Kelios mėsininko paslaptys, kad mėsos patiekalas būtų tobulas

Lietuvos gyventojai darosi išrankesni mėsai ir trokšta jos įvairovės, todėl šalia tradicinių patiekalų iš paukštienos ar kiaulienos ant stalo vis dažniau atsiranda jautiena bei veršiena.

Veršienos kumpis su žolelėmis.<br>123rf nuotr.
Veršienos kumpis su žolelėmis.<br>123rf nuotr.
Jautienos didkepsnis.<br>123rf nuotr.
Jautienos didkepsnis.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2016-10-25 10:23, atnaujinta 2017-05-10 06:11

Tačiau norint skanaus patiekalo, nepriklausomai nuo mėsos rūšies ir šviežumo, svarbu nepersistengti ir paruošti ją tinkamai.

Kaip pasakoja prekybos tinklo IKI mėsos ekspertas Stephane'as Jeanas-Lucas Ricardas, gaminant mėsą svarbu žinoti tik keletą pagrindinių taisyklių, kurios gaminamą patiekalą pavers tikru kulinariniu šedevru.

Šiandien siūlome pasigaminti sultingą jautienos didkepsnį, minkštą jautienos nugarinę su kaulu bei veršienos kumpį, pagardintą įvairiomis žolelėmis.

Minkšta ir sultinga jautienos mėsa

Jautiena, lyginant su kitomis mėsos rūšimis, yra liesa, tačiau labai maistinga mėsa. Joje gausu geležies ir baltymų.

Kiekviena jautienos dalis išsiskiria skirtingu skoniu ir tekstūra, o tai leidžia paruošti daugybę skirtingų skonių patiekalų. S.J.L.Ricardas pasakoja, kad ruošiant jautieną svarbiausia yra paprastumas.

„Jautienos didkepsnis, populiariai vadinamas steiku – bene populiariausia jautienos dalis, kurią pagaminti itin paprasta. Dažniausiai gamindamas šią jautienos dalį vadovaujuosi 5 produktų taisykle – druska, pipirai, medus, sojos padažas ir česnakas.

Česnaką smulkiai supjaustykite, sumaišykite su sojos padažu ir medumi, jautieną įtrinkite druska, pipirais ir marinuokite pasiruoštame padaže apie pusvalandį.

Didžiausia klaida, kurią daro daugelis, ruošiančių jautieną – ilgas kepimas aukštoje temperatūroje, kuris ir paverčia mėsą kieta ir tąsia. Norėdami išsikepti minkštą ir sultingą jautienos didkepsnį, įkaitinkite orkaitę iki 180 C temperatūros ir kepkite atsižvelgdami į mėsos dydį: vienas kilogramas jautienos – 20 minučių“, – patarė IKI vyr. mėsininkas.

Jautiena ypač dera su įvairiomis prieskoninėmis žolelėmis: baziliku, rozmarinu, raudonėliu, šalaviju, kuminu bei garstyčių sėklomis. Pasak eksperto, svarbu nebijoti eksperimentuoti ir atrasti būtent jums patinkančių skonių.

„Ruošiant jautienos nugarinę su kaulu, visuomet naudoju tik alyvuogių aliejų, druską, pipirus ir savo mėgstamų žolelių mišinį. Priešingai nei gaminant jautienos didkepsnį, nugarinės nereikia marinuoti, tiesiog įtrinkite minėtais ingredientais ir kepkite 180 C temperatūros orkaitėje.

Patarčiau nugarinę pirmiausia kepti uždengus folija, tik po to, kai jau mėsa bus beveik iškepusi – atidenkite ir dar truputį pakepkite“, – sako vyr. mėsininkas.

Veršienos kumpis su žolelėmis

Veršiena itin vertinama mėsa, nes yra liesa bei nekaloringa, joje gausu įvairių organizmui naudingų medžiagų. Kaip ir ruošiant jautieną, svarbu atkreipti dėmesį į tai, kad šią mėsą reikia kepti palengva, ne aukštoje temperatūroje. Tik tuomet atsiskleis tikrasis veršienos skonis.

„Gaminant veršienos kumpį ir vėl patarčiau rinktis kuo paprastesnius ingredientus: alyvuogių aliejų, smulkiai pjaustytą česnaką, druską, pipirus bei kelias žoleles – raudonėlį, peletrūną, mairūną bei mėtas.

Įtrinkite mėsą šiais prieskoniais ir įdėkite į kepimo maišelį. Taip veršienos kumpis iškeps be papildomų riebalų, todėl bus sultingesnis ir minkštesnis.

Kepkite 200 C temperatūros orkaitėje, atsižvelgdami į mėsos dydį – 1 kg veršienos turėtų kepti apie 45 minutes“, – patarė S.J.L.Ricardas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.