Kiaušiniai-drebučiai: neįtikėtinai paprasta, o vaizdas – puikus

Per Velykas dažnai skanaujame šaltieną. Visiems nuo vaikystės puikiai pažįstamas patiekalas, dailiai patiektas, gali tapti tikra stalo puošmena.

Kiaušiniai iš mėsos drebučių.<br>123rf nuotr.
Kiaušiniai iš mėsos drebučių.<br>123rf nuotr.
Kiaušiniai iš mėsos drebučių.<br>123rf nuotr.
Kiaušiniai iš mėsos drebučių.<br>123rf nuotr.
Bukajame kiaušinio gale padarykite ertmes, per kurias supilsite drebučių masę.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Bukajame kiaušinio gale padarykite ertmes, per kurias supilsite drebučių masę.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Mar 28, 2017, 3:29 PM, atnaujinta Mar 27, 2019, 7:24 PM

Gražiame inde ir su išmone patiekti drebučiai iš mėsos, daržovių, žuvies ar žolelių gali atrodyti lyg tortas.

Išbandykite ir dar vieną šaltienos arba bet kokios mėsos drebučiuose patiekimo būdą: suteikite jai Velykų simbolio – kiaušinių – formą.

Pagaminti tikrai paprasta. Jeigu susižavėjote, jau šiandien pradėkite kaupti kiaušinių lukštus.

Taigi, kaip juos paruošti?

Kai ruošite bet kokį patiekalą su kiaušiniais, padarykite maždaug 1-1,5 cm skersmens skyle storajame, bukajame kiaušinio gale.

Pirmiausia peilio galiuku atsargiai įpjaukite lukštą, o po to nulupkite dalį jo. 

Nesibaiminkite, kad kiaušinis gali išsilieti – bukajame jo gale būna tuščia ertmė, o kiaušinį laikant smailiuoju galu žemyn, galite būti visiškai ramūs, kad kiaušinis neišbėgs.

Kai padarysite norimo dydžio skylę lukšte, iškratykite turinį ir naudokite, kur planavote.

Kiaušinio lukštus gerai išplaukite ir išdžiovinkite. 

Paruoštą šaltieną ar drebučius, kol masė dar skysta, supilkite į kiaušinių lukštus, statykite į kiaušinių dėklą smailuoju galu žemyn ir atšaldykite. Svarbu atminti viena: mėsos, žuvies, daržovių gabaliukai turi būti pakankamai smulkūs, kad tilptų per ertmę, kurią pasidarėte.

Prieš tiekiant į stalą trumpam pakiškite po šilto vandens srove, nulupkite ir statykite į lėkštę.

Taip paruošti tinka bet kokią šaltieną ar drebučius – su kiauliena, vištiena, daržovėmis, krabais. O jeigu norite – gaminkite saldžius želės kiaušinius – sluoksniuotus, su uogomis ar kaip tik patinka. 

Pateikiame mėsos drebučių receptą

1 litrui drebučių reikia 1 kg mėsos su kaulais – kiaulienos, veršienos, vištienos,

morkos,

svogūno,

petražolės šaknies,

pusės saliero gumbelio,

lauro lapelio,

5 kvepiančiųjų pipirų,

druskos,

1-2 baltymų (sultiniui nuskaidrinti),

4-5 šaukštelių želatinos.

Iš mėsos ir kaulų, pridėjus prieskoninių daržovių ir prieskonių, išvirti sultinį. Išvirtą nukošti, palaikyti, kol šiek tiek atvės ir nusistos nuosėdos, nuo jų nupilti. Nugraibyti riebalus.

Jeigu sultinys neskaidrus, nuskaidrinti galima baltymu: jį išplakti, atskiesti stikline atvėsinto sultinio, supilti atgal į sultinį ir lėtai pavirinti.

Nukelti nuo ugnies, palaukti 10 minučių, kol nusistovės, ir perkošti.

Želatiną išbrinkinti užpylus šaltu vandeniu, sudėti į sultinį ir maišant pakaitinti, kol želatina ištirps.

Mėsą supjaustyti nedideliais gabaliukais, sudėti atgal į sultinį, dėti pjaustytų morkų, žaliųjų konservuotų žirnelių.

Išpilstyti į kiaušinių lukštus ar, jei norite – į indus, ir ataušinti.

UAB „Lrytas“,
Gedimino 12A, LT-01103, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus webmaster@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2022 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.