Klaidos, kurias darote rinkdamiesi ir vartodami alyvuogių aliejų

Ypač tyras alyvuogių aliejus yra vienas iš septynių maisto pasaulio stebuklų, dovanojantis ne tik puikų kvapą, bet ir širdžiai naudingus riebalus bei antioksidantus. Tai vienas svarbiausių ingredientų virtuvėje, tačiau nemažai šeimininkių apie jį žino per mažai.

Vartotojai klysta, manydami, kad alyvuogių aliejaus kokybę atspindi jo spalva.<br>123rf nuotr.
Vartotojai klysta, manydami, kad alyvuogių aliejaus kokybę atspindi jo spalva.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 26, 2017, 8:47 AM, atnaujinta Apr 9, 2017, 1:21 AM

Kokios dažniausios klaidos, dėl kurių negauname iš alyvuogių tokios naudos, kokios norėtume?

1. Perkate alyvuogių aliejų, supilstytą į skardines, plastikinius arba permatomo stiklo butelius.

Du didžiausi ypač tyro alyvuogių aliejaus priešai – deguonis ir saulė. Tad jeigu jūsų aliejus yra plastiko arba permatomame inde, jis yra veikiamas arba deguonies, arba saulės šviesos.

„Dėl to alyvuogių aliejus apkarsta, tampa gaižus“, – womenshealthmag.com sakė alyvuogių aliejaus žinovė Laureen Winstead. Alyvuogių aliejus savo kokybę geriausiai išsaugo tamsiai žalios arba tamsiai rudos spalvos buteliuose.

2. Aliejų laikote pernelyg šiltoje vietoje.

Jei alyvuogių aliejų veikia karštis, sklindantis nuo viryklės, ima irti polifenoliai – tai antioksidantai, dėl kurių šis aliejus taip garbinamas ir vertinamas. Laikykite aliejųvėsioje vietoje, ne ant saulėtos palangės ir ne šalia viryklės.

3. Aliejų vertinate pagal spalvą.

„Vartotojai klysta, manydami, kad alyvuogių aliejaus kokybę atspindi jo spalva, – pasakojo L.Winstead. – Spalva nusako vienintelį dalyką – kada buvo nuimtas alyvuogių derlius ir kada jos buvo išspaustos“.

Kokybiškas aliejus gali būti nuo gyvos žalios iki švelniai geltonos spalvos.

4. Kepate aukštoje temperatūroje.

Aukštoje temperatūroje žūsta antioksidantai, keičiasi aliejaus kvapas, jis praranda gerąsias savybes. Norint jas išsaugoti nereikėtų įkaitinti alyvuogių aliejaus daugiau nei iki 180 laipsnių.

Švelnaus skonio aliejaus iš viso nereikėtų pilti į keptuvę. Geriau juo apšlakstyti jau paruoštus patiekalus.

5. Prisiperkate alyvuogių aliejaus visiems metams.

Parduotuvėje užtikote aliejaus išpardavimą ir suskubote jo prisipirkti kuo daugiau? Niekada taip nesielkite. Alyvuogių aliejus savo savybes išsaugo maždaug 24 mėnesius, o po to praranda ir kvapą, ir naudingąsias savybes.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.