Klaidos, kurias darote valydami virtuvę: tai gali sugadinti maisto skonį

Dauguma mūsų virtuvėje praleidžiame marias laiko. Bet ar žinote, kad visos jūsų pastangos pagaminti tobulą patiekalą gali nueiti perniek dėl paprasčiausių virtuvės valymo klaidų? Sunku patikėti, bet jos išties gali sugadinti maisto skonį.

 Nenuskalaujate indų plovimo skysčio.<br> 123rf.com nuotr.
 Nenuskalaujate indų plovimo skysčio.<br> 123rf.com nuotr.
 Neteisingai kraunate indus į indaplovę.<br> 123rf.com nuotr.
 Neteisingai kraunate indus į indaplovę.<br> 123rf.com nuotr.
 Dedate dar šiltą maistą į plastikinius indelius.<br> 123rf.com nuotr.
 Dedate dar šiltą maistą į plastikinius indelius.<br> 123rf.com nuotr.
 Nepakankamai dažnai valote orkaitę.<br> 123rf.com nuotr.
 Nepakankamai dažnai valote orkaitę.<br> 123rf.com nuotr.
 Nenuvalote rankenėlių, kai gamindami jas liečiate.<br> 123rf.com nuotr.
 Nenuvalote rankenėlių, kai gamindami jas liečiate.<br> 123rf.com nuotr.
 Nevalote kavos malūnėlio.<br> 123rf.com nuotr.
 Nevalote kavos malūnėlio.<br> 123rf.com nuotr.
 Nepakankamai nušveičiate pjaustymo lenteles.<br> 123rf.com nuotr.
 Nepakankamai nušveičiate pjaustymo lenteles.<br> 123rf.com nuotr.
 Paliekate apanglėjusias nuosėdas ant kepsninės grotelių.<br> 123rf.com nuotr.
 Paliekate apanglėjusias nuosėdas ant kepsninės grotelių.<br> 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

Apr 29, 2017, 8:32 AM, atnaujinta Apr 29, 2017, 11:13 PM

Kai kurios čia išvardytų klaidų yra gana paprastos, tačiau mes dažnai jas padarome užsimiršę ar skubėdami. O kitas klaidas galbūt padarote nė neįtardami, kad kažką atliekate neteisingai.

Pateikiame jums pagrindinių klaidų, gadinančių maisto skonį, sąrašą.


Nepakankamai dažnai valote orkaitę

Orkaitės vidų reikia valyti gerokai dažniau, nei manote, net jeigu ji turi savaiminio išsivalymo funkciją.

Jeigu įjungę nepakankamai išvalytą orkaitę nustatysite didelę kaitrą, ant sienelių nusėdę riebalai gali pradėti degti ir todėl atsiras daug dūmų. Dėl šios priežasties ilgainiui gali sugesti orkaitė ir joje maistas negalės tinkamai iškepti.

Taigi, nepatingėkite pasigaminti pastos iš geriamosios sodos ir vandens, ištepti ja orkaitės vidaus, palikti pernakt, o vėliau actu nuvalyti likučius. Tai – praktiškai išbandytas ir tikrai veiksmingas būdas.

Taip pat svarbu iškart tinkamai nuvalyti verdant išbėgusį skystį, o ne palikti jį iki rytojaus, mat pridžiuvusį bus sunkiau pašalinti, patariama interneto portale „Daily Mail“.


Paliekate apanglėjusias nuosėdas ant kepsninės grotelių

Viena iš dažniausiai pasitaikančių klaidų – neišvalyti kepsninės grotelių, nes nušveisti nuodėgulius nuo paviršiaus nėra paprasta.

Tačiau šios apanglėjusios nuosėdos ne tik gadina kitąkart ant grotelių kepamos mėsos skonį, bet ir padengia jūsų maistą bakterijomis ir kancerogenais.

Norėdami pašalinti nuosėdas suglamžykite gabalėlį aliuminio folijos ir, kol kepsnine dar šilta, trinkite juo groteles iki nusivalys. 


Nenuskalaujate indų plovimo skysčio

Daugeliui indų plovimas yra tikra kankynė ir kiekvienas nori tai atlikti kuo greičiau. Bet svarbiausia yra įsitikinti, kad indų ploviklis gerai nuskalautas, prieš dedant indus į džiovyklę.

Ši klaida gali būti nepastebėta to, kol nepradėsite jausti, kad jūsų maistas ar gėrimai persismelkė indų ploviklio skoniu. 

Net jeigu tinkamai nuskalausite indus, vis tiek gali jaustis plovimo skysčio kvapas. Tad verčiau venkite pernelyg intensyviai dvelkiančių skysčių.

Nenuvalote rankenėlių, kai gamindami jas liečiate

Mums įprasta nuplauti panaudotų peilių kotus ir indų rankenėles. Tą patį reikėtų daryti ir su šaldytuvo ar spintelių rankenomis.

Gaminant neretai mums ko nors prireikia iš šaldytuvo ar spintelės, tad čiumpame jų rankenėles aliejumi ar kitais produktais išteptomis rankomis. Taip ant jų lieka purvo žymės. 

Todėl iškart po maisto ruošos nepamirškite nuvalyti ir šaldytuvo bei spintelių rankenėlių, kad jos neliktų lipnios ir virtuvėje nesiveistų bakterijos, gadinančios maisto skonį. 

Nepakankamai nušveičiate pjaustymo lenteles ir kepimo skardas

Neužtenka tik greitai nušluostyti pjaustymo lentelių, nes skysčiai įsigeria į medieną ar plastiką ir ten lieka. Tokiu būdu dauginasi bakterijos ir gadinamas maisto skonis.

Norėdami nušveisti pjaustymo lentelę, užberkite ant jos druskos ir puse citrinos patrinkite. Tada nuskalaukite lentelę muilinu vandeniu ir leiskite išdžiūti.

Kepimo skardos taip pat išsitepa ir dažnai nepakanka jų tiesiog perbraukti šluoste, nes nenušveisti maisto likučiai vėliau pridega.

 

Pridegusius nešvarumus galite nušveisti panaudoję geriamąją sodą ir citrinos sultis, o vėliau nuplaukite kepimo skardą indų plovikliu.

Nevalote kavos malūnėlio

Kartą per mėnesį malūnėlius reikia nušveisti actu, kad jie kvepėtų gaiviai, o paprastesnio valymo reikia kur kas dažniau.

Kavos likučiai ir aliejus, išsiskiriantis malant pupeles, per kelias dienas apkarsta ir gali sugadinti jūsų ryto gėrimo skonį.

Sumalkite malūnėliu ryžių grūdelius ar duonos gabalėlius, kad išjudintumėte bet kokius užstrigusius nešvarumus ir vėliau gerai išplaukite malūnėlį plovimo skysčiu.

Neteisingai kraunate indus į indaplovę

Dažnai stalo įrankiai į jiems skirtus skyrius indaplovėje sukraunami vienas šalia kito. Bet tada plovimo skystis nepasiekia viso jų paviršiaus, todėl nuo jų gali pradėti sklisti siaubingas kvapas.

Pasirūpinkite, kad tarp į indaplovę sukrautų stalo įrankių liktų tarpų – neprikraukite jų per tankiai. Tuomet jie bus švaresni.

Be to, kai kuriuos virtuvės rakandus reikia plauti rankomis, nes iš sunkiai pasiekiamų vietų indaplovė nesugeba pašalinti nešvarumų ir maisto likučių. Tarp tokių rakandų yra malūnėliai, česnakų smulkintuvai, bulvių grūstuvės, tarkos, skustukai ir ketaus indai.

Dedate dar šiltą maistą į plastikinius indelius

Įdėjus dar šiltą maistą į plastikinius indelius, išsiskiria tokie cheminiai junginiai, kaip bisfenolis A ar bisfenolis S, dėl kurių maistas įgauna keistą skonį.

Šie cheminiai junginiai sietini su nutukimu ir kai kuriais vėžiniais susirgimais.

 

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: Lietuvos narystės NATO metinės – ar iššūkių daugiau?