias metas, kadangi jau galima naudoti dideles ir maistingas naujo derliaus bulves.

„Kol derlius dar šviežias, su bulvėmis virtuvėje galima nemažai eksperimentuoti. Svarbu nepamiršti, kad geriausios šios daržovės savybės atsiskleidžia priklausomai nuo to, ką mes su jomis darome.

Vieni jas kepa, kiti verda. Vieni mėgsta bulves su lupenomis, kiti – skustas. Vieni jas kepa įsukę į foliją, kiti – įdarytas. Visi šie paruošimo būdai atskleis vis kitokį bulvių poskonį“, – tvirtino Algis Kairys, „Daumantų“ kulinaras ir pagardų gamintojas.

Nors lietuviai pripratę bulves virti vandenyje, o tada patiekti su kefyru, kulinaras siūlo pabandyti šią daržovę išvirti garuose. Taip bulvė nepraras maistinių medžiagų ir vitaminų, nebus permirkusi, šlapia.

Kaip alternatyvą paprastai iškeptoms bulvėms A.Kairys rekomendavo orkaitėje keptas bulves su specialiu įdaru. Jį galima paruošti iš faršo ir sviesto, įmaišant žalumynų – krapų, petražolių, paprikų, svogūnų arba česnakų.

„Nuo seno lietuviai, pavyzdžiui, žemaičiai, ruošdavo įdarytas bulves, vadinamąjį kąsnį. Pragręždavo specialiu įrankiu išvirtą bulvę ir pripildydavo ją varškės ir česnakų įdaro.

Vietoj varškės galima rinktis mėsą – kiaulieną arba jautieną. Jeigu neturite ar nenorite mėsos, keptoje bulvėje padarykite įpjovą ir įdėkite vadinamojo žaliojo sviesto gabalėlį su žalumynais. Jis ištirps, bulvė taps sultinga ir aromatinga“, – patarė skonio meistras.

Rudenį, kai miškuose galima rasti įvairiausių grybų, jais įdarytos bulvės taps dar vienu netikėtu patiekalu ant šeimos stalo. Pagardų kūrėjas patarė rinktis voveraites arba baravykus.

Jei norisi greito užkandžio, iš bulvių galima pasidaryti naminių traškučių. Tam reikės plonai supjaustyti bulves ir atsargiai suberti į įkaitintą aliejų. Patariama naudoti tokį aliejų, kuris užkaista aukštesnėje temperatūroje. Pavyzdžiui, rapsų.

„Prie bulvių traškučių labai tiks padažai arba tirštos užtepėlės. Jei mėgstate aštriau, rinkitės tradicinį pomidorų padažą, prieš tai paskaninę jį šviežiai spaustų spanguolių sultimis.

O jei mėgstate švelnesnį, pikantiškesnį skonį, siūlau išbandyti majonezo padažus su česnakais“, – rekomendavo A.Kairys.

Pasak kulinaro, skandinavai ypač mėgsta virtų šaltų bulvių salotas – jos pardavinėjamos net parduotuvėse.

Geriausiai bulvių skonis, pasak jo, atsiskleidžia, kai jos valgomos šiltos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.