Kulinaras atskleidė keletą triukų, kaip patobulinti barščių skonį

Nors barščių sriubos pagrindą sudaro burokėliai, tačiau, kaip byloja lietuvių priežodis, „barščiai vienu vardu, bet ne visi gardu“. Šios sriubos skonis priklauso ne tik nuo šeimininko, kuris sukasi virtuvėje, bet ir nuo ingredientų bei prieskonių, kurie yra naudojami.

Barščiai – daugelio mėgstama sriuba.<br>123rf nuotr.
Barščiai – daugelio mėgstama sriuba.<br>123rf nuotr.
Barščiai – daugelio mėgstama sriuba.<br>123rf nuotr.
Barščiai – daugelio mėgstama sriuba.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Mar 13, 2017, 12:55 PM, atnaujinta Apr 8, 2017, 2:12 AM

Pati populiariausia  sriuba

Kaip pasigaminti tobulus barščius? Ne, praleisti visos dienos prie puodų nereikės. Barščiai yra viena iš greičiausiai pagaminamų sriubų, bet, kulinarų teigimu, ne prasčiausia.

Burokėliuose gausu vitaminų B, C ir kalcio, o šilta ir tiršta sriuba iš šios daržovės gerai nuteikia gomurį ir skrandį. Ypač pavasarį, kai dar nėra pačių užaugintų šviežių daržovių.

„Jei reikėtų rinkti populiariausią sriubą Lietuvoje, po šaltibarščių, kurie karaliauja vasarą, be konkurencijos laimėtų barščiai.

Kiekviena šalis turi savitas barščių virimo tradicijas ir populiarių receptų. Vienaip šią sriubą ruoš Ukrainoje, kitaip –Lenkijoje ar Vengrijoje. Visos šalys turi slaptą prieskonį ar virimo paslapčių, kurių stengiasi neatskleisti“, – sako Algis Kairys, „Daumantųkulinaras ir pagardų gamintojas.

Pagardinti rūkytu kumpiu ar spirgučiais

Manantys, kad barščius sudaro tik burokėliai, nėra teisūs. Pasak A.Kairio, barščiams pagaminti galima naudoti ne tik virtus ar marinuotus burokėlius, bet ir raugintus kopūstus, kitas daržoves, pagardinti faršo, rūkyto kumpio gabaliukais arba smulkiai pjaustytais spirgučiais.

Dar pikantiškesnį skonį barščiai įgaus įdėjus džiovintų grybų.

Kartais barščiai verdami su bulvėmis, o kartais karštos virtos bulvės su lupenomis ar be jų patiekiamos atskirai prie sriubos.

Keletas kulinarinių triukų

Tiesa, kad barščiai būtų ne tik skanūs, bet ir gražios spalvos, pagardų gamintojas siūlo išbandyti kelis kulinarinius triukus.

Pavyzdžiui, baigdami virti sriubą, įdėkite kelis šaukštus pomidorų padažo be krakmolo ir konservantų.

O norėdami išsaugoti sriubos spalvą, šliūkštelkite vos vieną šaukštą acto. Jis pabrėš išskirtinį – švelniai saldų ir gaivų – burokėlių skonį.

Gardaus poskonio barščiams suteiks ir kelios stambesnės česnako skiltelės, kurias prieš tai A.Kairys pataria lengvai apskrudinti šaltai spaustame alyvuogių aliejuje.

Receptas tinginiams ir skubantiems 

Tiems, kas tingi pjaustyti burokėlius, o paskui dar svarstyti, kiek druskos ir pipirų dėti į sriubą, pagardų gamintojas siūlo pasinaudoti greitai paruošiama konservuota barščių su raugintais kopūstais sriuba, kuri gaminama iš burokėlių su bulvėmis, morkų, raugintų kopūstų ir prieskoninių žolelių.

„Viskas labai paprasta – į puodą įpilkite pusę litro vandens, sudėkite konservuotos sriubos turinį ir gerai išmaišykite. Tada pastatykite puodą ant ugnies ir sumažinę ugnį virkite 3 minutes.

Kelios akimirkos, ir ant stalo turėsite keturias garuojančias lėkštes visai šeimai“, – sako A.Kairys.

UAB „Lrytas“,
Gedimino 12A, LT-01103, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus webmaster@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2023 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.