Paaiškino, kuo valgomoji soda skiriasi nuo kepimo miltelių

Kepimo milteliai ir valgomoji soda neretai yra supainiojami dėl savo panašios išvaizdos. Be to, gaminant jie neretai gali pakeisti vienas kitą, tačiau labai svarbu žinoti, ką kuri medžiaga gali. Nors jos abi suteikia kepiniams purumo, cheminė jų sudėtis skiriasi, rašė justhealthylifestyle.com.

Tapo aišku, kuo skiriasi valgomoji soda nuo kepimo miltelių.<br>123rf.com
Tapo aišku, kuo skiriasi valgomoji soda nuo kepimo miltelių.<br>123rf.com
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 19, 2017, 1:50 PM, atnaujinta May 15, 2018, 3:50 PM

Valgomoji soda

Valgomoji soda dar yra žinoma kaip natrio bikarbonatas, kuris reaguoja su rūgštimi, o tai pagamina anglies dioksidą. Taigi, jeigu receptas reikalauja valgomosios sodos, vienas iš jo ingredientų turėtų būti rūgštus. Tai gali būti citrinų sultys, jogurtas, grietinė, rūgpienis ar rudasis cukrus. Taip soda sureaguoja su kita sudedamąja dalimi ir suteikia norimą pakėlimo efektą.

Valgomoji soda yra gerokai stipresnė už kepimo miltelius. Visgi naudojant daugiau šio produkto nereiškia geresnio rezultato. Be to, panaudojus per daug sodos ir recepte jos „nenugesinus“ rūgštimi, patiekalas turės nemalonų metalo skonį.

Norėdami to išvengti, galite pasikliauti paprasta taisykle: vienam puodeliui miltų reikia maždaug ketvirtadalio arbatinio šaukštelio sodos.

Kepimo milteliai

Kepimo milteliai yra valgomosios sodos ir tam tikrų rūgščių, pavyzdžiui, kukurūzų krakmolo mišinys. Ruošiant patiekalą, kepimo milteliai sureaguoja du kartus. Vieną sykį sušlapę, o kitą pašildyti.

Kad žinotumėte, kiek tiksliai kepimo miltelių naudoti, pakanka pasinaudoti šia taisykle – vienam puodeliui miltų naudokite vieną arbatinį šaukštelį kepimo miltelių.

Nepamirškite, kad tiek valgomoji soda, tiek kepimo milteliai turi galiojimo terminą. Kad patikrintumėte, ar šie ingredientai vis dar tinkami vartoti, tereikia atlikti paprastą bandymą: pusę arbatinio šaukštelio sumaišykite su trimis a. š. šilto vandens. Jeigu pastebėjote bent kokią nors reakciją, reiškia, kepimo miltelius galite naudoti.

Kad patikrintumėte valgomąją sodą, pusę a. š. sodos sumaišykite su trimis šaukštais acto. Jeigu pastebėsite burbuliavimą, soda yra tinkama vartoti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.