Tinginių margučiai: neatspėsite, kas juos taip išdailino

Paprasta, greita, natūralu ir beveik nereikia teptis rankų. Taip nutarė palangiškių pora, išbandžiusi neįprastą kiaušinių marginimo būdą.

Neįprastu būdu išmarginti velykaičiai.<br>lrytas.lt nuotr.
Neįprastu būdu išmarginti velykaičiai.<br>lrytas.lt nuotr.
Ant skruzdėlyno padėjus kiaušinius, ant jų iškart ėmė ropštis skruzdės.<br>lrytas.lt nuotr.
Ant skruzdėlyno padėjus kiaušinius, ant jų iškart ėmė ropštis skruzdės.<br>lrytas.lt nuotr.
Velykaičiai, kuriuos išmargino skruzdėlės.<br>lrytas.lt nuotr.
Velykaičiai, kuriuos išmargino skruzdėlės.<br>lrytas.lt nuotr.
Velykaičiai, kuriuos išmargino skruzdėlės.<br>lrytas.lt nuotr.
Velykaičiai, kuriuos išmargino skruzdėlės.<br>lrytas.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2017-04-15 08:57, atnaujinta 2017-04-21 14:56

„Juokaujame, kad tai tinginių margučiai, tačiau įdėti šiek tiek darbo teko ir patiems“, – pasakojo kurorte gyvenanti Ilona.

Pamatę šiuos margučius, daugelis mano, kad jie nudažyti svogūnų lukštais ir dažais, bet iš tiesų juos išmargino tikros miško darbininkės – skruzdėlės.

Bet apie viską – nuo pradžių.

„Apie šį metodą išgirdau atsitiktinai – pasakojimas apie kiaušinių marginimą skruzdėlyne sklido iš lūpų į lūpas. Natūralu, kad daugiau informacijos ėmiau ieškoti internete.

Internetas mirgėte mirga patarimais, kaip išmarginti kiaušinius natūraliais dažais. Tačiau informacijos apie margučių dažymą skruzdėlyne beveik neužtikau.

Išskyrus trumpą komikės Violetos Mačiulienės pasakojimą, kad tamsiai nudažytus kiaušinius ji per naktį palieka skruzdėlyne, padeda duonos skruzdėms privilioti, o ryte susirenka išmargintus įvairiais raštais“, – pasakojo palangiškė.

Ji nutarė pati išbandyti šį metodą, tuo labiau, kad gyvena prie pat miško.

Norėdama nudažyti kiaušinius pagrindine spalva, ji pasirinko natūralų dažymo būdą – kiaušinius dažė mėlynojo kopūsto mirkale. Kopūstą supjaustė, pavirino daugiau nei pusvalandį, nukošė skystį, įpylė porą šaukštų acto, druskos.

Į mirkalą dėjo išvirtus kiaušinius ir paliko per naktį.

Ryte kiaušiniai buvo nusidažę švelnia mėlyna spalva.

„Nusausinome kiaušinius, paėmėme duonos ir nuėjome prie skruzdėlyno. Ant jo sudėjome kiaušinius, pabėrėme duonos. Skruzdės kaipmat užsiropštė ant kiaušinių, tačiau tik viena kita paliko savo pėdsaką ant kiaušinių.

Sureagavusi su natūraliu dažu skruzdžių rūgštis paliko ryškiai raudoną spalvą“, – pasakojo Ilona.

Kiaušinius skruzdėlyne palangiškių pora paliko pusdieniui. Tačiau vakarop sugrįžę į mišką ir pamatę rezultatą, nusiminė: kiaušiniai nebuvo labai pasikeitę.

„Tuomet vyras lazdele švelniai stuktelėjo per kiaušinį, ir skruzdės, pajutusios pavojų, ėmė leisti savo nuodus – ant kiaušinių lukštų vis daugėjo ryškių rožinių dryžių. Užteko gal dešimties minučių, kai skruzdėlės buvo pakankami nudažiusios kiaušinius. Nutarėme, kad užteks joms dirbti“, – patirtimi dalijosi palangiškė.

Tiesa, parsinešusi kiaušinius namo pora kiek nusivylė – ryškiai rožinė spalva virto švelnia rožine. „Tačiau margučiai vis viena margi ir įdomūs“, – pasidžiaugė Ilona.

Ji sako nežinanti, kaip skruzdėlės nudažytų kitos spalvos margučius. „Tad raginame išbandyti ir pasidalinti patirtimi“, – tvirtų ir margų velykaičių visiems palinkėjo palangiškiai.

Palangiškiai įspėja: nereikia ardyti skruzdėlyno – užtenka padėti kiaušinius ant jo viršaus, ir skruzdės ima lipti ant jų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.