Didžiausios klaidos, kurias darote kaskart, kai plaunate indus

Kad ir kokie tvarkingi esate, tačiau, kaip atskleidė „National Science Foundation“ duomenys, virtuvė dažniausiai būna purvinesnė už vonią.

Ne visi žmonės žino, kaip teisingai plauti indus.<br>123rf nuotr.
Ne visi žmonės žino, kaip teisingai plauti indus.<br>123rf nuotr.
Ant indams plauti naudojamų kempinėlių gali veistis daug bakterijų.<br>123rf nuotr.
Ant indams plauti naudojamų kempinėlių gali veistis daug bakterijų.<br>123rf nuotr.
Nenaudokite per daug indų ploviklio.<br>123rf nuotr.
Nenaudokite per daug indų ploviklio.<br>123rf nuotr.
Nebūtina kiekvieno indo skalauti po tekančiu vandeniu.<br>123rf nuotr.
Nebūtina kiekvieno indo skalauti po tekančiu vandeniu.<br>123rf nuotr.
Virtuvės kriauklė privalo visada būti švari.<br>123rf nuotr.
Virtuvės kriauklė privalo visada būti švari.<br>123rf nuotr.
Svarbu neperpildyti indaplovės.<br>123rf nuotr.
Svarbu neperpildyti indaplovės.<br>123rf nuotr.
Nenaudokite to paties rankšluosčio ir indams, ir rankoms šluostyti.<br>123rf nuotr.
Nenaudokite to paties rankšluosčio ir indams, ir rankoms šluostyti.<br>123rf nuotr.
Svarbu teisingai plauti indus.<br>123rf nuotr.
Svarbu teisingai plauti indus.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

Jan 7, 2017, 7:25 AM, atnaujinta Apr 12, 2017, 2:59 PM

Kempinė, kurioje gali knibždėti mikrobų, yra tik dalis problemos.

Štai 8 dažniausiai pasitaikančios klaidos, kurias darote plaudami indus ir dėl kurių labiausiai plinta mikrobai, gadinami indai ir be reikalo atsiranda gausybė atliekų.

1. Naudojate per daug indų ploviklio.

Jeigu plaunant indus jūsų kriauklė atrodo kaip prabangi putojanti vonia, jūs greičiausiai persistengėte, naudodami indų ploviklį.

Plaunant indus indaplovėje taip pat nereikėtų padauginti ploviklio.

Kaip nepadauginti ploviklio? Interneto puslapyje „Prevention“ siūloma pradėti indus plauti, naudojant mažiausią įmanomą indų ploviklio kiekį, po truputį jį didinant, kol indai taps švarūs.

Jeigu naudosite per daug ploviklio, ant indų liks jo pėdsakų, o tai maistui gali suteikti nemalonų skonį.

Indų ploviklio rūšis taip pat svarbi. Venkite ploviklio su balikliu, triklozanu ar kitais antiseptikais, nes dėl to gali išsivystyti chemikalams atsparios bakterijos.

Indams sterilizuoti pakaks paprasčiausio ploviklio ir vandens, ypač jei juos plausite indaplovėje. Stenkitės išvengti ir boro muilo, kuris gali pakenkti hormonams, taip pat 1,4-Dioksano tirpalo, kuris yra kancerogenas.

2. Eikvojate vandenį.

Plaunant indus rankomis ir indaplove suvartojamas labai skirtingas kiekis vandens.

Energijos žvaigždute pažymėtos indaplovės vienam plovimui naudoja tik 11 litrų vandens, o plaunant tokį patį kiekį indų rankomis išnaudojama 100 litrų vandens.

Jeigu indaplovė greitai užsipildo nešvariais indais, praleiskite skalavimo funkciją, o verčiau nušveiskite nuo lėkščių maisto likučius šepečiu.

Jeigu indaplovė užsipildo per kelias dienas, skalavimo funkcijos neišvengsite. Indams skalauti galite dar kartą panaudoti vandenį, kuriame virėte, pavyzdžiui, makaronus.

Visgi ne visus indus galima plauti indaplovėje. Be to, ne visi ją turi.

Kad sutaupytumėte vandenį plaudami indus rankomis, turėkite virtuvėje vandenį taupyti padedantį maišytuvą.

Kol šveičiate indus, vandenį užsukite, o užuot skalavę kiekvieną po tekančiu vandeniu, galite indus praskalauti užkimštoje kriauklėje ar dubenyje.

3. Plaunate indus kempine.

Didelė tikimybė, kad šalia jūsų kriauklės yra bakterijų bomba. Kempinėse gali būti daugybė salomenių ar E. coli bakterijų, jeigu jos naudojamos prie indų prilipusio maisto likučiams šalinti.

Neplaukite indų ryškiaspalvėmis plastikinėmis kempinėlėmis. Verčiau naudokite natūralaus pluošto indų šluostes. Jos taip pat gali kaupti bakterijas, tačiau tokias šluostes lengviau gerai išplauti ir dezinfekuoti. Taigi jos yra tinkamesnė alternatyva.

Panaudotas šluostes gerai išplaukite ir išdžiovinkite. Taip pat kasdien panaudotas šluostes keiskite švariomis. Indų šluostes galima skalbti ir džiovinti kartu su kitais skalbiniais.

4. Jūs plaunate indus nešvarioje kriauklėje ar indaplovėje.

Ar plautumėte indus klozete? Jeigu nešveičiate virtuvinės kriauklės, greičiausiai elgiatės net blogiau.

Jungtinės Karalystės Nacionalinės sveikatos tarnybos duomenimis, virtuvės kriauklėje paprastai yra 100 tūkstančių kartų daugiau bakterijų nei vonioje ar tualete. Kriauklę geriausia šveisti actu ir valgomąja soda arba actu ir druska.

Jūsų indaplovė gali būti ne mažiau murzina, nei kriauklė. Karštis ir drėgmė yra puiki terpė bakterijoms ir pelėsiui.

Jeigu iš indaplovės sklinda nemalonus kvapas, greičiausiai reikia ją išvalyti. Tai galima padaryti įjungus tuščią indaplovę ir įdėjus šaukštelį sodos su actu.

Beje, nepamirškite reguliariai išvalyti ir kriauklės sifono sietelį.

5. Netinkamai plaunate indus.

Pradedant netinkamų indų plovimo indaplovėje, baigiant blogai pasirinktų ploviklių naudojimu puodams ir keptuvėms – svarbu ne tik ką, bet ir kaip plaunate.

Pavyzdžiui, ketaus indus reikėtų plauti ne plovikliu, bet naudojant šveitimui skirtą šepetį ir karštą vandenį. Be to, nepamirškite visiškai ant viryklės išdžiovintos ketaus keptuvės, kol ji karšta, ištepti aukštai temperatūrai tinkančiu aliejumi.

Indaplovėje negalima plauti ir medinių virtuvės rakandų. Indaplovėje įkaista vanduo, todėl mediniai rakandai išbrinksta arba įtrūksta. Taigi juos reikia plauti rankomis.

Peilių, išskyrus skirtus sviestui ir kitokius bukus su kietomis rankenomis, indaplovėje plauti negalima. Tik plaunant rankomis nenukenčia jų ašmenys ir kotai.

Nors ir galimybė sumesti nešvarius puodus bei keptuves į indaplovę vilioja, to daryti nereiktų, nes plovimo priemonės ir karštis gali sugadinti jų paviršių. Nepridegančios keptuvės ir variniai indai turi būti plaunami rankomis.

6. Neteisingai užpildote indaplovę.

Jeigu kada ginčijotės dėl to, kaip užpildyti indaplovę, tai žinote, kad tiesą išsiaiškinti sudėtinga. Iš tiesų yra teisingas ir klaidingas būdai, kaip tai padaryti.

Perpildytoje indaplovėje išplauti indai bus nepakankamai švarūs arba ant jų liks ploviklio pėdsakų. Tarp indų turi likti tarpai vandeniui pratekėti.

Dubenis reikia sudėti ant viršutinės indaplovės lentynos. Jų įdubimai turi būti atsukti vandens purškimo kryptimi. Jeigu dubens ar lėkštės apačios nematote iš apačios, vadinasi nepakanka vietos, kad jie būtų tinkamai išplauti.

Indaplovės vartotojo instrukcijoje paprastai būna diagrama, kaip teisingiausiai ją užpildyti indais. Pasitikėkite aprašymu. Gamintojai indaplovę sukonstravo tam tikru būdu, todėl verta pasitikėti jų instrukcijomis.

7. Nepakankamas dezinfekavimas.

Norėdami užkirsti kelią pavojingų bakterijų plitimui turite gerai išvalyti virtuvę. Plaunant indus naudokite karštą vandenį, todėl indus plauti reikėtų apsimovus gumines pirštines.

Prieš pradėdami plauti indus, leiskite vandeniui nutekėti, kad jis taptų pakankamai karštas. Šį vandenį galėsite panaudoti indams praskalauti arba augalams palaistyti.

Viską, kas lietėsi su šviežia mėsa, plaukite paskutinėje eilėje, kad pavojingos bakterijos nepersineštų ant kitų indų.

Nenaudokite nešvaraus rankšluosčio indams šluostyti. Jeigu rankšluosčiu nusivalėte rankas, indams sausinti jis nebetinka. Naudokite švarų rankšluostį arba indus džiovinkite džiovyklėje.

Verčiau nedžiovinkite indų, leisdami skysčiui nuvarvėti, ant specialaus kilimėlio. Ant tokių kilimėlių gali įsiveisti bakterijų ir pelėsių.

Peilių ar pjaustymo lentelių tiesiog nuvalyti nepakanka.

Jungtinės Karalystės Nacionalinės sveikatos tarnybos duomenimis, ant pjaustymo lentelės gali būti 200 proc. daugiau bakterijų nei ant klozeto dangčio. Ši organizacija rekomenduoja lenteles plauti šiltu muiluotu vandeniu.

Medines lenteles geriau nušveisti citrina ir druska. Išplautas lenteles reikia džiovinti sausoje vietoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.