Atradau gerą priemonę žalumynams šaldyti. Man patiko

Jei žiemą norisi įkvėpti vasariškų aromatų, prieskonines žoleles ir kai kurias daržoves geriausia šaldyti. 

Žiemai ruošiami svogūnų laiškai.<br> „Kūmutės virtuvė“.
Žiemai ruošiami svogūnų laiškai.<br> „Kūmutės virtuvė“.
Špinatai.<br> „Kūmutės virtuvė“.
Špinatai.<br> „Kūmutės virtuvė“.
Daugiau nuotraukų (2)

Renata Šniolienė, „Kūmutės virtuvė“

May 28, 2017, 8:34 AM, atnaujinta May 31, 2021, 8:08 PM

Žinoma, dėl to reikia turėti didesnį šaldiklį, mūsų namuose dėl to atsirado netgi atskiras buitinis prietaisas, kurio stalčiuose nuo ankstyvo pavasario popieriniuose maišeliuose guldomi paruošti gardumynai.

Kodėl nuo ankstyvo pavasario? Nes neturint daržų, tik šiltnamius, reikia taupyti vietą ir šiltojo sezono laiką, todėl jau kovo mėnesį sodinu svogūnus laiškams, sėju galybę kalendrų ir krapų, kad jie spėtų užaugti iki to laiko, kai į žemę atkeliaus agurkų ir pomidorų daigai.

Vienas iš didžiausių privalumų tas, kad šaltibarščius galima paruošti ypatingai greitai, o įdėjus šaldytų daržovių, šaltsriubė tampa tikrai šalta.

Anksčiau šaldydavau plastikiniuose maišeliuose, tačiau pernai atradau man mielesnį pakavimo būdą – popierinius maišelius. Ant jų lengva užrašyti, kas juose yra, jie sugeria net minimalią drėgmę lapuose, todėl nesulimpa ir nesušoka į ledo luitus. Puiku. 

Kiekviena daržovė ar lapinis prieskonis mėgsta tam tikrą paruošimą.

Svogūnų laiškai

Su visomis galvomis išraunu svogūnus, plaunu tik tą dalį, kuri augo po žeme, po tekančiu vandeniu nulupu svogūno galvos rudąją dalį, kad liktų tik baltoji. Laiškus supjaustau nedideliais gabaliukais ir suberiu į maišelį.

Krapai

Jaunus krapus prie pat žemės nukerpu žirklėmis, nes raunant lapeliai apsitaško žemėmis ar dulkėmis. Krapų neplaunu, smulkiai sukapoju ir taipogi dedu į maišelius.

Morkų (!), kalendros, salierų, gelsvės lapeliai

Mano favoritai. Ruošiu lygiai taip pat, kaip ir krapus, tik pjaustant stengiuosi neįpjaustyti storesnių kotų dalelių.

Špinatai

Ypatingas atradimas tas, kad surinktus ir nuplautus lapus blanširuoju 1-2 minutes verdančiame vandenyje, tuomet atvėsinu, nusausinu ir sugniaužau į teniso dydžio kamuoliukus. Juos pirmiausiai paskleidžiu šaldiklio stalčiuje ir jau sušalusius dedu į maišelius.

Taip ruošti špinatai išlaiko ypatingą žalią spalvą, kurios žiemą norisi sriuboje ar žaliame biskvite.

Rabarbarų šaldymas aprašytas žemiau:

Morkos

Rudeninis ruošinys. Šaldau morkas ne dėl to, kad jų sunku užsiauginti, tačiau labai nemėgstu rankomis tarkuoti daržovių, todėl įdarbinu virtuvinį kombainą, sutarkuoju iškart didelį kiekį ir užšaldau nedideliuose maišeliuose po porą saujų. Sriuboms, troškiniams, daržovių pyragams.

Uogos

Vasaros gėrybes šaldau pirmiausiai paskleisdama uogas šaldiklio stalčiuje vienu sluoksniu. Joms sušalus, suberiu į nedidelius indelius, popieriniai maišeliai uogoms visgi netinka.

„Kūmutės virtuvė“

Turinys pirmą kartą publikuotas 2017 metų gegužės 28 dieną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.