Skubėkite rinkti kiaulpienių žiedus, nes gailėsitės to nepadarę – štai kodėl

Alternatyva prabangiam šafranui atrasta. Esu skaičiusi nemažai straipsnių apie žolininkų liaupsinamas kiaulpienės gydomąsias savybes, taip ir kilo mintis pasiruošti žiedų žiemai. 

 Džiovinti kiaulpienių žiedai.<br> „Kūmutės virtuvė“.
 Džiovinti kiaulpienių žiedai.<br> „Kūmutės virtuvė“.
 Džiovinti kiaulpienių žiedai.<br> „Kūmutės virtuvė“.
 Džiovinti kiaulpienių žiedai.<br> „Kūmutės virtuvė“.
Daugiau nuotraukų (2)

Renata Šniolienė, „Kūmutės virtuvė“

May 7, 2018, 11:43 AM, atnaujinta May 31, 2021, 9:05 AM

Išdžiovinti žiedlapiai ne tik nuostabiai kvepėjo, bet ir smarkiai dažė rankų odą. Iškart kilo mintis – nuspalvinti sriubą, troškinį ir virtinukus. 

Vištienos sriuba, pievagrybių ir ryžių troškinys, virtinukai su varške – viskas buvo ypatingai skanu ir tikrai vien dėl vieno naujo skonio juose.

Be pietų patiekalų, iš žiedlapių gaminau arbatą ir gaivų vasarinį limonadą. 

Bet labiausiai ir tobuliausiai žiedlapiai atsiskleidė desertuose – po žiupsnelį ant ledų ir po gerą žiupsnį, dekoruojant glazūra ar šokoladu lietus tortus.

Pirmiausiai saulėtą vidurdienį prisiskinu pienių žiedų, skinu be kotelių, tik patį žiedyną. 

Žiedus paskleidžiu ant šviesaus audinio ir palieku bent 4 valandoms, tuomet iš žiedų išsivaikšto visi gyventojai – vabaliukai, skruzdės.

Tuomet žiedus sudedu į skardą ant kepimo popieriaus ir palieku šilčiausioje ir saulėčiausioje namų vietoje. Kasdien žiedus papurenu, perkeliu apatinius į viršų, kad visi tolygiai džiūtų. 

Žiedai susitraukia ir geltonieji žiedlapiai susikleidžia į vieną vietą. Jei patraukus žiedlapiai lengvai atsiskiria nuo balto pūko, vadinasi tai reikia padaryti su visais. 

Vienais metais džiovinimas truko apie 10 d., kitais prireikė net 15 d.

Žiedlapius atskiriu vieną nuo kito ir vėl paskleidžiu ant popieriaus, kad pilnai išdžiūtų.

Laikau popieriniame maišelyje, sausoje ir tamsioje namų vietoje.

Likę balti pūkučiai stiklinėje vazelėje išstovėjo visus metus, jais galima puošti šventinį stalą.

Kai pirmą kartą paragausite, pasigailėsite, kad neprisirinkote daugiau. Ir tuomet kitais metais, kaip aš, rinksite ne į delnus, o į kibirus. Iš kibiro pienių teišeis nedidelis maišelis džiovintų žiedlapių.

Receptu pasidalino „Kūmutės virtuvė“

UAB „Lrytas“,
Gedimino 12A, LT-01103, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus webmaster@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2023 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.